Monday, June 24, 2013

bila anak daraku CONTROL AYU

Ari ni takde mood nak story panjang-panjang....
Kat luar jerebu...dalam opis lak sejuk beku.

Ni gambar budak kecik yang terbaru.
Hari sabtu yang lepas, masa nak pergi kenduri di Raub.

Masa nak tangkap gambo, boleh lak buat2 ayu gitu..
Duduk bersimpuh tu....
Hehehe....comellll je
Tapi sekejap je ayunya, lepas tu terus mengamuk.
Tak sabar-sabar nak g jenjalan la tu.
Mamanya lambat bebeno bersiap.
Penat menunggu yer...hehe.




Gadis melayu terakhir.............posing buat-buat ayu gitewwww !!!!

Friday, June 21, 2013

Awliya dah 11 bulan....

Terlepas nak update pasal perkembangan awliya.
Bulan ni memang agak bz.
Awliya sekarang dah 11 bulan masa 6/6/2013. Tinggal 2 minggu sahaja lagi untuk awliya sambut ulangtahun kelahiran.

Niat dihati nak buat majlis untuk awliya, tapi memandangkan kesuntukan masa....tak sempat mama nak sediakan semua. Rasanya sambut dengan ahli keluarga je la. Kek dah pun tempah awal kat member ofis.

So, perkembangan awliya masa 10 bulan:

1. Tumbuh 2 batang gigi atas. So sekarang dah ada 4 batang gigi. Bila dah ada gigi atas, dia suka sangat mengigit. Mama dan ayah la jadi mangsanya.

2. Dah mula berjalan. Tapi kena pegang tangannya. Masa mula-mula nak berjalan, dia berani je lepaskan tangan, dapatlah melangkah 4-5 langkah. Tapi sekarang ni macam takut-takut pulak, bila lepaskan tangan dia, terus dia duduk dan tak nak jalan.

3. Haaa....akhirnya merangkak juga. Hihihi kelakar la...ari tu ingat tak merangkak. Dari mengensot terus je berdiri dan berjalan. Sekarang ni bukan main laju dia merangkak, sama laju macam berjalan pegang dinding.

4. Dah tak nak tidur buai dah...mengamuk sakan bila letak dalam buai waktu tido siang. Bagusss ye awliya, mama boleh simpan buai tu da. Dulu kalau tido buai baru lama skit. Sekarang dah boleh tidur lama kat bawah dah.

5. Dah banyak perkataan yang difahami sekarang. Antaranya burung, kucing, kasut, kolam, lampu, kipas. Bila mama sebut perkataan ni, awliya akan tunjukkan. Contohnya kalau mama sebut burung, dia akan memandang ke langit, sebab selalu nampak burung2 berterbangan kat atas awan.

 6. Kuat membebel guna bahasa dia la.........hehehe comellll je.

Tu je yang ingat hehe.




 
 
Budak eksen...tak nak dukung dah...asik nak jalan je


p/s::cepatnya masa berlalu.....

Wednesday, June 19, 2013

2nd chek up::20w

Semalam 18/6/2013 ke KK untuk buat 2nd check up.
Kandungan dah masuk 20w.
Keputusannya:

Berat: 60.6 kg
Hb: 11.1 
Tekanan darah: lupa lak [nanti update kemudian...kena tgk buku]

Alhamdulillah, hb dah ok semula berbanding 1st chek up ari tu. - bawah 11
Berat pun tak naik mendadak, hanya naik 1kg dari bulan lepas.
Sekarang ni selera makan dah makin kurang, tak tahu la kenapa.
Kalau makan pun sikit je. Banyak makan buah je, itu yang lebih menyelerakan huhu.
Dah mula rasa pergerakan baby, cuma tak berapa kuat la... - excited, perasaan yang sama masa mengandungkan awliya dulu :-)

Next check up pada bulan depan 8/7/2013.
Hani request tarikh yang sama dengan awliya sebab awliya akan check up juga
untuk cucuk 1 tahun.

Semoga dipermudahkan semuanya.
Mama, ayah dan awliya tak sabar menunggu kehadiran orang baru ni...............

