Wednesday, March 30, 2016

pertama kali bawa anak-anak tengok wayang

sejak kawin aku dah jarang tengok wayang...
last tengok ari tu pun cerita fast & furios 7..
itupun tinggalkan anak-anak dengan nenek diaorang...

sebelum ni aku tak pernah bawa anak-anak tengok wayang...
rasa macam tak yakin kan nak bawa diaorang...
ye la....hanya aku je tau anak aku macam mana....kompem kang tak dok diam dalam panggung tu...
lagipun kalau nak bawa diaorang kena la nengok cite kartun kan...
takkan la nak bawa nengok cite 'action movie' yang menjadi cite pilihan aku dan asben kalau nengok wayang ni...

minggu lepas kebetulan aku dapat tiket free untuk cerita Kung Fu Panda 3..
sebabkan free, aku rasa macam gigih la nak mencuba bawa diaorang...
kalau diaorang buat hal...bole je kuar panggung dan terus balik..
takde la rasa rugi kan! kalau beli tiket tu macam rugi oooo...
tayangan pada pukul 8.30 malam di TGV KLCC...
balik keje bergegas balik rumah....terus siapkan anak2...
tapi kami terlewat sikit sampai..pukul 9...cite pun dah start
maklum la naik lrt...masa tu la buat hal kannn....

nasib baik tiket wayang free tu ada sekali combo makanan & air...
masa ni perut memang dan berbunyi kelaparan....
panggung memang penuh....ye la masa ni baru 2 hari release cite kartun ni..
untuk pertama kalinya bawa anak-anak tengok wayang...
so far kakak awliya sangat behave....fokus je tengok kartun sambil gelak-gelak..
walaupun dia tak paham pun apa yang diperkatakan...cakap omputih kan!!
si adik adra lak...mula-mula je ok duduk diam...ada la setengah jam dah mula rasa bosan...
bole lak dia nyanyi....bangun duduk....kejap pegi ke tempat duduk ayah....kejap berebut tempat duduk dengan kakak [share kerusi]...hhhhmmm memang tak duduk diam..
tapi masih boleh dikawal la....taklah dia meragam ke apa kan!
kalau tak mau balik gak masa tu...
mama pun tak leh fokus mengahayati cite ni...
tengok-tengok dah habis pong!! huhu....
apapun yang penting anak-anak happy....
sekarang ni diaorang panggil panggung wayang tu adalah 'tv besar'...haha :)

walaupun aku tak pernah tengok kung fu panda dari siri 1 lagi...tapi aku suka cite animasi ni...
kelakar dan ada mesej yang disampaikan...
kagum dengan sinematografi sangat cantik, kesan bunyi yang bagus...
dan PO memang comelllll....

sebelum balik sempat selpie dulu......


Sebab rasa dah yakin dengan anak-anak bila bawa masuk panggung, so aku pun bercadang bawa diaorang tengok boboiboy pulak...
ramai bebeno update dalam fesbuk kata best cite kartun ni!
tanya kakak awliya dan adik adra...'nak tengok tv besar lagi tak? tengok boboiboy'
'nakkkk....'

hari sabtu ke GSC Summit....
sebelum boboiboy start...si adra asik bising 'bila boboiboy nak start ni'???? asik iklan jeeee...
hahaha....kecoh tau minah sorang ni...
bila dah start....'yeayyy dah start'...
10 min fokus...lepas tu 'mama.....jom balik'
adoiiii dia ni memang tauuuu...tak senang mama nak menghayati cite
nasib baik mood ok...bila mama cakap 'tak abis lagi...nanti dah abis kita balik ye'
'ok'....
fuhhhh lega mama....
nasib masa ni pun tak ramai orang....kalau si adra ni tak duduk diam tak la risau sangat kan!


amboiiii nak.....popcorn besar sorang satu...tapi makan 5-6 ketul jeeee....
lepas tu mama kena abiskan...makin berkolestrol la mama jawabnya

so far cite boboiboy ni ok la...bukan saje sesuai untuk golongan kanak-kanak golongan dewasa juga...
tak rugi tengok tau...

next filem....kot ada upin n ipin the movie lak..mau meloncat anak aku ajak pegi!
mak pak nengok wayang kartun je la lepas ni huhu....demimu wahai anak =)

