Friday, February 10, 2012

Day 2 @ KK

Day 2 @ KK

Hari kedua, kami plan nak habiskan masa di Taman Tunku Abdul Rahman untuk menikmati keindahan pulau yang cantik-cantik di bandar KK ni.

Lepas sarapan, bungkus sekali nasi+air untuk di bawa ke pulau nanti. Kang kebuluran pulak kan. Jangan lupa bawa roti sekali, nanti boleh bagi ikan-ikan tu makan.

Sebelum ke jeti, kami singgah dulu ke Sunday Market di Jalan Gaya, tak jauh dari jeti. Sunday Market ni hanya dibuka pada hari ahad sahaja dari awal pagi  hingga ke pukul 2 camtu. Jalan-jalan cuci mata jer.

Macam-macam ada dijual di sini. Pakaian, makanan, cenderahati, alat-alat muzik, haiwan pun ada...
Dapat beli fridge magnet dan topi jer....sebab nak g pulau kan, dah tentu la kena ada topi...panas la katakan.



eh..eh...nak beli minyak apa lak tu??

Dah 1 jam abiskan masa di Sunday Market, kitaorg pun terus ke jeti. Parking kereta dan terus ke kaunter tiket di Jasselton Point. Niat hati nak pegi 3 pulau tapi memandangkan masa tak mengizinkan sebab masa tu dah pukul 11 lebih. Penjual tiket tu beritahu hanya sempat pegi 2 pulau sahaja. So, kami pilih Pulau Manukan & Pulau Mamutik sebab dua-dua pulau ni sesuai untuk snorkling. Nampaknya melepas la nak ke Pulau Sapi. Harga tiket bergantung berapa pulau yang kita nak pergi. Kalau 2 pulau, RM35 seorang..klu tak silap. Sewa sekali peralatan snorkling dan life jacket dalam RM10 seorang.


pintu gerbang Jesselton Point



deretan kaunter tiket...pilih je yang mana berkenan

Lepas beli tiket, kena pegi information counter untuk bayar tax jeti yang berharga RM7 seorang. Lepas tu baru amik peralatan snorkling dan terus tunggu bot.


Pulau Manukan
Perjalanan ke Pulau Manukan mengambil masa dalam 20 min menaiki bot laju. Pemandu bot tu akan mengambil kami pada pukul 2 untuk di bawa ke Pulau Mamutik pula. So, kami ada masa dalam 2 jam di Pulau Manukan, puas juga snorkling.Mmg cantik pulau ni....tgk air laut tu...hijau jer dan kawasan pantai pun bersih....indah sungguh ciptaanNya. Rasa tenang bila tengok laut yang terbentang :-)

 


     





Di pintu masuk tertera yuran konservasi yang kena dikenakan ke atas pengunjung. Yuran ni untuk penjagaan pulau dari segi perkhidmatan yang disediakan, macam tandas, tong sampah dan dll. RM3 seorang.

ramai tul mat & minah salleh kat sini sambil menjemurkan badan....^_^


Memandangkan kami dah bawa roti, apa lagi...terus je bagi ikan-ikan tu makan....baru la nampak ikan tu berkumpul berebut nak makan roti tu...colourful ikan-ikan kat situ....cantikkk !!! macam nak tangkap bawa balik bela kat rumah jer...hehe

Pulau Mamutik
Kami sampai di Pulau Mamutik dalam 2.15...5 min je dari Pulau Manukan. Bila dah sampai pintu masuk, tunjukkan kupon yuran yang dibayar masa di Pulau Manukan, so tak perlu la kena bayar sekali lagi sebab yuran tu meliputi seluruh Taman Tunku Abdul Rahman tu.


Jika dibandingkan Pulau Manukan dan Pulau Mamutik, untuk snorkling Pulau Mamutik lagi best. Tapi kalau view yang cantik, Pulau Manukan lebih menarik dan tenang. Masing-masing ada kelebihan tersendiri kan.





Pemandangan bandar KK dari Pulau Mamutik

Dah penat snorkling dan mandi, dalam pukul 5.30 kami pun menaiki bot untuk pulang ke jeti. Sebenarnya kami janji dengan pemandu bot nak balik pukul 4.30, tapi oleh kerana agak terlewat sikit, kami terpaksa tunggu bot yang terakhir pada pukul 5.30...nasib baik ada lg bot, kalau tak...terpksa tidur tepi pantai la jawabnya.

Balik ke bilik, masing-masing pengsan kepenatan hahaha....malam pun dah tak keluar ke mana-mana pun, just turun bawah apartment untuk ke kedai mamak je makan malam. Nak ronda-ronda bandar KK terkubur begitu sahaja....

Kena tidur awal sebab kena bangun awal untuk meneruskan perjalanan ke Kundasang.

Related post:
Day 1 @ KK
Day 3 @ KK
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Friday, February 3, 2012

Day 1 @ KK

Assalammualaikum semua...
Lama tak update blog ni, skrg ni baru ada masa untuk review cuti-cuti chenta hani dan en suami ke Kota Kinabalu hari tu...

