Friday, April 11, 2014

Rumah Api Satay Celup & Grill

Ni cerita hari minggu yang lepas masa hani sekeluarga balik Ipoh.
Adik bawa makan di Rumah Api Satay Celup & Grill yang terletak di
Jalan Sultan Iskandar Shah.
Oh ye, Rumah Api ni masih baru lagi.
Owner ni adalah kawan adik hani tu.
Dia selalu juga bawa kawan-kawan datang makan di sini.
Support member la katakan.

So far, pada hani, sedap.
Satay celup tu ada macam-macam
bebola udang, ketam, ikan....
Untuk grill pulak ada ayam blackpaper, ayam kari, errmmm
ala..tak ingat sangat...
Pilihan untuk grill tak banyak sangat la cuma ada ayam dan daging.
Ada daging kambing juga tauuu....
Dah banyak kali hani makan grill, jarang ada tempat yang menyediakan daging kambing.
Eh, tapi hani tak makan kambing pun hehehe.
Ada juga aiskrim...peberet.
3 mangkuk abis asik dok ulang ambil.
Ada cendawan, mee, sayur bronkoli.
Kuah steamboat tu ada 2 jenis, KUAH KACANG dan SUP.
Sos pun sedap ok...
Kalau makan steamboat ni mesti sos kena sedap kan, kalau tak spoil tau.
Hani makan dengan banyak sekali....hahaha
Tah nape nafsu makan melampau je sekarang ni sobsob.

Memandangkan restoren ni masih baru, terdapat la sedikit kekurangan contohnya dari segi
dekorasi dan pilihan makanan untuk grill.
Maybe akan datang owner akan tambahkan pilihan menu untuk grill seperti udang, sotong, ketam ke.
Keadaan restoren bersih.
Sampai anak ku itu merangkak dan berguling atas lantai - grrrrr...stress mak !!!
Lupa nak snap gambar banyak-banyak.
Sebab tak sabar nak makan punya pasal la ni.
Adoiii....sori la uoll.
Sempat snap gambo bawah ni je.





Gambar ni pula hani ambil dari blog isteri kepada owner restoren ni.
Kite pinjam gambar ek.

sumber gambar::SINI

 sumber gambar::SINI

sumber gambar::SINI

Ni alamat:
Rumah Api Satay Celup & Grill
Blok A-2-4, Soho Ipoh,
Jalan Sultan Iskandar Shah, 
30000 Ipoh, Perak.

Restoren ni betul-betul berhadapan dengan rumah Menteri Besar Perak. 
Dekat dengan sekolah Sam Tet dan uk Choy.
Rumah Api ni di tingkat 2...tapi jangan risau, ada lift kalau malas nak naik tangga.
Lif betul-betul depan pintu Rumah Api ni je.

So, uoll apa lagi....kalau ke Ipoh apa kata cuba steamboat di sini pula.
Restoren ni dibuka dari pukul 5.00 petang hingga pukul 12.00 malam.
Makanan dihidangkan secara buffet 
Dan bayaran yang dikenakan adalah RM17.90 untuk seorang.
Ok la, tak mahal sangat kan....harga mampu makan orang kata...hehehe
Jom kita support ORANG MELAYU berniaga !!!


update 2015: Restoren ini telah ditutup.

Wednesday, April 9, 2014

adra progress::check up 5 bulan

8 april 2014

Bawa adra check up untuk 5 bulan di klinik kesihatan seri kembangan.
Nasib baik orang pun tak ramai sangat, dalam masa 2 jam dan setel semua.
Kena cucuk sekali...tapi kali ni adra is gud girl sebab tak nangis lansung.
Siap boleh sengih dengan nurse.
Sebelum kena cucuk, siap boleh usha baby lain yang tengah nangis lepas kena cucuk.
Eksen sungguh kamu ye adra...!!!

Alhamdulillah, perkembangan adra baik.
Perkembangan dia selari dengan usianya sekarang seperti berguling,
memegang barang, menoleh jika terdengar bunyi dan memandang muka jika bercakap dengan dia.
Aktif sangat.
Suka sangat melompat kalau kita pegang dia macam dalam gambar di bawah ni.
Penat weeeiii...kelakar pun ada hikhik.
Berat badan pun semakin naik.
Lenguh juga mama nak dukung lama-lama.

