Wednesday, January 25, 2017

kali ke-2 minum air gula



25.01.2017

29weeks

tak banyak dapat dicoretkan pengalaman mengandung kali ni...
kalau dulu setiap kali check up, mesti update dalam blog...buat kenangan untuk diri sendiri...
tapi kali ni, kesibukan tugas harian menyebabkan sukar sangat nak update blog...

cepat masa berlalu, hari ni kandungan dan menjangkau 29w (7 bulan)
check up kali ni kena lagi minum air gula untuk kali ke-2...
entah la kenapa mengandung kali ni sampai dua kali kena telan air manis tu...
nak kata berat badan naik mendadak tak juga...
berat badan aku hanya naik 1kg sebulan je, sampaikan nurse tulis dengan pen merah kena naikkan 2kg sebulan....
nak kata ada sejarah penyakit kencing manis, takde pula...
family belah mak abah pun takde...adik beradik pun takde juga...
result 1st minum air gula pun ok...normal je...takde GDM pun...
tak pasti la sekarang ni memang prosedur kena minum air gula 2 kali...
hmmm mungkin faktor umur kot...tak pasti....
dah mengandung umur 35 tahun ni, risiko tu mungkin ada..
so aku turutkan juga la kata nurse suruh minum kali ke 2..untuk kebaikan aku juga...
kalau mengikut kata doktor tempoh hari, aku tak perlu minum lagi melainkan ada kes2 tertentu 
macam berat berat badan naik mendadak...

seperti biasa, nak minum air gula kenalah puasa kan....
aku ni bab minum air gula tu aku ok je...bole je minum...
takde la rasa nak muntah ke apa ke...
cuma yang aku tak boleh tahan tu....berlaparrrr....
adoiiii seksa weeiiii rasanya nak tunggu 2 jam selepas minum air gula tu....
psl perut lapar la aku rasa berpusing-pusing kepala ni....bergolak dalam perut....rasa nak muntah...

lepas setel minum air gula, check urin dan kena jumpa doktor untuk scan untuk tengok kedudukan baby...
so far alhamdulillah, ok semuanya...
doktor juga tanya sama ada aku dah tahu jantina ke belum...
aku jawab dah tahu, tapi nak tahu lagi...hehehe
ni doktor yang ke-4 bagitau jantina yang sama....
harap2 tepat la ramalan doktor tu...
tapi perancangan Allah tu lagi tepat kan...
aku sebagai ibu tak kisah mana-mana pun....yang penting anak aku sihat dan sempurna...

setel check up hari ni dalam pukul 11.30 pagi...
dah masuk 3rd trimester ni. lepas ni check up kena 2 minggu sekali pula...
aku pun dah dapatkan refer letter dari doktor di KK untuk buat appoinment di PPUKM pula....
cam biasalah, tempat peberet aku untuk bersalin...
semua anak2 aku cap PPUKM hihi....

doakan semoga semuanya berjalan dengan lancar yer....
serius kali ni aku sangat berdebar....
macam nak bersalin anak pertama je...
maklumla dah 3 tahun tak beranak....macam dah lupa sakit tu macam mana...hahaha
tu yang rasa nerbes semacam pula...

Monday, January 23, 2017

yuran pendaftaran Tadika PASTI 2017



aku saje nak share untuk rujukan aku juga nanti...
maklum la umur semakin meningkat, banyak benda cepat lupa...
sebab tu aku suka tulis dalam blog, senang nak refer nanti...

sebelum ni aku hantar kakak awliya ke Little Caliph...
hmm paham2 je la yuran pendaftaran LC ni mencecah ribu-ribu juga huhu....
memandangkan tahun ni aku hantar kakak awliya dan adik adeya ke sekolah.
2 orang sekali, so nak kena cari tadika yang yurannya berpatutan....

masa tu aku dah bayar duit booking pendaftaran sebanyak RM200 di LC...
tapi terpaksa membatalkan niat nak sekolahkan mereka di sana...
masa ni yuran pendaftaran untuk 2 orang sebanyak RM 4,200...
huhu...macam nak masuk universiti kan...
sedih juga nak tukarkan kakak awliya ni sekolah lain...
maklum la, dia dah sayangkan teacher2 kat LC tu...
dah dapat ramai kawan...

tahun ni juga aku akan lahirkan anak ke-3 [insha allah],
maka banyak benda aku kena pikirkan dari segi bujet...
so tahun ni aku mengambil keputusan untuk hantar anak-anak ke Tadika PASTI..
sebelum tu kena pergi survey dulu kan...

