Wednesday, February 22, 2017

2016: Bandung - Hotel di Bandung

Untuk penginapan di Bandung, aku booked 2 hotel berlainan iaitu Hotel Tebu dan Hotel Raffleshom.
Kali pertama menginap di hotel ni.
Di Bandung pilihan hotel sangat banyak, ikut je bujet korang berapa, lagipun hotel di sana kebanyakkan memang murah..
macam aku dan kawan-kawan jenis tak kisah pasal penginapan ni, janji bersih, ada katil yg selesa, ada toilet dah cukup. Yang penting harga mampu duduk hihi....


Hotel Tebu
Memandangkan kami sampai dah hampir malam, pukul 5 petang dah gelap...so aku pikir tak perlu guna pak supir untuk hari berkenaan.
Pak Supir hanya pick up kami di airport dan terus hantar ke hotel.
Jadi aku booked hotel yang dekat dengan factory outlet.
Sebab pikir takkan dah sampai hotel nak duduk dalam bilik je kan...rugi masa.
hasil menggoogle, hani pun booked Hotel Tebu di Jalan Matadinata (Jalan Riau).
lokasi hotel ni memang dekat sangat dengan FO, jalan kaki 5 minit je...
memang strategik...

Booked dekat Agoda dengan harga RM 116.34 utk 1 malam...

keadaan hotel bersih, layanan staff pun ok...
kami ambil bilik standard, keluasan  agak kecil sedikit tapi masih selesa..
hotel tebu ni boleh dikatakan baru juga..
wifi dapat sampai dalam bilik....laju juga...
masa check in ada welcome drink air tebu depan kaunter :)

lepas setel urusan check in, kami masuk bilik dan rehat kejap...
fo tutup pukul 9-10 malam camtu, so kami ada la masa 2-3 jam untuk window shopping dulu..
lepas rehat seketika, kami terus keluar untuk ke factory outlet yang berdekatan.
Sempat masuk Heritage dan Passion sahaja, kemudian makan malam di Restoren Misbar...
lepas makan tengok fo dah tutup....so terus balik bilik je...tak berani nak merayap lagi bila suasana dah sunyi camtu kan....








Bilik kami bersekali dengan breakfeast...
Cafe di ting 2, berhadapan dengan kaunter receiptionist..
Bersih dan selesa sangat.
Pilihan makanan pun ok juga, walaupun tak banyak mana...tapi masih mengeyangkan...
masakan pun sedap...kitaorang memang belasah makan banyak masa ni, nak kumpul tenaga untuk shopping hihi...
ada nasi, bihun, roti, bubur nasi, buah-buahan dan kuih muih...
so far aku suka menginap di sini...


suasana cafe


depan receiptionist....nak check out sudah...


dok Bandung tapi nampak paris...camne tu???? :)




Hotel Raffleshorm
Hari kedua kami menginap di hotel ni. Saje tukar angin dan merasa hotel yang lain. Bermula hari ke dua sampai hari terakhir, kami dah guna supir sepanjang hari, so tak kisah kalau dapat hotel yang jauh sedikit. sebab kami pasti akan keluar dari pagi sampai ke malam.






hotel ni terletak di tengah-tengah bandar Bandung...
kalau nak ke Pasar Baru tu memang tak jauh sangat la...
sebelum sampai hotel ni kena masuk lorong kecil....muat-muat kereta je.
sebab tepi jalan dibuka gerai kecil..jadi jalan agak sempit.
so kalau pergi trip yang ramai dan gunakan bas ke, memang tak sesuai la duduk hotel ni..
sebab kena berenti di jalan besar dan jalan kaki masuk ke dalam.
tapi kalau naik kereta takde masalah.

aku booked bilik ni dekat Agoda juga...dapat harga RM199.13 utk 2 malam...

bilik hotel ni agak luas juga. memang selesa la...sebab bila shopping banyak, ada la tempat nak letak barang...takde la sempit kan..
cuma yang rasa tak best tilam macam keras sikit.
Bilik adik aku pula toiletnya air bertakung sedikit.
Bilik aku pula lampu di pintu masuk bole pula tetiba terbakar. Masa tidur waktu malam hanya pasang lampu itu sahaja, sedar2 tengah malam bilik aku jadi gelap gelita, rupanya lampu udah terbakar dong!

Di sini tidak disediakan iron di dalam atau diluar bilik, so kalau nak iron kena bagi staff hotel buatkan dan dikenakan bayaran (lupa tanya harga).
jadi aku pakai je la tudung yang berkedut sedikit...hahaha belasah je la..
malas nak tunggu staf hotel ironkan...