Monday, June 17, 2013

Ho Chi Minh lagi...(Part II)

okeh...ni sambungan dari part I

mari kita sambung tempat-tempat yang telah menghabiskan duit kitaorang

Minh Collection
Kami terjumpa butik ni masa dok jalan-jalan dekat luar pasar ben thant. Minh collection antara yang popular jugak di kalangan orang m'sia. Kami pun try masuk, nak jamu mata.
Sekali aku ngan adik berkenan la pulak baju di sini. Jenis kain chiffon siap ada lining. Harga pun ok la, tak la mahal sangat USD 28 (RM85)

Eh..kat sini korang jangan takut nak masuk butik-butik ni sebab harga diaorang lebih kurang jer dengan kedai-kedai kecik tu. Lebih selesa nak pilih, ada aircond la katakan berbanding beli di kedai-kedai kecik tu. Boleh fitting terus. Di Minh Collection baju-bajunya lebih up to date. Cantik-cantik juga. Kalau telekung agak mahal kalau dalam butik ni.

 Baju kuning tu aku beli di Minh Collection

Kedai Hj. Halim
Kedai ni terjumpa masa jalan-jalan nak cari Taka Plaza tu. Aku beli baju jubah kain lycra untuk mak aku di sini. Harga RM50 seapsang. Puas ati...siap dengan manik-manik depan baju tu. Sekali dah balik m'sia aku nyesal pulak tak beli untuk diri sendiri punya. Mana dapat kat msia ni jubah siap manik meriah dgn harga camtu kan...haaa, kan dah nyesal. Lain kali kalau berkenan beli jer...

Selain tu, aku juga beli 2 pasang baju kurung siap bermanik jenis cotton (corak kotak kain pelekat) dan kain lycra. Kalau kain lycra ni best sebab tak yah gosok. Boleh buat pakai g keje kalau dah terbangun lambat kan. Baju kurung siap tu harganya RM55 sepasang.

Sebelum balik, Hj. Halim ni ada promote pakej ke Sg. Mekong dengan harga USD 25 (RM 75). Aku rekemenkan kat adik aku ngan K.Nor supaya pergi trip Sg. Mekong tu. Sekurang-kurangnya sampai sekali jgak ke sana. Rugi juga dah sampai Vietnam tapi tak pergi ke sana. Kalau hari-hari ngadap tempat shopping pun boring juga kan. Lagi satu, lebih elok pergi dengan trip orang Islam, senang..sebab pakej ni sekali dengan makan. So dah tentu bawa ke tempat makanan halal kan.

So, K.nor dan adik pun setuju nak pegi trip ni keesokkan harinya. Aku tak pergi lah sebab dah pernah pegi kan. Kalau dah 2x pergi memang dah rasa tak syok la kan. Sepanjang hari aku lepak dalam bilik jer menunggu kepulangan mereka berdua untuk sambung shopping.

Direction nak ke kedai Hj. Halim ni senang je:
1. Korang pergi luar pasar ben thant, cari gerai yang jual buah-buahan. (kalau tak tau nak keluar pintu mana, korang tawaf je pasar ni, kompen jumpa pnya)
2. Depan gerai tu ada simpang tiga.
3. Jalan depan skit je, dah nampak kedai ni sebelah kiri.





MAKANAN HALAL DI HCMC


Di kedai Hj. Halim juga ada Restoren Champa Hj. Halim di tingkat atas. Harga macam biasalah, agak mahal sikit. Sambil-sambil pilih kain, korang juga boleh pesan minuman. Tak perlu naik ke tingkat atas, nanti diaorng hantar je kat korang. Korang kan tetamu, minta je apa saja..pasti akan dilayan baik punyaaa.
Hj. Halim juga ada mengingatkan pada kitaorang jangan makan sebarangan di HCMC ni terutamanya makanan yang bukan orang Islam masak.

Kan aku ada cerita pasal adik ngan member aku join trip hj halim ke sg mekong kan...
Lepas abis trip tu, hj halim bawa diaorang makan kat restoren dia. [pakej tu sekali dengan makan]
Diaorang bagitau aku, sedap juga makanannya..cuma tomyam tu agak cair.
eh..lagi satu restoren ni katanya cantik...macam restoren high class la.


 

Depan kedai Hj. Halim ni pun ada satu restoren Serai. Dapat info dari seorang kakak yang pernah makan di kedai ni, katanya dulu sedap. Sekarang dah kurang sikit. Lupa lak nak tanya dari segi harga. Tapi biasalah kan, dah nama restoren..mesti la mahal skit.