Tuesday, March 29, 2016

Johanandhoscats Studio

tercapai juga hasrat nak bawa anak-anak ke sini sabtu yang lepas
sebenarnya mak dia yang teruja lebey okey!!! :)
so aku pun gigih la booking online [SINI]
bayaran sebanyak RM10 untuk seorang, tak kira dewasa atau kanak-kanak
kalau yang di bawah umur 6 bulan barulah masuk free..
kalau uolls nak pegi hari weekend, silalah booked awal sebab selalunya cepat je penuh..
kalau pegi hari weekdays tu boleh je kalau nak walk in

aku booked untuk waktu 2.00 petang - 3.00 petang.
masa aku booked ni waktu ni je masih ada kosong dengan waktu malam..
so aku pilih je la waktu tu...takkan nak pilih malam kan...
pagi tu aku bangun awal, siapkan breakfeast dan kejut anak2 dan asben..
pukul 11.30 pagi dah keluar dari umah...

kami sampai dalam pukul 1.45 petang, ada masa 15min lagi..
terus je naik tingkat 1 dan maklumkan pada staff aku dah booked...
staff minta kami tunggu di bahagian bawah dan bila sampai waktunya mereka akan panggil..
aku pun turun la semula.. 
ruang menunggu di sini [depan lift] agak panas, takde kipas...
berpeluh2 ketiak tauuuu.....
terus je bawa anak-anak kat luar....masuk kedai jual kelengkapan kucing...[owner yang sama]
belikan mainan tikus, nanti boleh main dengan kucing dekat atas..
tunggu punya tunggu takde lak diaorang panggil....
aku tengok orang dah makin ramai naik ke atas..
ceh aku orang first datang tadi tauuu.....tak tunggu dah terus je naik...
rupanya dah beratur panjang ok....rugi masa kat situ...









masa nak masuk ke dalam, staff beri penerangan sedikit. Antaranya yang aku ingat:
- jangan snap gambar guna flash
- jangan cium dekat hidung kucing
- kalau kucing tengah makan, biarkan dulu dia makan...dah abis makan baru la boleh pegang








tengah aim tikus adra



ni paling DIVA okeeyyy....!!!






suka adra ye dapat main dekat cat



meh selpie


amboiiii....pent house umah ngko yeee....


eh...yg sekor ni sombong yeee.....takmau selpie

excited anak-anak aku dapat main dengan kucing terutama adra..
selamber je dia dok peluk dan cium kucing...haha penyanyang anak aku sorang ni!
si kakak awliya mula-mula ok...main je dekat kucing tu...tapi dh lama-lama jadi penakut pulak..
sebab banyak kucing datang dekat dia....ye la dia kan pegang tikus mainan tu..
dah tentu la menarik perhatian kucing
melekat la dekat ayah....
haha...rugi nak oiiii, mama bayar tiket tauuu...
jinak-jnak kucing dalam ni....ada yang suka [redha] bila dipegang...tapi ada gak yang macam eksen sikit taknau pegang....


sibuk melayan anak2 dan kucing-kucing tu,
sampaikan tak sempat nak sembang dengan staf yang jaga tu..
nak juga tanya asal dari mana kucing tu kan...
ada baka dari dalam dan luar negara...
serius memang tak cukup masa 1 jam dalam ni...
layan anak-anak la, layan diri sendiri la nak bermesra dengan kucing-kucing ni...
comellll gilee weiii....aku rasa macam nak angkut bawa balik je hahaha
jangan marah aaa en johan


'time spent with cat is never wasted'


'cat...buat peace camni laaa...mama kite nak snap gambar'

hampir pukul 3.00 dengar la sound kucing 'MIOW...MIOW' yang kuat menandakan waktu kami telah tamat..
si adra siap taknak balik...minta nak main lagi ngan cat...
alolo...sian dia...nanti ada rezeki kita datang lagi k!





Wednesday, March 9, 2016

Day 3 @ KK

Belek-belek post dalam draf....banyaknya entry yang tak dihabiskan hahaha
siapkan separuh jalan jeeww...
tapi gedix gak la nak buat juga sambungan entry yang 4 tahun lepas...ya ampun!!!
jangan bosan baca entry dah berkurun ni...

Related post:
Day 1 @ KK
Day 2 @ KK


Day 3 @ KK

Hari ke 3, seawal jam 8.00 pagi kami dah siap untuk teruskan perjalanan ke Kundasang. Tapi kesian kat en suami, kena cerry berry la pulak...malam tadi sampai 12x keluar masuk toilet..
Mungkin ada tersalah makan, nasib baik hani takde apa-apa.
Dalam perjalanan, singgah berhenti mkn pagi, tapi en suami tak makan pun sebab risau dalam perjalanan nanti sakit perut lagi....