Day 1 - 14/1/2012
Kami sampai di LCCT pada pukul 7.45 pagi. Breakfeast dulu. Kemudian pukul 8.30 kami ke check in ke tempat menunggu. Sebelum tu hani dah buat self check in melalui website AA. Mudah rupanya. Tak perlu nak beratur panjang di kaunter. Terus boleh masuk ke tempat menunggu. Pukul 9.30, flight kami pun berlepas.

posing sementara tggu flight.....
Perjalanan dalam 2 1/2 jam. Dalam pukul 12.00 tengahari, kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (Terminal 2). Hanya AA sahaja landing di terminal 2, flight yang lain akan landing Terminal 1. Kali ni merupakan kali kedua hani ke KK ni. Bila dah sampai, jgn lupa ambil map di rak yang disediakan. Walaupun hani ada bawa GPS Papago, tapi street map ni pun penting juga.

 
Kereta Sewa


Di sini hani sewa kereta viva auto. Sewa RM100 untuk sehari. Dalam banyak-banyak hani survey, hani rasa company ni antara termurah. So terus buat reservation di SINI. Kereta akan terus dihantar ke airport.
Sewa utk 4 hari RM330. Masa nak buat bayaran, staf yang hantar kereta ni bagitau boleh bayar pakai cash atau kredit kad. So, hani bayar pakai kad kredit je. Staf ni pun dan siap-siap bawa mesin kad kredit tu..mudah kan! Sewa kereta di Sabah ni memang agak mahal sikit jika dibandingkan sewa kereta di Langkawi. Susah nak cari yang bawah RM100. Tapi ok la, takat 2 orang je boleh la pakai viva kan. Keadaan kereta pun ok, bersih je.


Lepas ambil kereta, terus cari lokasi Promenade Service Apartment. Terletak betul2 berhadapan dengan Hotel Promenade & berselahan Centre Point Sabah. Jarak dari airport dalam 10 min je. Kami menginap di sini selama 2 malam. Rate sangat murah, RM70 untuk satu malam. Keadaan bilik pun ok sangat. Ada dapur dan peralatan memasak sekali. Bilik pun besar, Lokasi pun strategik, dekat dengan pasar filipino tu. Di bawah apartment ni ada kedai makan, 7e, McD dll. Cuma apartment ni bercampur dengan apartment orang awam la. Tapi tak kisah la kan, masuk bilik pun untuk tidur jer.

credit pic: google

Tapi yang tak best, blok bilik agak jauh sedikit dari receptionist. Masa booked hani dah request bilik yang dekat, mgkin dah penuh masa tu sebab hani check in lewat sedikit...Bila setiap kali nak keluar, nak kena cop parking dulu di kaunter. Baru dapat free parking, jika tidak kena bayar sendiri la jawabnya. Kena la menapak sikit ke kaunter receptionist tu. Lagi satu bad review pasal apartment ni, bila masuk bilik agak berbau sikit tapi bila dah pasang aircond, bau pun hilang terus. Hurrmmm bilik harga RM70, jgn la expect macam bilik hotel kan...

Sebelum check in kami isi perut dulu di McD....lapar sangat. Masuk bilik terus tertido kepenatan. Malam nanti baru nak keluar jalan-jalan cari makan :-P


view bilik studio suite. Bilik family suite pun ada juga.

ada dapur dan peralatan memasak (kuali, periuk nasi, periuk masak, sudip, sudu)

toilet
Dalam pukul 7 malam, kami dah bersiap-siap nak keluar makan seafood bakar di  belakang pasar filipino.
Memang terliur tengok seafood terbentang di depan mata.
Pastikan pilih dulu seafood ni sebelum makan. Kalau dah berair-air macam basah tu jangan ambil. Confirm seafood tu yang lama punya. Nanti sakit perut lak. Lepas dah pilih, diaorg akan panaskan semula seafood ni (tapi tak panas sangat pun sebab panaskan kjap jer). Sebelum pilih seafood tu, pastikan tawar dulu harga...biasalah peniaga kan, kalau orang luar dah tentu kena 'cekik'.

Keadaan di pasar ni memang agak kotor sedikit. Orang kata banyak tikus yang besar2 di sini...hehe nasib baik hani tak nampak tikus2 tu...kalau tak, tak lalu makan jugeeee.....so, pilihlah tepat yang bersih skit kat gerai ni.


terliur tengok....
         
pilihan makan malam kami...ikan bakar, udang & sotong.
 Harga:
Ikan bakar (apa tah nama ikan tu) = RM18
Udang 3 ekor = RM12
Sotong = tak ingat lak harga
Manggo juice = RM2
Air kelapa = tak ingat juge

Total semua tak sampai RM50 rasanya.
manggo juice ni sangat sedapppp....pekat & lemak manis. Selalu minum manggo juice tak pernah rasa yang macam ni....
Lepas perut dah kenyang, macam awal sangat nak balik. Singgah dulu pasar malam di seberang jalan untuk cuci mata. Lepas tu terus balik, borak2 dengan en suami....terus tidur kekenyangan hehe.

Ok, nanti sambung review hari ke 2 pulak yer...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...