Masa jalan-jalan, terjumpa restoren Nabil Biryani House di Jalan Trueng  Dinh, tak jauh juga dari hotel. Sori nak bagi direction tak reti sebab tak ingat hehe.


Tempat yang menjadi pilihan adalah kedai Hjh Basiroh yang terletak betul-betul depan hotel kami. Dari dulu lagi aku akan makan sini. Dulu kedai ni lagi kecik sebab berkongsi dengan kain baju dan  telekung. Sekarang kedai ni dibuat kedai makan je sebab hjh basiroh dah sewa kedai lain untuk jual baju/telekung tu. Amboiii detail betul aku cite huhu. Dari segi harga bolehlah, tak lah semahal makan kat restoren. Kalau ambil ayam dan sayur dalam 55 ribu dong (RM7-RM8). Cuma pilihan lauk kat sini tak banyak la. Kadang-kadang menu yang sama je. Ikan goreng, ayam goreng, kari ikan, sayur. Tapi bolehlah, aku ni bukan cerewet pasal makan, janji dapat isi perut dah bersyukur. Nak makan sedap-sedap, tggu makan kat negara sendiri la kan hehe. Kedai ni selalu penuh dengan orang-orang Msia je. Kerusi meja pun tak banyak. Kena tunggu turn. Tak pun kalau malas nak menunggu, korang tapau je makan kat hotel. Lagi senang kan.


Credit pic: blog Jari Manis 
(kak, saya pinjam gambar ye..lupa snap gambo kedai hjh basiroh ni hehe)


Aku makan nasi sehari sekali je. Bila waktu malam kitaorang makan bekalan yang dibawa. Kami memang bawa bekalan makanan macam megi, nasi impit, kuah kacang segera, roti+tuna...terlebih-lebih cukup utk kami bertiga sampaikan hari akhir kena buang sikit nasi impit dan roti sebab nak kurangkan ruang dalam beg [membazir sungguh]. So, kalau korang nak jimatkan duit...bawa la sedikit bekalan makanan ye.

Disebelah kedai Hjh Basiroh, ada restoren Kampung Melayu. Tapi setelah baca entry Jari Manis ni [link], kami pun tak berani nak makan dekat sini.

Di sana jangan lupa try sup dipanggil 'pho'. Dulu aku makan di kedai Hjh Basiroh tu. Tapi sekarang ni dah takde. Ada satu gerai kecil di tepi hotel kami (bertentangan dengan kedai hjh basiroh). Di situ ada juga nasi ayam, nasi goreng, nak juga bihun/keau tiau sup. Harga pun murah sikit berbanding kedai Hjh Basiroh tu. Aku memang suka sup kat sana....sedaaapppp weeeiii.Tu baru yang kat gerai kecik, kalau kat restoren mahal tu, mesti lagi sedap kot. Bihup sup kat sana dihidangkan bersama ulam-ulaman, tapi aku tak makan pun. Macam pelik lak makan sup sekali ngan ulam. Harga sup ni aku tak ingat la pulak, tapi murah je.


 
 


Kalau kat sana, korang kena try minum KOPI AIS tauuu...siyes aku cakap, kalah kopi kat Starbuck tu...Aku ni bukan la peminat kopi, tapi kopi vietnam ni buat aku jadi gian tauuu. Hari-hari nak minum. Walaupun aku tengah peknen skrg ni dan diberi amaran oleh nurse jangan minum kopi/teh...tapi aku buat-buat lupa je amaran tu kahkah. Bukan tiap-tiap bulan aku datang hcmc ni. Sekali datang mesti la nak minum kan kan !!!
Aku selalu beli kat kedai hjh basiroh tu. Ada juga aku beli dekat abg naik beskal pakai baju oren. Berpakaian bersih dan bertopi. Dia akan datang sekitar kawasan hotel. Perrgghhh kopi dia lagi sedapppp...aku rasa sekali sedut je dah boleh abis satu cawan tu [sampai skrg aku masih teringat kopi vietnam ni huhu]. Harga kopi ni dalam 20 ribu dong (RM4).