Bilik kami ni bersekali dengan sarapan.
pilihan menu biasa je....tak banyak pilihan pun...
ada bihun goreng dan nasi....
tapi hari pertama bihun agak keras....aku tak sempat rasa pun, adik aku yang bagitau...
jadi aku hanya makan roti sahaja bakar dan buah-buahan sahaja...

untuk hari kedua...barulah ok sikit breakfest yang diaorang sediakan...
kira bolehlah masuk tekak aku...

ok..tu je la review hotel yang aku pernah menginap di Bandung....
nanti share pasal tempat makan lak...


Monday, February 20, 2017

2016: Trip ke Bandung

Assalammualaikum semua...

kali ni nak share pasal trip ke Bandung tahun lepas...bulan 8/2016...
hehe berkurun nau nak update kannnn....basi sudah...
aku update la mana yang teringat yee....

Aku beli tiket ni dah lama juga, hampir setahun. Biasalah nak dapat tiket murah kan kena la beli time ada promotion.
Masa beli tiket ni dapat harga RM120 (returns) tidak termasuk lugage dan makan.
Murah sangatttt tue...
Rasanya masa ni AA buat promotion free seat kalau tak silap..

Masa nak bertolak, kami tambah lugage sebanyak 20kg (masa balik) dengan harga RM67 dan tambah makan RM12. Total semua untuk kos flight adalah RM199.00 untuk seorang. Waktu pergi masing-masing bawa hand carry je, rugi je kan nak amik lugage sebab barang tak banyak pun.
Trip aku kali ni sepatutnya 5 orang tapi yang jadi pegi 4 orang je.

Trip kami ni selama 4 hari dari 17/8-20/8/2016. Flight kami sepatutnya waktu pagi. Beberapa bulan sebelum bertolak AA ada menghantar email maklumkan flight telah ditunda. 2 kali tu kena tunda. Dan last sekali flight kami pukul 3.20 petang dan sampai di Bandung pada pukul 5.20 petang. Agak rugi di situ sebab sampai pun dah hampir malam. Tapi nak buat camne kannnn....Yang aku perasan, dah 2 kali nak ke Bandung ni, 2x ni juga flight AA akan ubah jadual perjalanan....sabor je laaa...

Ni kali ke-3 aku ke Bandung...last pergi Bandung 5 tahun yang lepas, sebelum kawin lagi.
Masa tu ke bandung sebab nak cari baju nikah dan cenderahati..
kali ni pulak pergi santai-santai je....nak shopping haha
macam orang kaya je nak shopping sokmo!
padahal nak pergi sibuk dok korek-korek duit mana yang ada..huhu
excited juga nak pergi kali ni sebab dah lama tak jejak kaki ke sana kan...
tak tau apa barang-barang shopping terkini di sana..

seperti biasa persiapan sebelum ke bandung, aku dah booked awal-awal
hotel dan pak supir...senang..
sampai sana tak yah pening nak pikir dah...

Tips:

1. Tukar duit rupiah siap-siap dari Malaysia. Lepas tu sediakan terus buat dalam excel je mudah.
senang ada benda ni, nak beli apa-apa terus je tengok jadual ni. Tak yah nak pening kira pakai kalkulator dah. Aku siap print sekali untuk semua ahli trip...xyah kejap orang ni pinjam, kejap orang tu pinjam...lunyai dibuatnya hihi...so masing-masing pegang sorang satu...

masa aku tukar duit ni kadar pertukaran adalah 1juta rupiah = RM309.49...memang time duit kita tengah jatuh sekarang. Nak ikutkan waktu sekarang ni bukanlah waktu yang sesuai kita nak ke luar negara kan....tapi nak buat macam mana, tiket dah beli lama dah..huhu..nangis nengok duit RM kita semakin jatuh!

Kalau duit rupiah tak cukup, korang boleh je tukar duit dekat Bandung...tak banyak beza pun kalau tukar sikit..

Aku pun ada tukar duit dekat money changer Pasar Baru, pak supir yang rekemen...
Beza RM12 dengann tukar di M'sia...pada aku ok la sebab aku tukar 1 juta rupiah je..
Tapi kalau tukar berjuta-juta rupiah terasa gak la banyak beza tu kan....


