Tuesday, November 17, 2015

beli drill murah

kalau korang kaki shopping online (macam aku gak...)
mesti koarang alert kan pasal Lazada buat sale dari tarikh 11.11 hingga 12.12...
tapi tak semua barang dekat lazada ni murah....walaupun tgh sale kan...
kalau rasa nak beli sesuatu, pastikan korang dah survey harga di banyak tempat...

setakat ni, banyak juga aku beli barang dekat Lazada ni...
hurmmm tengok juga la...kalau barang tu tak jauh beza harga, aku still akan beli
dekat lazada..sebab ramai lebih berbaloi..
kalau nak keluar pergi beli...dengan minyak, parking lagi....sama je kan..
so aku lebih suka beli online..tup-tup barang depan mata..
jimat masa dan tenaga..
tapi kalau harga jauh sangat bezanya...aku sanggup pergi beli diluar kannn...

ehhh berbalik cerita sale di Lazada ni, takde la apa sangat yang aku beli..
mula-mula aku nak grab pampers drypers tu....murah weeeiiii...
tapi teragak-agak nak beli ke tak nak...nak beli ke tak...
last2 aku lambat decide, stok pun abis...
so harga telah bertukar jadi mahal...
adusss....nyesal la pulakkk...

barang yang betul2 aku beli adalah impact drill ni jenama Bosch GSB 500 RE Impact Drill Set 10mm
dah lama aku nak beli, tapi memandangkan harga online/luar semuanya masih mencecah RM200++...
jenama BOSCH ni kan mahal skit berbanding jenama yang lain...
hurrmmm pikir banyak kali juga...
lagipun aku selalu pinjam drill ayah aku je kalau nak guna..
yang susahnya kena ambil di Ipoh, kadang2 ayah aku nk guna kena hantar semula 
ke ipoh walaupun keje tak selesai lagi..
kan payah tu...dok ulang alik je drill ayah aku tu...



so bila aku tengok dekat lazada ada sale jadi harga RM170..,
terus rasa rugi je kalau tak beli..
lepas tu kalau bayar pakai kad kredit HSBC...ditolak lagi 10%..
banyak gak tu kan...
so aku terus klik klik....bayar guna kad...
dapatlah harga RM158 sekali postage...
masa ni aku tak bagitau pun en asben yang aku beli drill ni...hihi
eh, lepas tu kan....aku tengok dah jadi harga asal semula RM229.00
nasib sempat grab :)

aku order hari jumaat, hari isnin drill pun sampai di ofis..
masa balik baru tunjuk dekat en asben...
dia siap cakap 'eh...murah lah kalau RM158'
hehe....nasib dia tak bising sebab aku beli,,,
lagipun dia yang nak gunakan....
so lepas ni senang dah ada drill sendiri..tak yah nak pinjam dah kan...
bila-bila nak buat keje senang...
setakat ni asben belum cuba guna lagi....
tunggu nanti nak pasang beberapa rak dekat rumah tu..
nanti aku review k...ok ke tak drill ni....



isi dalam




susun atur:: buku di playroom

aku suka belikan budak-budak ni buku...
sampaikan dah takde ruang nak letak buku dekat mana dah..

idea ni aku dapat pun dari google je...
macam best je kan...
dan kebetulan aku dapat beli RIBBA ni masa Ikea members sale...
normal price adalah RM39.90...so bila sale ni dapat harga RM19.90..
murahhh dah tu...so aku pun pesan pada member beli 3 terus..
kebetulan dia ke ikea masa sale hari tu..
aku tak dapat nak pegi kan sebab hari bekerja...

dah lama beli....baru la nak pasang..
tu pun dapat pasang sebab aku n asben terpaksa EL sebab kakak awliya sakit mata...
nak bawa ke klinik pada sebelah pagi...
sebelah petang baru dapat mulakan projek...
ye la, umah condo/apartment ni mana la boleh nak drill hari sabtu ahad kannn...!!
mau kena ketuk pintu dengan jiran2 sebelah atas dan bawah..huhu
so kalau nak buat keje2 drill yang bisingggg tu kena la buat hari weekday...