So, hasil check up:
Berat - 6.2kg
Tinggi - 62cm

Semoga anak mama membesar dengan sihat dan cergas ye!

posing dulu sementara tunggu no giliran

Monday, April 7, 2014

Monopod for sale



Trend orang sekarang ni asik nak selfie je kan.
Eh, hani tak suka sangat selfie pun.
Tapi hani beli monopod ni sebab senang nak bergambar satu family.
Tak perlu nak minta tolong atau ganggu orang lain kan....
Sekarang ni baru la senang nak bergambar dengan ayah sekali.
Selalunya asik mama dan anak-anak je bergambo.
Kesian ayah takde gambo sebab selalu jadi cameraman je hehe.
rugi takde gambar satu family kan...tak boleh nak jadikan kenangan.

Kalau u all berminat nak dapatkan monopod, boleh email pada hani ye.
hanizamhuri@gmail.com
Harga RM50 termasuk postage.
Kaler HITAM sahaja.
Cepat...cepat...sementara stok masih ada.

adra pun pandai selfie juga tauuuu.........!!!! hehe

Sunday, April 6, 2014

Majlis Aqiqah & Kesyukuran ADRA

Alahai...post ni dah berkurun dalam draf.
Majlis ni dibuat masa adra umur 2 bulan 1 minggu, sekarang ni dah umur 5 bulan 1 minggu baru nak buat review hehe.
Bukan apa, gambar majlis pula tertinggal dalam pc kat rumah Ipoh
Sebab tu la pending post ni. Hani pula malas nak download gambar dalam fb.

So...meh kite review semula.



Alhamdulillah selesai juga Majlis Aqiqah & Kesyukuran ADRA NUR ZAFIRAH pada 5 Jan 2014 yang lalu. Hani memang plan nak buat majlis ni dalam tempoh cuti bersalin. Senang..selesaikan mana yang patut dulu. Lagipun ada rezeki lebih sikit...kan gomen dah dapat bonus ari tu...bolehlah kami adakan kenduri ni.

Persiapan untuk kenduri ni hani buat dalam masa 2 minggu. Tak de apa sangat pun sebab majlis kecil jer. Cuma persiapan dari segi penyediaan doorgift dan beli barang-barang memasak je. Jemputan pun tak ramai sangat, dalam 200 orang.

Kebetulan buat kenduri ni, mak hani pun adakan sekali tahlil untuk arwah atok.
Dah 7 bulan arwah meninggalkan kami. Rindu.
Al-fatihah untuk arwah atok...tak sempat tengok cicit dia yang ke 3 ni.

Bila ada majlis aqiqah, mestilah nak buat marhaban sekali kan. Kumpulan marhaban mak hani yang uruskan. Kumpulan ni dari Taman Klebang Jaya...ketuanya kawan mak. Ahli seramai 25 orang. 

Adra pun baik je hari ni, cuma gelisah sikit sebab dah ngantuk. masuk dalam buaian terus je tido....sambil dengar alunan lagu kumpulan marhaban tu. Sampai mama dia pun rasa nak tido sama kehkeh.

Masa ni adra disuapkan sedikit madu dan diberikan air zam-zam. Yang ralatnya takde orang snap gambo masa ni, tak sempat nak panggil asben....sobs sobs. Takde gambar kenangan tauuu....





ayah tengah potong rambut adik


   




Buaian berendoi
Buaian ni hani tempah dengan Mai Design Gallery. Ni merupakan kali kedua hani tempah dengan Mai. Pertama kali masa majlis aqiqah Awliya dulu. Dulu pernah terpikir kalau anak kedua dan seterusnya dah tak nak buat buaian berendoi dah, tapi bila sampai masanya rasa tak sampai hati pula. Rasa macam tak adil. Si kakak ada, adik pula tak de. Walaupun diaorang kecik tak tahu apa pun kan...tapi biasalah hati seorang ibu, mahu yang terbaik untuk anak-anak dia. Nak adil pada semua huhu. Kalau tanya pada lelaki memang la diaorang kata tak perlu pun. Ala...apa salahnya kan, ada rezeki lebih...bukan untuk orang lain, untuk anak sendiri juga. Nanti dah besar boleh tunjuk kat diaorang...kenangan tu.

Kali ni pilih tema biru+pink. Asalnya hani nak buat warna hijau, tapi last-last tukar pula.
Harga pakej ni RM300 termasuk buaian dan backdrop. Eh, tapi kali ni takde baju baby pula. Dulu ada sehelai. Tapi tak kisah pun, dulu pun awliya tak pakai baju tu sebab besar. Lebih puas hati pakai baju sendiri.










Doorgift
Untuk tetamu, hani sediakan doorgift dr brown paper. Dalam tu hani letak sebiji epal, muffin dan kek gulung london roll.