Senang je kalau nak ke Kundasang ni. Dari bandar KK, just ikut Jalan Tuaran, terus jer sehingga nampak signboard ke Ranau. Jalan ke Kundasang ni seperti jalan ke Cameron Highlands. Pemandangan bukit bukau, jalan bengkang bengkok. Pastikan kalau nak ke Kundasang, jangan terlalu lewat. Kalau boleh jangan lebih puku 5.00 petang sebab keadaan mula gelap dah berkabus. Agak bahaya kalau ada lori yang turut melalui kawasan ni.  Begitu juga waktu untuk turun nanti.

Kami sampai kundasang lebih kurang pukul 11.30 pagi, nak check in hotel masih awal lagi.
Kami teruskan perjalanan ke Poring Hot Spring iaitu kolam air panas yang terletak di daerah Ranau (45 min dari Kundasang).

Memandangkan en suamiku tu tak berapa nak sihat, lepas rendam-rendam kaki, kami terus balik ke Kundasang untuk check in bilik. Melepas i nak jalan2 kat tempat lain...:-(....tapi bila tgk en suami, mmg kesian...xper la, berkorban demi suami..nak jln2 pn tak best bila tgk keadaan en suami tu camtu...
Banyak juga tempat menarik yang kami tak sempat pergi macam Desa Cattle Dairy Farm. Sebelum smpai hotel, kami singgah makan dulu di pekan (tak ingat nama pekan tu tapi tepi jalan besar jer)

Kinabalu Pine Resort
Hani dah booked bilik di Kinabalu Pine Resort. Harga sebilik RM175 utk semalam, tapi masa hani nak booked ni ada promotion...sekali dengan dinner & breakfeast utk 2 org, harga menjadi RM195. So, hani pikir baik ambil sekali ngan makan kan...cuma tambah RM20 jer...tak yah susah-susah nak cari tempat mkn nanti kan..
Bilik di sini agak kecil sikit berbanding promenade service apartment hari tu. Tapi masih selesa dan bersih. Dalam bilik ni takde aircond pun, hanya ada kipas dan tv...kipas pun kami tak pasang sebab sejuk sangatttt kat sini...memang sesuaiiii sangattt untuk org honeymoon ngeh...ngeh








Kami dapat view bilik yang  menghadap gunung kinabalu...serius sangat teruja...mungkin sebab hani bercita-cita nak panjat gunung kinabalu satu hari nanti :-P...hajat tu masih tak kesampaian sehingga hari ini. Insyaallah, puncak tu akan ku tawan satu hari nanti...tu yang dapat tengok kat depan mata pun, dah rasa seronok sgt. SubhanaAllah, sumpah cantik!! Samapi sekarang rasa rindu dengan view di sana.

Di luar bilik, ni ada kerusi santai...bole duduk-duduk minum kopi sambil menghirup udara segar di sini. Nyaman dan tenang...alahai rasa macam tak puas stay 1 malam dekat sini...


Petang sampai ke malam, kami menghabiskan masa di bilik...lepak2 depan bilik sambil menghirup udara segar dan nyaman.

Pukul 7.30 mlm, kami ke cafe untuk makan malam. Byk juga lauk yang dihidangkan, tak abis tu. Tak rugi amik pakej. Setakat tambah RM20, dapat makan lebih dari RM20...berbaloiiii....

Malam tu masing2 dah keletihan, suasana pun sejuk dan nyaman je...awal juga kami tidur sebab pagi esok nak bangun seawal pukul 6.00 pagi sebab nak tengok gunung kinabalu. Kat sini kan cepat siang, kalau lambat bangun, nanti gunung kinabalu dah tak nampak sebab ditutupi oleh kabus tebal.

 masa ni pukul 6.00 pagi


awam dah mula menutupi gunung kinabalu


tak nampak dahhhh...............


nasib baik dapat bangun awal...dapat juga menikmati pemandangan indah di waktu pagi....
lepas lepak sambil menghirup udara segar pagi, kami terus bersiap untuk pergi breakfeast..
dan terus masuk bilik dan kemas2 barang untuk check out.






jangan ingat viva takleh mendaki Kundasang.... :-)

Monday, March 7, 2016

Jalan-jalan di Bukit Tinggi

dah lama tak jejak kaki ke sini....
sebelum ni dah 2x aku ke sini...kali pertama dengan abang dan adik-adik aku...
kali kedua masa ada meetig dekat sini pada tahun 2010...
5 tahun yang lepas....