Masa pestime datang sini dulu, aku pernah makan kat VN Halal ni, tak jauh juga dari hotel kami. Sebaris dengan Baskin Robins. Jalan kaki 3 min je. Masa tu saje nak try makan di sini. Rasa ok la, sedap juga...maybe perut tengah lapar kot masa tu.


gambar lama ni...masa pestime dtg hcmc ni
(dari kiri: yana, jari manis, farah, aku)

 




Menu kami

Sebenarnya banyak lagi restoren makanan halal di sini. Cuma aku tak nak cerita la sebab aku tak jumpa pong...aku cite restoren mana yang aku nampak depan mata je la. Lagipun aku tak rajin nak jalan-jalan cari makan kat sini....aku lebih suka jalan-jalan buang duit a.k.a shopping.. ngeh ngeh [bujet macam orang kaya je nak buang duit].
Kesimpulannya, tak susah cari makanan halal di sini. Maybe zaman dulu susah, tapi sekarang ni senang je memandangkan kedatangan orang Msia terlalu ramai di sini, so permintaan untuk makanan halal pun tinggi kan. Jadi banyaklah restoren halal di buka. Sediakan duit sajalah hehe.

Ok, sekali lagi aku dah penat membebel. Aku dah cerita pasal hotel, tempat shopping dan kedai makanan halal. Nanti aku sambung lak pasal penggunaan mata wang. Yang mana satu untung guna RM ke, Dong ke atau USD ke????
Tapi aku cerita berdasarkan pengalaman aku je la. Maybe setiap orang, lain pendapat kan.
Haaa, lagi satu kisah pasal terlebih muatan (luggage) di airport. Bukan jadi pada kitaorang, tapi pada orang lain...boleh dijadikan panduan pada kita juga. Tunggu part III pulak yer....hehehe [jangan marah...byk beno sambungannya]












Thursday, June 13, 2013

Ho Chi Minh lagi - Part I

Nak abiskan entry ni cepat-cepat, sebelum menjadi basi seperti entry travel sebelum ni hihihi
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trip ke Ho Chi Minh kali ni merupakan kali ke 2 aku ke sana. Pertama kali pergi pada Feb 2012.
Kali ni kami pergi seramai 6 orang. Adik dan 4 orang rakan. Trip kami selama 5 hari 4 malam.

Flight kami pada 4/6/2013 pukul 7.40 pm. Perjalanan selama 2 jam dan sampai  di sana lebih kurang pukul 8.40 pm (waktu msia 9.40 pm). Selepas selesai urusan emigresen semua, kami terus ke taxi stand.

Masa nak naik teksi ni rasa fobia pula. Dulu pernah kena tipu dengan teksi Vinasun. Katanya nak guna meter, tapi bila dah separuh jalan, meter pun tak on. Last-last charge kami 260 ribu dong. Kami berkeras minta kurangkan harga, sebab biasanya tambang hanya sekitar 160 ribu dong sahaja. Last-last pemandu teksi tu nak turunkan kami tepi jalan. Kurang asam betul. Nak tak nak terpaksa juga bayar. Tapi kalau sekarang ada pemandu teksi camtu, aku rela turun lagi. Banyak lagi teksi yang boleh aku naik. Dulu pestime memang la penakut sikit kan.

Tapi masa nak naik teksi ni, kami nampak ada staff berbaju hijau tertera Mai Linh yang uruskan penumpang untuk naik teksi Mai Linh sahaja. Tapi macam kelam kabut je gayanya. Dengan kami pun buat tak layan je, bole lak layan orang lain. Isshh bengang juga. Akhirnya baru la layan kami setelah tunggu dalam 15 min. Kami bagitahu lokasi hotel dan dia terus uruskan teksi untuk kami. Hani tunjukkan alamat hotel dekat pemandu teksi tu. Kami menaiki teksi Mai Linh dengan tambang 141 ribu dong (lebih kurang RM21).


Hotel Hoang Hoi Long 2

Sampai je di hotel, aku terus tunjukkan reservation form dan tunggu untuk urusan bilik. Kemudian receptionist minta kesemua passport untuk simpanan pihak hotel. Aku hanya booked 2 bilik + extra bed setiap bilik. Jadi 1 bilik dok 3 orang la.