yeessss.....siap gak akhirnya
tak sabar2 mama nak kemas buku diaorang ni...
ni pun dapat kemas masa diaorang tengah tido..
kalau tak jangan haraplah dapat kemas dengan tenang tau...




buku tu nampak je macam tinggi,
tapi kalau kakak awliya guna kerusi hijau tu boleh je dia capai..
tapi yang belah atas sekali tu dia akan panjat meja kalau nak ambil buku...hihi
takpe lah, kang dia dah tinggi sikit mesti dah boleh sampai capai yang tu...

tapi sekejap je kemasnya weeiiii....sekali diaorang berdua ni dah bangun tido, keadaan bilik dah macam dilanda todak....huhu
stress mama nak oiiii..........!!!!!!!
redha je la..
asalkan korang gumbira...mama meroyan nak mengemas pun tak pe lah...:)



Monday, November 16, 2015

makeover playroom::pasang wallpaper

masa percubaan pertama memasang wallpaper kasion kat living hall,
terus rasa nak pasang wallpaper dalam bilik pulak..
suka pulak bila dah makeover rumah..
bosan asik tengok dinding yang sama bertahun-tahun kan..

cuti hari minggu yang lepas aku minta asben pasangkan wallpaper kaison dalam playroom
wallpaper ni dah lama beli masa pergi kaison setia cit y mall..
member aku bagitau wallpaper di sana lagi banyak pilihan
aku pun beli la untuk pasang dalam playroom
niat hati nak beli untuk bilik-bilikyang lain, tapi kiv la dulu...
next time boleh beli lagi....bujet dah abis masa tu...

untuk playroom ni, aku pilih yang simple je...
corak jalur-jalur...
taknak yang corak bunga nanti nampak serabut..
kalau tengok bilik tu bersepahhhh, lagi la serabut jadinyaaa...
mulanya aku berkenan dengan corak kartun, tapi asben tak setuju pulak..
dia kata yang jalur lagi cantik...so ikutkan je la...

aku beli segulung je sebab nak pasang pada dinding yang tak besar...
tapi sikit jeee lagi tak cukup..ishhh leceh betul..
kena la beli lagi..
buat masa sekarang tak perasan sangat sebab dapat dicover dengan dapur mainan anak aku tu..

                                     


                                                                                                                                                                                                      abaikan yang bersepah-sepah tu...belum kemas sepenuhnya                                                   

Thursday, November 12, 2015

Weeks 2:: Cabaran #wannabefit






minggu ni merupakan minggu ke-2 program #wannabefit 
so kena tunjuk buku rekod dekat coach utk lihat progress sepanjang minggu yang lepas

diet aku memang kelautttt....bertahan 2 hari je, lepas tu belasah makan pizza, kek coklat, teh tarik...
sebab ada jamuan...
adoiiii manis semuanya...
yang goreng2 pun ada gak makan masa cuti weekend ari tu...
iman tak kuat sungguh kalau dok umah ni..
nasib baik ada gak la buat excercise dalam umah...
buat indoor cycling selama 30 minit...setiap hari..
pastu senamrobik sambil ikut kat youtube...masa tu pun dapat buat sebab anak2 tengah tido..
kalau tak susah tau nak excercise, ada je yang ngacau!
nampak mama dia naik beskal tu, sibuk la nak naik juga kannnn...
saborrr je la anak2 ni...

nasib baik ada gak progress aku, turun la jugak 1.4kg...lemak pun turun sikit 900g (cisss sikit jeee)
hurmmm cuba kalau aku tak 'cheat'...mesti lagi banyak turun kan..
ishh menyesal kemudian tiada gunanya...

untuk cabaran minggu ke-2 ni, harap2 la aku ni istiqamah jaga pemakanan..
dan teruskan dengan excercise...
wish me luck!

kelas minggu ni belajar berkenaan G1 (Glycemic Index)
eh....apa kebondonya tu??? 

