Tuesday, November 15, 2016

Persediaan ke China

3 hari lagi aku ke akan Guangzhou, China...
dah alang2 ke GZ, terjah sekali Shenzhen dan juga Hong Kong..
ini adalah trip yang terakhir untuk tahun 2016.
disebabkan pergi secara backpackers, jadi persediaan kenalah buat sendiri kan...
walaupun aku pergi 3 orang, tapi semua persediaan adalah 100% aku yang uruskan....
tak kisah pun...sebab aku suka cari info...banyak benda yang aku dapat tahu dari blog-blog yang lain...
kali ni aku nak share persediaan aku sebelum memulakan travel kali ni.


Tiket flight
Dah lama teringin nak jejak kaki ke Guangzhou. Sebab apa nak ke GZ? hehe..aku kan kaki shopping. Nak tengok juga apa yang best di sana. Seperti yang kita semua tahu, GZ ni merupakan pusat borong seluruh dunia. Sebut je nak beli barang apa, semua hado!! Sambil-sambil tu boleh juga intai peluang bisnes. Mana tau kalau ada rezeki lebih, ada modal boleh juga dapatkan barang-barang dari GZ. Untuk kali pertama ni, kita intai-intai dulu. Sebelum ni aku pernah ke China (Beijing) tapi masa ni pergi dengan travel agent, semua benda dah tersedia. Takde la terasa mencabar sangat kan. Kali ni nak measa pengalaman masuk ke negara China lagi secara backpackers.
Tiket flight Airasia ni aku beli setahun yang lepas, Nov 2015. Biasalah nak murah kan kenalah beli awal. Masa tu rasa macam lama je lagi nak travel. Pejam celik pejam celik...ehhh dah Nov 2016. Masa aku beli tiket tu ada promotion, dapat harga RM 376.00 return (tidak termasuk lugage). Aku roger adik dan member aku (Kak Nor), diaorang ON, je terus je book tiket.


Penginapan
Sebulan sebelum tarikh travel, aku dah booked siap-siap hotel melalui agoda.com.
mengikut itenary, aku akan menginap di Shenzen 1 malam, Hong Kong 2 malam dan di Guangzhou 2 malam. Jadinya 3 hotel berlainan yang kami akan menginap. Review hotel nanti aku share lepas menginap ok! means lepas balik dari China nanti la ye...
Semua hotel ni aku dah bayar melalui credit card, senang setel awal-awal...nanti tak la nak kena bawa banyak sangat cash kan untuk bayar hotel.


Passport
Pastikan masih valid lagi...6 bulan sebelum tarikh luput.


Visa 
Perkara paling PENTING untuk masuk ke negara China adalah VISA. Disebabkan 2 kali aku masuk ke negara China iaitu Kl-Gunagzhou dan Hong Kong-Guangzhou, aku perlu buat visa double entry dengan bayaran RM108.30. Masuk ke Hong Kong tidak perlukan visa ye. Alhamdulillah permohonan visa dah lulus. Lega!



Tukaran wang
Stress juga nak keluar negara bila tengok duit RM kita ni tengah jatuh. Nak tak nak terpaksa la tukar juga kan. minggu lepas masa aku tukar ni kadar pertukaran adalah:

           100 yuan = RM61.95
           HKD100 = RM54.35

minggu ni aku nak tukar lagi duit, sekali tengok 100yuan = RM63.05..perghhh naik RM1.10 untuk tempoh seminggu jeee..manakala duit HKD dah naik jadi HKD100 = RM55.70....nampak tak perbezaan yang sangat ketara....aarrghh stress mak!!! nasib kali ni takde nak tukar banyak sangat...

so korang kalau selalu alert pasal tukaran wang ni, time murah tu tukar je la sekaligus....
aku banyak tukar duit yuan je sebab rasanya akan banyak shopping di China...dekat Hong Kong tak de shopping sangat kot! MAHAL (orang kata la). Jadi tukar duit hong kong ala kadar je...untuk buat bayar tiket masuk ke tempat-tempat menarik nanti. Selain tu, beli la juga sedikit cenderahati hong kong untuk kenangan.


Insurans kesihatan dan perjalanan
Aku selalu abaikan perkara ni ishhh jangan ikut macam aku tau...insurans perjalanan penting sebenarnya, sangat penting ok!. selama ni aku selalu ambil mudah je...pada aku takpe lah bertawakal, bertawakal, bertawakal je. Syukur juga selama ini tidak pernah terjadi perkara-perkara yang tidak diingini. kali ni baru aku ada kesedaran sikit hehe...seminggu sebelum tarikh travel baru aku apply, nasib baik prosesnya mudah saje. semua pakai online dan melalui email. lagipun bukannya mahal sangat pun RM46 je. Memandangkan kali ni aku travel dalam keadann pregnant 5 bulan, risau juga kan. Dah la kat sana nanti jenis banyak berjalan, turun naik tren. Kat China ni kan selalu jadi macam-macam hal (klu nengok berita kat tv la..) so aku agak risau juga bab keselamatan ni. Jadi kenalah bersedia dengan segala kemungkinan yang terjadi (kita doakan yang baik-baik saja aminnn....)