2. Kalau ke Bandung ni tak yah la bawak stok makanan, sebab dekat sini kos untuk makan tak mahal pun. Masa ni la nak merasa masakan dekat sana kan. Melainkan kalau ko travel ke tempat yang mata wang tinggi, atau tempat yang susah dapat makanan halal..yg tu patut bawa la bekalan dari msia...
tapi takat Bandung takyah la, kompem ko tak kan usik bekalan tu nanti. Tapi kalau nak bawa stok macam megi ke biskut ke, bawa je la. Kot perut korang jenis lapor tengah malam ke kan...eh tapi beli kat sana pun bole..bersepah je kedai macam 7e tu...harga dah convert pun bukan byk beza pun dekat harga dekat msia. tapi harus ingat, perhatikan juga betul2..pilih yang halal ye....


Post berkaitan Bandung, korang boleh klik link di bawah ni...

-2016: Bandung - Hotel di Bandung
-2016: Bandung - Pak Supir
-2016: Bandung - Floating Market

Monday, February 13, 2017

bawa anak ke Parenthood Sunway Pyramid

ni kali pertama aku bawa anak-anak ke sini...
kebetulan tengok email ada promotion dari Groupon, terus je beli..
harga asal untuk tiket ni kalau walk in adalah RM40 (hari biasa) dan RM50 (hari minggu)..
aku beli dekat groupun dapat harga RM30 camtu...
aku pun beli 2 tiket untuk kakak awliya dan adik adra..
untuk mak pak dia masuk free je la sebab seorang kanak-kanak (bawah 12 tahun) perlu ditemani oleh seorang dewasa.
so aku beli 2 tiket, dapat la masuk 2 dewasa free kan...
kalau ada tambahan dewasa lagi, just add RM5.30 seorang dan seterusnya...haa gitew

aku beli ni pun 3 bulan yang lepas, disebabkan tak de masa free sepanjang bulan 10-12...tengok2 tiket ni nak expired 08 Jan 2017.
gigih la bawa juga anak-anak pada 7 Jan 2017...nasib baik minggu ni free takde apa-apa program...
print siap voucher groupun tu ye...dan tunjukkan dekat kaunter masuk nanti...



sampai sana si kakak awliya memang nampak excited sangat...
cuma adik adra je mulanya agak blur....kebetulan dia tak berapa sihat masa ni...
tapi aku dah bagi siap-siap ubat sebelum keluar rumah tadi...dalam kereta pun dia tidur je...
so bila bangun agak moody la sikit...

kakak awliya macam biasa la....terlebih gula kan....
non stop main...happy je...





mood dah ok sikit....main buaian dulu

macam anak-anak aku dah pandai bawa diri main sendiri, aku banyak duduk je la...
maklum la mak buyung mana larat nak banyak berjalan hihi....
ayah dia la yang banyak melayan diaorang berdua....

slide tinggi ni rasanya yang paling budak-budak seronok nak main...
mula-mula adra gayat. pestime kena naik dengan ayah dulu...
dah sekali try, baru dia rasa konpiden...
lepas tu dekat 20x dia naik sorang-sorang...haha





kat rumah suka sangat lompat atas katil kan....haaa ni lompat la puas-puas takde sape nak marah 








dah lama baru nampak muka ada sinyum....happy sangat dah masa ni...
demam pun dah lupaaa.....







bila dah lama dalam ni, perut pun dah berbunyi..
dalam ni pun ada cafe disediakan kalau kita tak nak pergi makan jauh sikit..
dalam cafe ni ada cctv disediakan, means kalau parents nak makan...tapi anak2 nak main...
korang boleh je tinggalkan anak-anak sambil boleh pantau anak2 melalui cctv tu....

so far aku puas hati dengan ciri-ciri keselamatan dan kebersihan dalam ni...
ada beberapa sudut terdapat pekerja yang bertugas mengawal anak kita bermain...
tapi kalau tak nak makan dalam ni pun bole....kita boleh makan di luar

dan masuk semula dalam ni....as long as selagi kita tak buka wrist band tu...
korang boleh keluar masuk banyak kali pun...
macam aku bawa bebudak pegi makan mcd [jauh sikit la berjalan dalam shopping complex tu]
kakak awliya siap cakap 'mama...nanti kakak nak main lagi'
memang kena masuk semula la jawabnya dalam Parenthood tu...
tak puas main lagi la tu...
it's ok kakak...today is ur day...main la puas-puas....


lepas anak-anak dah penat main, kami bawa jalan-jalan window shopping dalam ni...
rambang mata bebudak ni tengok mainan...
tapi kami tak beli apa2 pun....







memang cantik interior design dalam ni....


kalau nak buat birthday party pun bole...ada ruang khas yang disediakan...kawasan luas juga dan nampak selesa...



p/s: kakak awliya request lagi nak datang sini....xoxo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...