Apa itu Indeks Glisemik/Glycemic Index (G.I)?

Glycemic Index merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan paras glukosa dalam darah. Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).
(Rujukan::http://sususejat.com/apa-itu-glycemic-index/)

Kalau nak tau lebih lanjut tentang G.I ni uolls google je la ekk...
So sekarang ni kalau nak pilih makanan, pilih la yang LOW G.I
tengok pada maklumat pemakanan pada pembungkus..
contohnya macam roti di bawah ni adalah yang low G.I
lebih bagus dari roti putih yang biasa tu..
walaupun low, tapi make sure ambil 2 keping sahaj permeals k!
sebab roti stil ada kalori..




menu sihat hari ini
nasi putih
keli bakar
tomyam campur (tanpa tumis)

No OIL, No SUGAR





Friday, November 6, 2015

cabaran selama 7 minggu


entah macam mana aku boleh join program ni...
tujuannya memang la nak sihat kan...
nak sihat mesti la kena hadap cabarannya dulu..
program ni berjalan selama 7 minggu....
seminggu hanya sehari je aktiviti ni dibuat selama 2 jam..
means 2 jam tu akan diisi dengan ceramah kesihatan dan juga aktiviti senam/zumba/kick boxing
peserta diberikan buku catatan...untuk catat berat, makanan yang dimakan setiap hari dan
aktiviti yang dilakukan 
fuhhh.....ingatkan join gitu2 je ko...
azab weeiiii.....maklumlah selama main telan je semua benda kannn!!!
bila kena sekat itu tak boleh....ini tak boleh...
merana jiwa dan raga tauuu....
bertabahlah hani oiii...ko sendiri yang nak join kan...


trainer selalu tekankan...apalah apa saja tapi pastikan NO SUGAR, NO OIL...
so kena la kreatif pelbagaikan masakan.

apa yang boleh dimakan???
makan apa saja tapi yang tidak mengandungi gula dan minyak...masak pakai minyak zaitun pun tak boleh tau!
boleh masak kari, sup... tapi pastikan bawang2 dan rempah ratus tu tidak ditumis k!
banyakkan makan karbohidrat(carb) sebab carb ni yang memberi tenaga kepada kita..
so kita dah tak perlukan gula pun dalam badan sebab dalam carb ni pun dah ada gula...
- boleh makan ikan, ayam, daging,
- banyakkan makan sayur-sayuran

ni antara makanan yang perlu dielakkan sepanjang program [dan kalau diteruskan selepas program pun lebih bagus...]
- NO process food - sosej, fish ball, daging/ayam cincang. nugget dll
- NO minuman manis (teh tarik, milo dan air buah. Tapi boleh minum kopi o tanpa gula tau.
Kopi ni salah satu pembakar lemak dalam badan kita. NO SUGAR tauuu....(errkkk aku dah try....pahitttt)
- NO buah-buahan. sebabnya buah ni manis..so kena elakkan utk 7 mggu je..lepas tu dah bole makan
- NO kicap, sos, perisa tambahan (kiub ayam/ikan bilis, sesedap rasa dll)

lakukakn senaman paling kurang pun setengah jam setiap hari....senaman tu tak semestinya ko kena p taman berjongging berlari semua tu...dalam opis pun boleh buat. 
trainer pun ada ajar kami cara buat senaman sambil duduk....berpeluh gak weiii walaupun dok dalam ekon. kalau di rumah, kemas2 rumah, mop lantai tu pun dikira senaman tapi pastikan kena buat lebuh dari 10 min sebab pembakaran lemak akan berlaku selepas 10 min....eh! kalau nak rehat pastikan lepas setengah jam tu...jangan la buat 5min dah nak berehat.

jadi bermulalah episod diet aku malam tadi..
dari malam tadi aku tak minum air manis....selalu kalau di ofis, setiap pagi aku akan minum teh tarik besar punyaaaaa...
hari ni aku rasa macam lalok ko...ngantuk gile bila tak dapat air manis!!
tapi aku kuatkan semangat juga!!!
hikmah juga tak minum air manis ni, separuh hari aku dah dapat abiskan 2 botol air masak...
kalau tak, sebotol nak minum bagi abis pun susah...
so sampai ke petang aku dah abiskan 4 botol air masak tau....*tepuk tangan utk diri sendiri
aku harap dapat teruskan sampai minggu ke 7...

hurrmmm apa lagi ek....tu je yang aku ingat setakat ni...nanti aku update lagi program ni dan share apa yang aku pelajari dari trainer ni...