Bila masuk bilik, tengok katil agak besar. Bila combined 2, memang lagi besar dan cukup utk tidur 3 orang. Tak perlu extra bed pun tak pe. Lagipun tak selesa tido atas extra bed ni. Tilam keras lak tu. Lepas rehat sekejap kami terus turun ke bawah semula untuk ke Pasar Malam. Hehe tak menyabar nak shopping....sebenarnya saje nak jalan-jalan cuci mata dulu.

Kami menginap di hotel ni selama 4 malam. Aku booked secara online direct terus melalui website hotel [link] kerana lebih murah berbanding booked ni Agoda atau booking.com. 
Masa kali pertama pergi HCMC, aku tinggal di Saigon Pink 2.
Kali ni tukar selera pulak, menginap di Hong Hai Long 2, lokasi betul-betul bersebelahan dengan Saigon Pink 2. Yang penting dekat dengan pasar Bent Thant kan.

Kalau nak dibandingkan Saigon Pink 2 dengan Hotel Hoang Hai Long 2 ni, aku rasa dua2 ok. Cuma kebetulan masa di Hotel Saigon Pink 2 kami dapat bilik yang agak besar. Tapi dekat Hoang Hai Long tu dapat bilik kecik, lagi bertambah sempit bila ada extra bed. Aku rasa la kan...kat ting atas, bilik semua kecik kot. Sebab masa di Saigon 2, sepupu aku pun dapat bilik atas juga dan nampak sempit sikit berbanding bilik kami di tingkat bawah. Di Hoang Hai Long ni aku dapat bilik yang paling atas sekali, tingkat 8.
Nanti aku buat review untuk Hotel Saigon Pink 2 pula dalam entry yang lain eh.

Harga bilik utk 4 malam adalah USD 171 (RM518) + extra bed USD 60 (RM180) termasuk sarapan. Cafe di tingkat 9.
Di cafe ni, di asingkan makanan halal dan tak halal. Tapi atas rasa was-was, kami tak makan pun makanan yang diaorang masak ni. Risau juga dari segi peralatan yang di masak kan. Mana tau guna peralatan yang sama huhuhu. So, kami cuma makan buah-buahan, salad, roti dan coco crunch je.






 
extra bed

Sarapan pagi kami setiap hari...ubi rebus tu sedappp gilerr.
Manis. Hari-hari belasah makan ubi rebus.


Bent Thant Market
Selepas sarapan pagi, plan kami hari pertama adalah ke pasar Ben That. Pusing-pusing cari port untuk menghabiskan duit. Memandangkan pasar ni terlalu dekat hotel, kiranya dah jadi macam kedai runcit je la. Asik ke sini je hehe. Di sini kami borong kain pasang di kedai ni (seperti kad di bawah). Kami panggil owner dia Lin je. Fasih berbahasa melayu. Kedai ni kawan ofis yang rekemenkan sebab diaorang biasa pergi ke kedai ni. Tengok kain pasang pun banyak design baru. Boleh dikatakan kami pergi setiap hari, mesti ada design yang baru sampai. Rambang mata weiiii nak pilih. Harga pun standard la dalam 8-10 usd bergantung jenis kain. Kalau cotton jenis berkaki tu biasanya 10 usd.
Oleh kerana hari-hari kami datang kedai ni, Lin ni pun kurangkan harga dari 10 usd ke 9 usd. Ok la tu kan, dari tak dapat lansung. Kualiti kain pun bagus.







'pilih kak pilih....!!!!!

Budak ni la kitaorang panggi di Lin.



Ni je yang sempat diborong....macam tak cukup lagi tu...hehehe
Ehhh...ni bukan aku punya sorang, ni dah campur ngan adik aku pnya dan member aku sorang lg tu.




Tudung 3 layer ni beli di sekitar hotel je. Harga RM25 sepasang. Aku borong sampai 11 pasang. Bila balik Msia, aku rasa nyesal tak beli banyak lagi...rasa macam tak cukup je lagi tu ngeeee



Baju kameja ni aku beli utk asben dengan harga USD 7 (RM21) sepasang. Kualiti kain biasa je, boleh la setakat nak buat basahan pergi keje kan. If korang nak beli baju kameja camni, make sure harga dapat dlm linkungan ni atau kalau pandai nego maybe bole dapat murah lagi. Kalau diaorang tak bagi harga ni, korang tinggalkan jerrr....