Brown paper tu hani hiaskan sendiri. Kali ni teringin pula nak DIY sendiri. Hani hanya sediakan 120 pcs paper beg je, bolehlah nak DIY kan. Kalau banyak sangat memang tak mampu den. Ingat dah ada anak kecik 2 orang ni, ada banyak masa ke nak mengadap benda ni lama-lama. Ni pun buat masa anak-anak tengah tido. Kadang-kadang berjaga sampai ke pagi nak siapkan. Gigih weeiii....!!!

Brown paper tu hani beli dekat Mydin, sebungkus (100pcs) berharga RM3.20.
Penyepit bunga comel tu pun hani buat sendiri. Penyepit kayu tu beli dekat kedai RM2 jer, sebgkus ada 48 pcs. Manakala bunga tu hani buat dari kain felt dan letak butang. Kain felt dan butang tu adik hani beli di kedai menjual peralatan menjahit. Kain felt tu mahal skit harganya rasanya dalam RM2 sekeping.. Nasib bunga kecik-kecik so sehelai kain felt boleh dapat banyak bunga la...rasanya hani hanya guna dalam 5-6 keping kain felt yang berlainan warna. Saje nak kasi ceria skit. Lepas tu lekat je pada penyepit tu guna gam uhu. Kemudian hani buat simple design untuk tq taq dan beli doily paper untuk ditampal pada paper beg. Dah siap.



Untuk doorgift kumpulan Marhaban, hani sediakan paper beg special sikit berbanding doorgift tetamu yang lain. Makanan dalam sama jer yang membezakannya hani letakkan sebiji mug. Mug ni yang besar macam mug kita buat air tu. Beli dekat Mydin Meru dengan harga 99 sen sebiji. Murah kan. Doorgoft ni hani sediakan 25 bungkus je.







Candy buffet
Simple candy buffet je. Asalnya nak beli lapik meja kaler biru...tapi tak sempat cari. Semua benda buat last minit kan....camni la jadinya. So, guna jer la lapik meja yang dah ada. 
Kali ni hani tak banyak beli makanan ringan utk meja ni. Total habis dalam RM50 jer. Adik pula tempah apam polkadot dan cheese tart. Muffin pula hani tempah lebih dan letakkan di meja ni.

 






Outfit
Stress betul cari baju budak kecik ni...merata-rata cari tapi tak de yang berkenan. Susahnya nak cari gaun kaler biru, yang banyak kaler pink ngan purple. Ada jumpa biru tapi tak berkenan pulak. Last sekali jumpa dekat The Store Ipoh. Beli jer la...dah penat cari. Harga pun murah jer sebab ada less jadi RM30.00. Untuk ayah dan kakak awliya, pakai baju yang dah ada jer. Sian si kakak sebab mama tak jumpa pun baju dia....
Untuk mama, kena cari baju baru sebab takde baju kaler biru. Nak pinjam baju adik pula, kompem tak muat kan ngeh2x....maklumla lepas bersalin kembang sana sini.



Menu
Menu untuk majlis ni ada yang family hani masak dan ada juga yang ditempah. Dah nama majlis aqiqah mestilah menu utama kambing kan. Kambing ni adik hani yang uruskan dan tempah dengan kawan dia. Harga seekor kambing RM800 siap disembelih sekali. Kambing tu buat masak kurma. Selain tu, ada ayam panggang (tempah), kerabu pucuk paku, masak lemak ikan tongkol (tempah), ikan goreng dan buah tembikai sebagai pencuci mulut. Menu wajib setiap kali ada kenduri adalah wadai kipeng perisa durian. Haaa yang ni makanan orang banjar...kompen benda ni licin.
Gambar makanan tak sempat nak snap daaa.....



Lepas selesai majlis, tiba masanya membotakkan kepala adra. Hehe sian dia yer. Mula-mula baik jer, dok diam masa opah cukurkan kepala....lepas tu mula ngamuk sebab dah penat dan mengantuk sekali. Sampai opah suruh tidurkan adra dulu, nanti dah bangun baru cukur semula. Sebab adra ni asik gerak-gerakkan badan dia sampai opah susah nak cukurkan.



'adra dah botak la mama'

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar. Terima kasih pada keluarga dan saudara mara yang banyak membantu dalam majlis ni. Terima kasih juga di atas sumbangan duit yang diberikan kepada adra. Banyak juga adra dapat duit....nanti mama masukkan dalam akaun adra ye.



~keluarga kecik kami~
Ayah, mama, kakak awliya dan adik adra

Friday, April 4, 2014

Adra::Sudah 5 bulan

Dulu masa si kakak rajin update progress perkembangan dia.
Sekarang ni asyik tertangguh je nak update sampai terlupa terus hehe
Bukan apa, catatan dalam blog kan macam diari.
Macam sekarang, kadang-kadang hani selalu tengok post masa si kakak Awliya masa kecil
'SubhanaAllah....dah besar anak aku'
Rindu waktu dia baby.
Jadi si adik Adra ni pun kena la merajinkan diri untuk update progress dia agar tercatit sedikit memori ketika dia masih baby. Nanti dah besar boleh suruh dia baca kan kan....