2 minggu sebelum buka sekolah, aku pun survey tadika PASTI ni..
syukur masih ada lagi kekosongan..
terus kami tanyakan yuran pendaftaran semua dan bayaran yuran bulanan...



total yang kami kena bayar adalah RM660 / seorang..
yuran ni termasuk untuk bayaran bulan Nov 2017 nanti...
untuk 2 orang kami kena jelaskan RM1320..
alhamdulillah masih dalam bujet kami, dan tak terasa berat sangat untuk bayaran bulanan tu...

aku pula ambil tambahan bayaran overtime untuk sebulan sebanyak RM30/seorang
sebab biasanya aku akan ambil anak2 lambat sedikit...tak sempat sampai ke sekolah pukul 6.00 pm...
kalau pengiraan harian sejam ot adalah RM5..
so kalau aku aku ambil untuk sebulan punya lebih jimat...

yuran setiap PASTI juga berlainan bergantung pada pengurusan sesebuah PASTI tu...
di ofis aku ada juga rakan-rakan yang hantar anak mereka ke PASTI dan dari situ baru aku tahu bayaran yuran tak sama...
ada juga PASTI yang separuh hari sahaja [tiada daycare]


alhamdulillah, anak2 pun ok je tadika ni...
yang penting anak2 happy, dapat cikgu2 yang baik, dan anak2 dijaga dengan baik..
dapat menuntut ilmu yang tenang...
sekolah murah atau mahal tu tak penting...
yang mahal tak semestinya bagus, dan yang murah tak semestinya tak bagus kan...


Friday, January 20, 2017

Sesi Persekolahan 2017

hampir sebulan sesi persekolahan 2017...
hahun ni kakak awliya dah bertukar sekolah...
tahun ni aku masukkan dia ke sekolah PASTI..
adik adra pun dah 4 tahun, masuk sekolah yang sama dengan kakak awliya...
dah lama adra minta nak pergi sekolah dengan kakak, tapi masa tu baru umur 3 tahun...belum cukup umur lagi nak masuk sekolah...
tahun ni dah cukup umur, bolehlah mama hantar ke sekolah ye...


hari pertama buka sekolah, aku memang ambil cuti sehari...nak tengok keadaan adik adra camne nanti hihi...
kalau kakak awliya tu aku tak risau sangat, dia dah bersekolah sebelum ni, so dah biasa...
lagipun kakak awliya pandai bawa diri sikit, pandai cari kawan :)
hhmmm si adra ni yg risau sikit...budak terlebih manja camtu la...nak mama je kannn...hehe..
dia ni pulak jenis lambat mesra....
nak cari kawan tu payah sikit...
tapi dah lama-lama dia ok je...



besar dah anak dara sorang ni...
ceria je 1st day nak pergi sekolah
dah rupa macam anak orang syria pula hihi


alhamdulillah, anak2 cepat sangat berdikari...kami hantar ke sekolah, dan tunggu dalam 5 minit je...
tengok adik adra ok je, tak nangis pun...
walaupun masih blurrr lagi...hihi
so kami pun balik rumah....sambung tido haha tak senonoh sungguh...
masing2 penat sebab baru sampai dari kampung malam tu...

dalam pukul 5.00 petang, aku dan asben keluar rumah ambil diaorang...
sampai sekolah, tengok anak2 ceria je...
dalam perjalanan balik, macam biasa la mak2 ni akan tanya anak macam-macam...
nangis tak kat sekolah?
makan apa?
cikgu baik tak?
bla...bla....bla...
kecoh nau mak-mak ni kan...haha
nasib feedback anak2 semuanya positif...lega mak!!!

tapi berbeza pulak hari kedua....
si adra boleh lak nangis masa hantar ke sekolah...
siap suruh mama tunggu luar sekolah....'mama jangan pergi keje ye'
alahaiii la anak...sedih lak mama nak tinggalkan....
tapi hati mama kena la kental kan....
lepas je diaorang masuk dalam sekolah, terus je kami cabut....

hari ni dah 3 minggu sesi persekolahan....
so far semuanya baik-baik saja....
adra pun dah semakin boleh sesuaikan diri...
nasib baik juga kakak awliya ada sekali....
boleh juga tengok-tengokkan adik.




semoga adra pandai sesuaikan diri dengan kawan-kawan



harap-harap kakak awliya juga ok di sekolah baru ni...maklum la, cikgu dan kawan2 yang baru...
tak sama dah macam tahun lepas...
siap tanya mama 'dekat sekolah ni ada teacher eina tak??
hmmm....dia suka sangat teacher kelas dia yang dulu...
insha allah teacher dekat sini semua baik-baik macam teacher eina juga....


kakak awliya beratur dekat depan...
adik pulak jauh nun di belakang tu



kakak awliya sempat lambai mama sebelum mama balik....


semoga anak-anak ini diterangi hatinya dalam menuntut ilmu...
dan semoga Allah memelihara anak2 ini....insha allah