Wednesday, November 4, 2015

mencari meja komputer IKEA

berangan nak buat workstation dekat rumah....
workstation la sangatttt.....gedik beno nak ada workstation kat umah kannn...
kat opis pun dah 8 jam ngadap pc....ni pulak nak ngadap pc dekat uamh...
huhu....mau rabun mata hani oiii..

sebenarnya workstation ni bukan nak buat keje pun...
tak kuasa okehhhh nak bawa balik keje kat umah..
pc ni lebih kepada surf internet je...update blog...anak2 tengok youtube...
eh! aku pun ada berniaga online juga...so masa dekat rumah la boleh hadap semua tu kan...
kadang-kadang nengok kat henpon ni tak puas...skrin kecik...

dah lama aku dok survey nak cari meja komputer dekat IKEA ni...
selalu survey kat website je..
walaupun dalam website tu dah tulis detail semua ukuran
tapi tetap tak puas ati kan...
jadinya kena nengok gak depan mata
sabtu minggu lepas ajak juga asben ke ikea...
dah lama juga aku tak ke sini...
tau2 je la...anak2 aku ni bukan jenis dok diam
payah nauuu aku nak fefeling nengok satu2 barang kat ikea tu huhu...

antara meja komputer yang aku survey macam kat bawah ni...
meja komputer ikea
::RM 329


meja komputer ikea

ni dekat shoowroom...yang laci belah kanan tu harga lain...

alahaiii....aku berkenan sangat yang ni....cantik dan nampak kemas...
cpu boleh letak dalam drawer tu...
sebelum ni aku tengok harganya RM289 [kalau tak silap]
tapi sekarang harga dah naik...
yang aku nengok harga lama hanya kaler oren....
ishh padahal jenis sama je....cuma kaler je yang beza..
hurmmm terus la cancel...
mahal bebeno...
takpe lah tunggu la kot kalau ada rezeki lain, baru beli yang ni...
sobs...sobs

::RM 249
yang ni pun jadi pilihan juga...
meja komputer ikea

::RM 269
berkenan juga yang ni....tapi meja ni kurus panjang...
kawasan workstation aku tu sempit sikit....
menumpang dekat living hall...


tapi bila aku nengok meja di depan mata, aku rasa macam mahal la pulakkkk....[bagi aku]
kalau untuk korang yang berduit, maybe rasa tak mahal kot...
sejak-sejak kos hidup makin meningkat ni, pikir banyak kali ooo nak beli sesuatu benda tu...
hurmmm nak beli ke tak....nak beli ke tak....
berbaloi tak beli mahal gini...
bukan la aku ngadap pc je kat umah...mana sempat weiii...
baru nak buka pc, ada yang nyibuk datang tauu...


so pikir punya pikir....aku decide kiv la dulu.
takpe la, tak terdesak pun nak beli...
sekali bila jalan2 dekat showroom ikea tu aku nampak meja ni....