31/3/2014
Genap adik Adra 5 bulan.
Sihat dan aktif.
Masih fully breastfeed. Alhamdulillah bekalan stok untuk adra tak pernah putus. Masih penuh peti sejuk.
Suka tersenyum yang buat mama rasa nak geget dia.
Dah pandai berguling-guling....kalau tidur or letak atas katil, kena buat kubu sekali. Risau jatuh sebab katil dalam bilik tu tinggi sebab tilam agak tebal.
Dah mula angkat montot dan dah boleh menyusur ke depan sikit-sikit.
Kalau pegang dan dirikan dia, asik nak melompat-lompat je, memang tak dok diam betul.
Satu perangai Adra yang tak tahan dan kelakar, dia sukaaaa menjerittttt....
Dia jarang sangat nangis, tapi nangis dia digantikan dengan jeritan yang kuat...
Hurrmmm macam mana nak cakap ek dia jerit tu...
Kan baby biasa buat bunyi macam menjerit 'aaaaa' 'aaaa' tu kan.... 
Haaa, camtu la.
Kadang-kadang kami confius dia jerit marah ke jerit suka.
Nyaring wehhhh....!!!!
So kena check dia poo poo ke, lapar ke...atau sesaje suka nak jerit...
Tak kira tempat, kadang-kadang kat kedai makan sampai semua orang tengok kami.
Ada yang tersenyum.
Kelakar dengan telatah si Adra ni.
Ada yang cakap 'kuatnya suara dia..badan kecik'...kikiki
Tapi kalau budak kecik jerit rasa comel je kan..
Kalau dah besar masih menjerit lagi, memang menguji kesabaran mak bapak la kan hahaha.



  



bangun tido, terus buat posing ayu gitewww.....dia tak tau mama dia ni dah rupa mata panda sebab tak cukup tido tauuu !!!

Wednesday, April 2, 2014

Hot Ballon @ Putrajaya

Ni cerita weekend yang lepas pada hari Ahad.
Tak tahu nak bawa anak-anak berjalan ke mana.
Pastu nampak post member dekat fb dia ke 6th Putrajaya International Hot Ballon di Persint 2, Putrajaya.
Event ni dari 27-30 Mac 2014.
Macam menarik je, sebelum ni tak pernah pun ke event ni, teringin juga nak tengok.
Terus je suggest kat asben. Dia pun kata ok.
Cuaca pun cantik je hari tu.
Pukul 5 kami dah gerak dari rumah.
Bila sampai sana, fuhhh ramainya manusia.
Tapi nasib baik parking senang cari.

Masa kami sampai belon baru nak 'ditiup'
Ok...kami pun tunggu la.
Hampir maghrib, belon-belon masih belum dinaikkan lagi.
Rasa dah tak sanggup nak tunggu lagi sebab dah waktu maghrib kan.
Tak elok pulak bawa budak kecik time maghrib ni kat luar.
Adik pula dah tertido atas bahu mama, mengantuk sangat.
Akhirnya kami ambil keputusan pergi makan dan terus balik rumah.

Hurmmm....punah harapan nak ambil gambo belon banyak-banyak kat atas udara....huhu.


selfie dulu



 
 berjaya snap hot belon ni je.

 

'ayah...kakak tak nampak la belon tu'


 
'meh ayah dukung kakak' 
kasihnya seorang ayah...kalau mama, tak mampu nak dukung camtu kot hihi


 
'mama....adik dah ngantuk la'...lambatnya belon nak naik atas

Tuesday, April 1, 2014

1 april 2014::berganjak lagi umur

1 April 2014

Genap umur 33 tahun
Alhamdulillah, syukur padaMu ya Allah kerana masih panjangkan umurku untuk melalui kehidupan
ini bersama suami dan anak-anak tersayang.
Kejap je masa berlalu...
Dah tua pulak rasanya.....huhu

Paling suka dapat ucapan dari suami tersayang lewww.....hehe
Banyak juga terima ucapan sms dan fb dari rakan-rakan.
Terima kasih atas ingatan kalian....
Saya sangat menghargainya. muahhhh...
Semoga kita sama-sama dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki olehNya.

Semoga tahun mendatang ini menjadikan hani lebih baik dari tahun-tahun lepas.
In shaa Allah.

credit::here




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...