Ni pulak beg deutar saiz kecil...comel je kalau budak-budak pakai. Harga USD 4 (RM12).
Kalau saiz besar backpack tu lak dapat harga USD 8 (RM24) - lupa nak snap gambar
Memang murah sgttt...walaupun bukanlah original, tapi kualiti bagus tau. Kalau tengok orang jual kat mudah.com cecah sampai harga RM70 untuk saiz besar tu.
So korang kalau datang sini, xperlu la bawa beg banyak sangat. Beli jer kat sini. Aku survey beg tarik jenama samsonite pun dalam lingkungan harga RM90 yang saiz besar tu. Kualiti superb tau, aku dah siap belek-belek. Ikut hati nak je beli tapi memandangkan kat umah dah ada 3 beg tarik, terus lupakan niat. Kang tak de tempat nak simpan lak.



Beg sulam ni aku beli cenderahati untuk pengasuh awliya. Harga dapat USD 5 (RM15).



Saigon Square
Saigon Square ni tak jauh dari Pasar Ben Thant. Kalau nak ke sini, u all keluar ikut pintu yang roundbout kuda tu lebih senang.
Aku tak suka sangat beli barang di sini, harganya agak mahal dan susah nak minta tawar.
Tapi tak dinafikan, kalau pakaian kanak-kanak di sini lebih banyak pilihan dan comel-comel.
Gerammm ok. 



Laluan nak ke Saigon Square. Ada deretan kedai dan penjual di kaki lima sepanjang jalan ni.
Kalau nak beli cenderahati macam t-shirt atau topi, di tepi jalan ni lebih murah berbanding beli dalam pasar Ben Thant.




Di Saigon Square aku sambar kasut awliya 2 pasang (warna pink dan oren), cam biasa tambah koleksi hihi. Kasut comel ni harga 100 ribu dong (RM15).

Yang kaler purple tu aku beli di Chinatown dgn harga 90 ribu dong.


Chinatown
Dulu masa datang sini, aku tak pergi Chinatown ni sebab agak jauh dari ben thant. Tapi kali ni aku rasa macam nak pergi je sebab dengarnya harga lagi murah dari Ben Thant Market. Kami ambil teksi depan hotel je. Mula-mula aku tanya berapa tambang, dia kata 8 usd. Sekali aku dengan muka buat-buat berani, 'no...no...u use meter'. Dia pun kata ok. Haaa korang jangan terpedaya dengan pemandu teksi kat sana, kang cekik darah jer. So jangan la buat muka blurrr, nanti tak pasal-pasal kena tipu.

Perjalanan dalam 20 minit juga, sampai je kat sana rasa macam excited nak shopping dah. Tapi bila masuk je dalam, adoyaiiii....rasa macam serabut okeh. Keadaan sesak dengan penjual dan pembeli. Laluan kedai pun agak sempit, dekat laluan tu juga diaorg dok membungkus barang la, sampai takde laluan nak jalan. Kebanyakkan pembeli adalah orang tempatan yang beli dalam kuantiti yang banyak. Mungkin diaorang peniaga. Jarang aku nampak pelancong. Rupanya Chinatown ni untuk belian borong. Jadi sesetengah kedai, kita tak boleh beli sehelai..kena beli borong. Tapi ada kedai yang jual satu-satu juga. Harga kat sini memang jauh lebih murah dari Ben Thant. Cuma aku tak berkenan sangat kain pasang di sini sebab kebanyakkan design yang lama-lama. Aku tanya juga cotton berkaki, tapi tak de. Lagi satu, di sini tak de jual pun baju kurung siap tu.

Di sini pelbagai barang di jual termasuk peralatan plastik, peralatan dapur (periuk, kuali, pinggan mangkuk dll), pakaian, kain pasang, beg, topi dan macam-macam lagi.

Kebanyakkan penjual di sini tak pandai bahasa melayu, tidak seperti di Ben Thant. Tapi cakap BI tu bole la skit-skit. Kami berjalan dalam setengah jam je, kemudian terus keluar. Takde apa-apa yang berkenan. K.Nor je sempat sambar sepasang baju gaun untuk anak buahnya.
Kami ambil teksi Vinasun di depan pasar dan terus ke Kedai Hjh Basiroh. Nasib baik bawa business kad, so tunjuk je kat teksi alamat kedai tu.
Sekali lagi, aku suruh teksi gunakan meter....hehehe. Punya la risau kena tipu, sampaikan pemandu tu cakap 'dun worry..vinasun is number 1'. Ye laaaaa  tuuuuu....dulu aku kena tipu dengan Vinasun la.
Nasib baik kali ni dapat pemandu yang jujur hehe.

