Tuesday, July 14, 2015

Crunchy Karamel Almond yang marbelesss !!!


Sekali je hani pernah makan  ni. itupun asben yang beli dari kawan di ofis. 
harga pun boleh tahan gak. agak mahal.
tapi bila dah makan.....ehhh sedapnyaa. bila tengok bahan pun kita dah tahu mahal.
no wonder la biskut ni dijual dengan harga yang mahal.

bila terjumpa resepi ni dekat fb...eh macam senang je nak buat.
gaul-gaul then bakar.
terus rasa semangat nak buat sendiri. 

Kali pertama hani buat crunchy karamel almond ni. 
jadi gigih la pergi beli bahan-bahan.
bila nak bayar...errmmm memang mahallll ko bahan-bahanya terutama tepung yang digunakan.
hampir RM70 tu.

hani beli tepung bienetta sebab kat kedai bakery ni takde tepung florenta.
rasanya tepung florenta harganya lebih murah skit dari bienetta.
dalam RM19-RM21 camtu.



tepung bienetta 
RM 26.00


sunflower seeds (250 g)
RM4.20 



pumpkin seeds (100 g)
RM 4.20

white sesame seeds
RM 2.50

almond slice (250 g)
RM 15.20



black sesame seeds (250 g)
RM 5.50
Kredit resepi: blog azlitamasammanis

BAHAN-BAHAN
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

CARA:
1. Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
2. Satukan semua bahan dalam bekas
3. Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

4. Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
5. Panaskan oven pada suhu 160C
6. Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
7. Bakar dalam oven selama 10 minit
8. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
9. Simpan dalam bekas kedap udara.


masa ni hani silap beli kertas....bukan kertas kek tapi tah kertas apa...silap hani juga tak tanya pada staff di situ. kertas yang hani beli ni punya la melekattttt dengan beskut ni. terus spoil semangat tauuu.....

nasib asben bagi idea, dia kata cuba guna aluminium foil yang memang dah ada di rumah.
mana nak cari kertas kek tengah malam ni haha.
so hani pun try. punya la risau akan melekat lagi, hani pun letak sedikit mentega atas aluminium foil tu. dan hasilnyaaaa...........yess!!!! memang elok je jadi, tak melekat lansung.

pastikan lepas keluar dari oven, terus potong biskut kepada kepingan kecil.
boleh gunakan pisau pemotong pizza atau pisau biasa je.
bila dah potong, biarkan sejuk dahulu kemudian bolehlah patahkan ikut potongan tadi.
tapi kalau dah sejuk, memang susah nak potong...kena patahkan la jawabnya.
bila dah patahkan, susah la nak dapat bentuk yang kemas petak-petak kan!

bila dah siap bekas pertama, hani dan anak-anak dah hadap dulu....hehe
rasa memang marbelessss.....sedapppp. 
ada member kata kalau bakar lagiiii crunchy means sampai kekuningan, rasa dah macam pop corn garret tu....leka weiii kalau dapat makan.

next time bole buat lagiiii......


Thursday, July 9, 2015

Awliya Nur Zara - 3 tahun

6 Julai 2015 bersamaan 19 Ramadhan

alhamdulillah.....anak dara sorang ni dah genap 3 tahun.
cepat masa berlalu....cepatnya anak mama membesar.

dah 2 tahun berturut sambut hari lahir di bulan Ramadhan...syukur.
sebenarnya 6 Julai jatuh pada hari isnin, jadinya kami sambut besday in advanced hari Ahad tu.
bolehlah mama masak special sikit kan. kalau hari keje memang susah sikit nak masak heeee.

Pagi tu kami keluar pergi Tesco beli barang dapur sikit untuk memasak.
Cari juga lah kek....tak best pulak sambut besday takde kek kan. cari pun yang kecil je,
maklumla bukan ada orang makan sangat kan.
mak ayah pun yang makan je nanti...

sampai je rumah, terus siapkan masakan nasi arab mandy.
buat dadih strawberi.
konon nak buat homemade pizza, tapi tak sempat.
lagipun dah banyak makanan rasanya.
nanti membazir pula kalau tak habis kan!



Lepas makan nasi arab, rehat sekejap. lepas tu terus keluarkan kek.
kakak dari balik tadi asik dok sebut je mana kek dia.
beria la mama suh dia tukar baju dan pakai tudung yang baru beli hehe.
cakap nak tangkap gambar pastu nak tunjuk kat atok.
kena la pakai cantik-cantik.
nasib kakak awliya ikut jeww....tgh xcited la katakan nak makan kek.





Di usia 3 tahun ni, semakin bijak.
Petah berkata-kata. Melawan pun ada juga huhu.
Dah boleh disuruh dan diharap.
Cuma perangai suka meragam tu kadang kala menguji kesabaran juga hehe.

Hepi sangat kakak awliya.....
Selamat Hari Lahir anak kesayangan mama Awliya Nur Zara.
Mama sentiasa doakan yang terbaik buat kakak.
Jadi anak yang solehah, jadi kesayangan semua....dan yang penting jadi kesayangan Allah & Rasul.
Kami semua sayang kakak dunia dan akhirat.


walaupun adik adeya selalu buli kakak.....tapi adik tetap sayanggggg kakak tauuu.
celamat hari lahir kakak - adik adeya.







adik nak tiup lilin juga la mama....




 cinta hati mama


'kakak sayangggg mama'



ada budak nyibuk nak potong kek juga




besar dah princess mama sorang ni....:)
3 tahun 

Thursday, July 2, 2015

Jubah Raya 2015 for SALE

assalammualaikum semua,
lamanya tak update blog....
cepatnya masa berlalu kannn....hari dah hari ke-15 kita berpuasa.

aidilfitri pun dah semakin hampir.
so you all buat persiapan ke? dah beli baju raya ke?

kepada yang belum ada baju raya, dan nak pakai JUBAH RAYA kali ni,
hani ada jual jubah ready made.

material kain best, bila pakai elok jer terletak.
nampak simple tapi elegent tauu...chewaaahhhh :)

selain tu, jubah ni bf friendly (zip di dada)...sesuai juga untuk ibu-ibu yang menyusukan anak
dan juga wudhuk friendly.

hani pun ada sehelai untuk dipakai masa raya nanti.

ni pun dah banyak saiz yang sold out....fast selling betul ni.

minggu lepas hani ke GM Klang, terjumpa la kedai yang ada jual jubah ni,
harga pulak RM130...kalau beli borong dapatlah harga RM120 sehelai.

tapi....dengan hani tak perlu beli borong pun...
beli sehelai pun dah  dapat harga yang SUPER MURAHHHH !!!
jimattt banyakkk tu...
tak yah susah-susah nak ke GM Klang, dengan harga minyak yang semakin naik sekarang ni..
beli online lebih berbaloiiii kan.

Material: Valentino Crepe

Design: A cut

Harga: RM99 ( tidak termasuk postage)

postage: RM6

Berminat  ?? whatapps 018-3124415

Cepat....cepat...sebelum kehabisan stok!!!!!

jubah raya
BLACK


jubah raya
PINK


jubah raya
RED


jubah raya
MOSS GREEN


jubah raya
PURPLE


jubah raya
NAVY BLUE


MAROON


MUSTARD












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...