meja komputer ikea
::LINNMON /ADILS
RM99

harga murahhhh....meja sahaja RM59...kaki meja kena beli lain..
kaki tu RM10 sebatang...so total baru RM99...
murahhhh laaa pada aku...
saiz pun ok, nak kata besar sangat tak juga...nak kata kecik pun tak juga..
sedang-sedang,,,
masa kat showroom dipamerkan kaler putih, masa ni aku tak tau ada kaler hitam...
so aku decide beli yang ni...
tapi kalau ada kaler putih sahaja, aku tak beli laaa...
sebab aku nak kaler hitam....kebanyakkan perabut rumah aku kaler hitam...
masa lalu kat gudang, aku ada nampak kaler hitam...
terus la ambik...
cuma yang kaler putih, kaki meja dah sold out...tinggal papan meja je..
nasib baik kaler hitam banyak stok, kalau tak leceh la nak kena tunggu lagi,,,,

malam tadi baru en asben pasangkan....
semangat skit aku nak ngemas kawasan sini...
nampak tu, siap vakum bagai semua...nampak benau banyak habuk hihi

pada aku meja ni sangat praktikal.....walaupun tak berapa kemas sebab nampak wayar2 komputer tu semua, tapi yang tu boleh adjust nanti....
selain letak pc, meja ni aku boleh guna kalau buat open house/jamuan ke nanti...
bole gak letak2 makanan ke kan...
tak pun nak letak mesin jahit pun boleee....
haaa....tengok banyak gak kegunaan kannn..
berbaloiiii....praktikal dan murah..
sesuai la untuk orang yang bujet2 macam aku...hihi

meja komputer ikea

workstation ni pun memang semuanya harga bujet..
pc tu pun beli dari ofis punya....memang bid harga
RM260 jeeee...
kerusi hitam tu dari IKEA juga...dah lama beli...

tak sempat nak hias lagi....
tengah cari idea dulu....lagipun kitaorang tengah buat operasi tutup dinding merah tu dengan wallpaper kaison..
nanti aku update lagi kalau dah setel semua...

k!bye...


Monday, November 2, 2015

Adra Nur Zafirah turns 2


31 Oktober 2015
Alhamdulillah....genap umur Adra Nur Zafirah, 2 tahun...
Cepatnya masa berlalu...
Rasanya macam baru je lagi sambut besday dia tahun lepas...

Sampai sekarang masih tak percaya Adra dah semakin membesar...
rasa macam dia masih lagi kecik molek...
selalu bila aku beli baju untuk adra, mesti terbeli saiz kecik...
bila tengok macam muat, rupanya ngam2...tak boleh pakai lama...
eh! perasan macam adra masih kecik lagi...hihi

dah semakin besar ni, makin kuat merajuk...
kuat menyakat kakak....
paling kuat mengamukkkk.....
walau macam mana pun mama, ayah dan kakak awliya tetap sayang kamu adik!
sayang ketat-ketat....sampai hujung nyawa 

dah umur 2 tahun, genaplah juga penyusuan susu ibu untuk adra...
sekarang ni pun dah mula ajar untuk wean off...
adra start minum susu formula masa umur 1 tahun 10 bulan...
(next entry aku cite detail pasal ni)
tapi aku tetap meneruskan penyusuan susu ibu sampai sekarang...
dah banyak kali cakap pada adra yang di tak boleh minum susu mama dah bila dah 2 tahun...
setiap kali aku cakap...setiap kali tu la dia merengek...'nak agiiiiii' !!!
hurmmm tak sampai hati pulak kan...
tengoklah sampai mana dia masih minta....tapi aku akan cuba buat dia lupakan sikit-sikit..
insha allah semoga berjaya satu hari nanti..hihi...
eh!cerita pasal breastfeeding lak...nanti la tggu next entry k!


berbalik cerita besday adra, majlis kali ni aku buat kecil-kecilan je...
jemput mak-pak saudara je...
masak pun sendiri...menu ringkas..
nasi ayam + ayam kenny rogers (homemade)
laksa
kuih-muih
buah-buahan

dah nama harijadi macam tak best pulak takde kek kan
so nak menggembirakan anak2, aku order kek dekat member ofis dengan tema robo car poli,,
hehe....kartun peberet adra dan kakak awliya...
beli gula2 sikit dan jeli....








simple jajan 


special kek for birthday girl mama

kakak awliya rasmi tiup lilin dulu


huurrmm.....sedap la mama kek ni













buat anak mama ...Selamat Hari Lahir sayang!
Mama doakan segala yang terbaik untuk adra...








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...