Thursday, January 12, 2017

scan 3D/4D/5D di Klinik Dr. Nurul

ni 1st entry untuk tahun 2017...
Selamat tahun baru 2017 kepada semua pembaca blog aku...walaupun 1 Jan dah 11 hari berlalu hehe [eh...ada ke pembaca huhu perasan lebih :)]

disebabkan kesibukan dengan tugas-tugas harian,
tak sempat nak coretkan pengalaman mengandung kali ke-4 ni...
aku pernah tuliskan kisah aku keguguran masa mengandung anak ke-3...
alhamdulillah selepas 6 bulan Allah berikan aku nikmat mengandung sekali lagi...

kejap betul masa berlalu, sekarang dah nak masuk 28 minggu (7 bulan)
tinggal 90 hari je lagi due date aku...
insha allah aku dijangka akan bersalin pada bulan April 2017...
sama bulan dengan bulan lahir aku...
kalau dapat sama tarikh dengan hari lahir aku pun best juga..
tapi tak kisahlah mana2 pun...janji anak yang dilahirkan ni sihat dan sempurna...
'hadiah' hari lahir yang sangat bermakna untuk aku tahun ni...

kali ni aku nak share pengalaman scan di Klinik Dr. Nurul di Alam Damai, Cheras.
masa ni kandungan dah cecah 25 minggu...
setiap anak aku akan scan di klinik yang berlainan...
saje nak rasa pengalaman di banyak klinik :)

bila baca review di fb, ramai yang bagi feedback yang baik...
harga promosi pun boleh dikatakan murah juga iaitu RM89.00 untuk scan 3D/4D

kalau nak scan di sini kena buat appoinment dulu ye...
kalau walk in tidak diterima...
so boleh call dahulu untuk dapatkan tarikh appoinment...

appoinment aku pada pukul 9.30 pagi...
masa sampai ni orang takde pun, klinik baru buka je awal2 pagi ni...


kaunter





selesa dok atas sofa..selalunya klinik dok sediakan kerusi keras je...


suka sangat dengan deko dalam klinik ni...
cantikkkk dan kemas jeee....
betul baca review orang....ramai kata cantik...
dalam bilik scan pun cantik...sangat selesa.
screen tv besarrrr....
ada sofa disediakan untuk asben duduk sambil tengok gambar/video dekat skrin...
dalam bilik ni akan dipadamkan lampu....samar-samar je cahaya...rasa macam tengok wayang je he...
lupa nak snap picture dalam bilik scan...

masa scan ni baby tengah tido pula...
aku dah agak mesti baby akan tido punya...
sebab dalam perjalanan ke klinik, baby memang aktif sangat...
dah sampai klinik dia dah penat, tido terus la kannn...


gambar 4D



gambar 5D


gambar 5D adalah lebih jelas muka baby tu...
kalau pakai spek 6D, lebih jelas tengok muka baby dekat skrin...
tapi kat klinik ni takde 6D...

sonographer tu cakap baby tengah tido atas uri....
tengok gambar tu sedapppp je dia landing atas uri....buat macam bantal..
sonographer tu berusaha la juga kejutkan baby, tapi baby still taknak bangun...huhu sabor je la....
memang tido lenaaaaa sangattttt ni....hahaha
takpe la, janji dapat juga tengok muka dia....

bila dah banyak kali kena kejut, baby terus tido meniarap...
lansung dah tak nampak muka...hahaha
marahhh ye baby....kacau dia tido zzzzz
masa ni kedudukan baby masih lagi songsang...
banyak masa lagi untuk baby berpusing nanti..
so tak perlu risau...

result semua ok...
air ketuban, ukur lilit kepala, panjang kaki....
berat baby masa ni 770g, sesuai dengan perkembangan tumbesaran dia....
kedudukan uri pun ok, means tidak menutupi 'jalan keluar'
eh....jantina nampak tak???
bila scan 3D/4D tidak menjamin boleh nampak jantina baby tu...
ia bergantung sepenuhnya posisi kedudukan baby...
tapi alhamdulillah masa ni boleh nampak...
baby still kepit juga...tapi dah kena tolak2 sikit badan tu, dapat nengok hehe...
hampir 20 minit juga la sesi scan ni...
aku boleh lak lupa nak suruh asben snap gambar masa sesi scan ni buat kenangan...
issshh laki aku ni kan kalau tak cakap memang dia tak reti nak pandai2 sendiri...huhu


bila dah selesai, kita dapat sekeping CD yang di dalamnya ada gambar, video dan maklumat baby...
kalau ada problem pada CD (macam tak boleh buka ke), kita boleh pulangkan semula kepada klinik dalam masa 7hari...
so far, puas hati dengan servis di klinik Dr. Nurul ni...
staff di kaunter pun lembut je cakap....

kepada yang nak try scan di sini, boleh lah ke alamat di bawah:


NO.27,JALAN DAMAI NIAGA SATU,ALAM DAMAI,
56000 CHERAS,KUALA LUMPUR.
☎️☎️☎️ 03-91081189
☎️☎️☎️ 017-5100016 (CALL SAHAJA)




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...