Ni baru satu kedai jual topi...banyak kedai lagi sebenarnya. Dah rasa macam lautan topi je kat sini.


 masa ni adik aku tengah nak beli pisau....nak potong buah kat hotel nanti








vietnam silk dekat sini memang jauh lagi murah


Kedai Hjh. Basiroh
Teksi berhenti depan kedai dengan tambang 170 ribu dong. Perjalanan aku rasa macam jauh sangat. Dalam 1/2 jam juga. dengan keadaan jalan yang jem. Sampai ngantuk dalam teksi dibuatnya. Sampai je kedai hajah, terus kami naik ke tingkat atas. Niat nak cari telekung. Tapi tak berkenan. Telekung sulam tangan ada yang berkenan tapi harga RM90. Dapat kurang pun jadi RM85 je. Bila kami minta kurang, kata tempat lain murah sikit harganya, boleh pulak pekerja nama Aziz tu cakap 'kalau tempat sana murah, beli je la kat sana'. Kurang sopan betul cakap dengan customer macam tu kan. Bengang je rasa.

Kami di sini tak lama, nak cari baju kurung pun susah sebab keadaan yang tak teratur. Baju tak tersusun. Sama keadaan macam aku pergi setahun yang lalu. So, kami ambil keputusan tak nak beli apa-apa di sini.

Kami tahan teksi depan kedai dan terus balik ke hotel. Semasa perjalanan, kami nampak deretan butik yang menjual baju. Bila tengok betul-betul, tak jauh dari Saigon Square. Terus kami plan nak ke sana nanti bila ada masa.



Taka Plaza
Tempat ni pestime datang juga. Dulu tak jumpa pun. Ni jumpa pun kebetulan pergi ke butik yang kami nampak masa naik teksi tadi.
Direction nak ke sini senang je, tak jauh dari Saigon Square.

1.Jika Saigon Square belah kanan anda (kalau tak tahu, korang tanya je penjual kat mana Saigon Square)
2.Jalan terus sehingga nampak simpang empat.
3.Korang akan nampak kedai Adidas di simpang jalan (tepi sekali)
4.Taka Plaza sebaris dengan kedai Adidas tu, sebelum sampai Taka Plaza, korang akan nampak  beberapa butik menjual baju kurung / kain pasang




Dalam Taka Plaza ni, kami jumpa kedai Rokiah Collection.Telekung dan baju lebih murahhhhh di sini. Siyesss...telekung yang sebijik sejebon macam dekat Kedai Hjh Basiroh, kami dapat dengan harga RM67 berbanding di kedai hjh basiroh RM85 manakala di Ben Thant RM75. Banyak pilihan juga. Pakcik dalam gambar tu adalah tokei kedai ni. Fasih berbahasa melayu. Baik dan mudah untuk minta tawarkan harga.
Baju kurung manik veitnam silk pun murah, pakcik letak harga RM70..belum tawar lagi tu. Aku beli di kedai dekat dengan hotel, letak harga RM80...dah kurang baru jadi RM70.

Kami beli telekung sulam tangan sebanyak 12 pasang. Masa tu terpikir 'alamak...camne nak bawa ni, berat juga kan, dengan barang yg memang dah ada kat tangan lagi ni'. Sekali pakcik tu cakap dia boleh terus hantar ke hotel, tak perlu susah-susah nak bawa. Waaahhhh, cam tau-tau je isi hati kami ni hehehe...time kasih pakcik.



  


telekung sulam tangan...cantik2



Keadaan dalam Taka Plaza lebih selesa. Orang pun tak ramai sangat. Harga barang pun lebih murah. Macam-macam juga dijual di sini. Ada jual baju kurung siap, pakaian kanak-kanak, aksesori telefon, t-shirt, handbeg dan kasut.


Dah penat menulis ni....nanti aku sambung pulak part II ok.