kebetulan mak, adik dan anak buah aku datang ke rumah masa cuti panjang thaipusam...eh tak la cuti panjang sangat, 3 hari je pun...
so bosan la kannnn kalau dok umah je cuti 3 hari...
tak tau nak plan ke mana...
cadang nak bawa anak2 jalan dekat2 je...
terus cadangkan dekat asben Bukit Tinggi...
lagipun dia tak pernah sampai ke sana lagi...

dalam pukul 11 pagi kami gerak dari rumah..
singgah makan lunch dulu..
jalan pun clear je, tak jem pun...

sampai sana dalam pukul 1.30 petang..
bayaran masuk sorang RM 13 untuk dewasa..
untuk kanak-kanak2 tak pasti lak berapa sebab anak2 aku ngan anak buah tak kena bayaran pun..
tak silap aku 2 tahun ke atas kena bayar tapi diaoran macam tak kisah sangat budak
mungkin nampak anak kitaorang macam kecik lagi kan..

kami terus menuju ke Japanese Village....
masa ni cuaca agak panas juga la...nasib angin masih sejuk...atas bukit la katakan...
aku tengok Japanese Village ni samaaaa je macam duluuuu..
takde perubahan atau penambahbaikan apa2 pun...
tapi tak dapat dinafikan suasana kat sini memang nyaman dan cantik...


'eh....camne nak buat tangan macam mama dan ayah ni' - awliya n adra










anak-anak kesayangan kami

lepas puas bergambar, kami ke Colmar Tropicale. Jalan-jalan sambil bergambar. Lepas tu tengok angsa dekat kolam. Suka betul anak-anak aku nengok angsa ni. Ada 3 ekor je pun...
Tak lama pun kami kat sini, nak bergambar banyak2 pun bukan senang nak dapat kerjasama dari anak2 ni...huhu....tak dok diam kan..kami terus ke Animal Farm. Kompem anak2 mesti sukaaaa.....


anak dara ni memang berani sikit









Animal Farm ni luar dari kawasan Colmar, sebab tu jadi destinasi kami yang terakhir. Senang on the way nak balik, singgah terus sini. Bayaran masuk ke Animal Farm ni RM4/seorang tak kira dewasa atau kanak-kanak, sama je harga.
Tempat ni ditutup pada pukul 7.00 malam.
Make sure datang la awal sikit sebab memang lama abiskan masa dekat sini.
elok je kami sampai, hujan turun dengan lebatnya....
rabbit yang berkeliaran tu masuk ke kawasan berbumbung, pengunjung still bole main dengan rabbit 
dekat kawasan berbumbung tu.
Farm ni tak kecik je kawasannya, tapi biasalah anak-anakku itu pencinta binatang kan...lama la skit nak bermesra dengan rabbit ni semua.
Seronok kakak awliya dan adeya main kejar-kejar dengan rabbit.
sampai rabbit pun lariiiii bila nampak diaorang ni hahaha
ye la asik kena tercekik je bila si adeya ni pegang kan...
bersungguh-sungguh pegang tu.

rabbit dengan muka redhanya








selain rabbit, ada juga donkey dan rusa. donkey tu nampak ada sekor je pun. kalau nak naik donkey kena bayar (tak ingat berapa).
dalam farm ada juga playground...dah puas main dengan rabbit, diaorang sambung main buaian pulakkk...
lama juga kami abiskan masa dekat sini, sampai dah nak tutup..
si adra siap nangis mengamuk kata tak nak balikkkk.....nak main lagi..adoiiii







Wednesday, March 2, 2016

ADRA: kali pertama potong rambut

lama dah nak potong rambut si adra ni...
selalu sangat rambut tu tutup mata
bila diikat...kejap je...lepas tu abis dicabutnya..
kadang-kadang makan nasi sambil kunyah rambut sekali hihi...

mula-mula sampai kedai excited nak potong rambut
dah lama2...nampak cuak pulakkkk muka tuuu...
maklumla pestime potong rambut..
last dulu masa umur 2 bulan, masa majlis cukur jambul..terus botakkan sekali...
ni dah umur 2 tahun 4 bulan barulah merasa potong semula...

bila dah siap dan balik rumah, ayahnya kata pendek sangat la pulak amoi tu potong...
dia ingat nak suh potong rambut depan je kasi pendek
haaa tu la apsal tak cakap kat amoi tadi kaannn...
pada aku takpe lah pendek, rambut tu akan panjang juga nanti..
senang skit rambut pendek, taklah berpeluh kalau panas kan...
camne pun rambut adra, adra tetap comeeyyy di mama tauuuu....;P











muka dah cuak...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

my new hair....hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...