Ho Chi Minh lagi (Part II)
Ho Chi Minh lagi (Part III)

Wednesday, June 12, 2013

contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com

Saje nak join contest ni. Mana tau ada rezeki untuk Awliya kan. Amin.....


mari membeli barang baby dengan harga borong, minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com


My liltle princess Awliya Nur Zara




Jika terpilih sebagai pemenang, Awliya mahukan hadiah yang best ni: 

toys storage(pooh)


Nama anak: Awliya Nur Zara Bt Mohd Zawawi
Nama ibu: Norhanizan Zamhuri


Kepada yang nak join, u all boleh tengok syarat penyertaa di SINI.
Jom ramai-ramai meriahkan contest ni.



Tuesday, June 11, 2013

Perginya arwah atok kepadaNya....

8 June 2013

Innalillah hiwainna ilahirojiun
Perginya arwah atok untuk selama-lamanya.
Sedih dan ralat bila tak dapat melihat arwah atok untuk kali terakhir
Ketika itu hani dan adik berada di Vietnam.

Malam sebelum arwah atok meninggal..hani sempat buat video call
untuk tengok awliya..masa tu adik lelaki ada bagitahu atok dah nazak.
Badan dah kaku tapi masih boleh bernafas lagi.
Sempat tatap wajah atok dalam video call tu.
Pilu dan sedih.
Ketika itu hati berdoa agar tiada apa-apa yang berlaku dan sempat
kami berdua balik dari Vietnam.
Flight kami pada jam 9.00 malam.

Tapi...Allah lebih menyanyagi arwah.
Pagi tu hani terima msg dari adik...menyatakan atok dah meninggal
pada jam 9.21 pagi.
Ya Allah..tak sempat jumpa atok.
Tak sempat nak minta maaf dengan arwah.
Masa tu rasa nak balik waktu tu juga.
Tapi apakan daya....
Tak sempat juga sebab arwah akan dikebumikan sebelum zohor.
Cuma sempat buat video call, dan adik halakan hp pada wajah atok
ketika hendak dikafankan...wajah terakhir yang dapat hani lihat.
Syukur walaupun hanya dalam maya.

Hanya iringan doa yang mampu diberikan buat arwah atok tersayang.
Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Al-Fatihah.




gambar terakhir bersama arwah atok....ketika ini mahu pergi menunaikan umrah. Seminggu selepas balik umrah, atok sakit dan ajalnya telah sampai. Tercapai juga hajatnya nak sampai ke tanah suci. SubhanaAllah....


*dari Dia kita datang....kepada Dia kita kembali.

Tuesday, June 4, 2013

Bila anak jauh dari maknya....sapa yang nangis???

sob...sob...
sedihnya meninggalkan buah hati dan nyawa ku itu.
awliya sekarang berada di kampung di Ipoh.
minggu ni kena duduk dengan atok sebab malam ni mama nak shopping baju raya kat vietnam heee
ayah pun kena tinggal, tapi mama tak harap ayahnya yang jaga.
bukan apa, kesian lak....siang keje, malam pula takkan nak jaga anak sorang-sorang kan.

lagipun lebih elok awliya di kampung, boleh rapat ngan atoknya.
dulu awliya takut dengan atok sebab jarang tengok kan.
sekarang dah ok, makin messsssraaaa lak.

ni pestime mama jauh dengan awliya....
memang rasa sedey je nak tinggalkan dia...
menangis dia masa kitaorang masuk dalam kete masa nak balik
sob...sob - sekali lagi
mama memang drama skit, xleh jauh dengan anak buchuk kesayangan tu.
2 hari ni asik buat video call je...nak tengok muka dia
punya la mama dok panggil-panggil dia,
tp dia buat donno je...hehehe....syok ye dok sana !!!

tak sabar nak tunggu minggu depan, nak amik awliya.
bukan taknak bawa awliya jalan sesama, tp tempat tu tak sesuai la.
dengan keadaan jln yg sesak dan persekitaran yang tak berapa nak bersih,
ooohhh sangat la tak sesuai untuk baby. mama lebih pentingkan kesihatan kamu sayang.
lain kali bila awliya dah besar skit, mama dan ayah bawa awliya jenjalan yer.

jawapan kepada tajuk soalan di atas adalah : MAMA yang MENANGIS ok....uuuuwaaaaaa


mama winduuuu awliya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...