Lagipun aku keje gomen, memang dah ada pekeliling tentang insurans perjalanan ke luar negara atas urusan persendirian, jadi aku gunakanlah kemudahan yang telah disediakan. Kadar insurans ni kita (pekerja gomen) boleh claim semula jika tidak ada apa2 tuntutan. Kiranya nanti selepas travel aku boleh dapat semula RM46 kalau tidak membuat apa2 tuntutan. Kadar tu kita claim dengan kerajaan, bukan dengan syarikat insurans. Insurans ini meliputi Personal Accident, Medical dan Travel Inconviniences Benefit (boleh rujuk gambar di bawah). Tapi syaratnya setahun sekali je boleh claim...kalau setahun tu banyak kali kita travel, tu kena bayar dengan bujet sendiri la.
tak rugi pun ambil kan....sebagai persediaan jika ada apa yang terjadi. Semoga Allah melindungi di mana saja kita berada.



 

Itenary 
Dah jadi kebiasaan aku, kalau nak travel mesti sediakan itenary. nanti takde la terpinga-pinga kan. dah ada perancangan. Bila dah ada itenary, kita bolehlah mula study macam mana nak ke sesuatu destinasi tu..PENTING ok itenary ni...dari itenary ni juga kita boleh merancang perbelanjaan yang akan digunakan di destinasi tu nanti. 



Peta 
Print peta metro/MTR/subway untuk lokasi tempat yang ingin dituju...jangan lupa haruslah PRINT COLOUR sebab laluan tren diaorang berdasarkan kaler. Kalau hitam putih kang, mau juling mata nak cari destinasi hentian. Download juga peta di henpon sebagai backup. Study siap-siap nak naik di hentian mana dan turun di hentian mana. Nanti sampai sana takdelah blurrrr kan...dah tahu mana arah nak dituju.

maklumat lanjut boleh refer di link ini https://www.travelchinaguide.com


3 peta tren nak kena study



Suhu
Pastikan juga check cuaca di sana, untuk kita buat persediaan dari segi pakaian. China adalah negara 4 musim tapi di Guangzhou takdelah ada salji macam Beijing tu kalau tibanya musim winter. Cuma cuaca tu sejukkkk la kan. Memandangkan aku pergi GZ dan HK pada bulan November, waktu ini adalah waktu terbaik kerana pada waktu ini di Guangzhou dan Hong Kong adalah musim Autumn dengan suhu sekitar 16-25'c....cuaca yang tidak panas dan tidak terlalu sejuk menjadikan kita nyaman dan selesa untuk berada di sana. Kalau banyak berjalan pun tidaklah berpeluh sangat kan. Dah tahu suhu bolehlah rancang baju apa yang nak dibawa. Kalau musim autumn ni tak perlulah nak bawa baju tebal.

 Autumn (Guangzhou)
Autumn days,  from October to November, are mainly sunny and cool. This  is the best time for traveling there. To visit the place in autumn, you just have to bring light clothing such as long-sleeved shirts or T-shirts, plus one or two thin coats and sweaters. Besides visiting tourist attractions like 
Yuexiu ParkWhite Cloud Mountain or the Pearl River, you can also go to shopping at Beijing Road, Zhongshan 5th Road, People’s Road or Shangxiajiu Pedestrian Street where you can get some local products like Canton Embroidery, Canton Enamel and Canton Sculpture, with superior quality and at attractive prices. Meanwhile, the China Import and Export Fair (Canton Fair) will be held since November.



 Autumn (Hong Kong)
Autumn in Hong Kong is of a cool and dry climate and with plenty of sunshine, from late September to the end of November. It's rather comfortable to stroll along the wide and charming 
Victoria Harbour or go on an excursion to Lamma Island or Lantau Island. At this time in the city, you may just wear short-sleeved shirts/T-shirts plus a thin overcoat to for wear during the cooler hours of darkness.


source: https://www.travelchinaguide.com/climate





KEPERLUAN LAIN YANG DIBAWA


Periuk nasi travel
Kalau korang memang banyak bujet untuk bab makan ni, tak perlu la susah payah macam aku ni...haha..maklumla aku kan budget backpackers. Tambahan pulak pergi ke negara yang kos hidupnya tinggi macam Hong Kong tu, dah tentu segalanya mahal kan. Dah nama orang melayu, perut kenalah isi dengan nasi okey! So untuk menghadkan makan di luar, aku bawa periuk nasi travel ni. Gigih la aku beli periuk nasi yang baru, sebab yang lama punya dah rosak.
beli yang murah je dekat lazada. hrga RM60.60. ok la tu, lepas la nak masak nasi untuk 3 orang. Banyak fungsi juga periuk nasi ni, boleh masak nasi dan panaskan lauk dalam satu masa...
Selain tu boleh rebus telur....kukus makanan...berbaloi tauuu...fuhh lega bab makan ni!!





Makanan 
Perkara yang aku titik beratkan semasa travel adalah makanan HALAL. Di China dan Hong Kong banyak je restoren halal ni tapi tau je la kan...harganya agak mahal. Sekali sekala makan di luar bole la, nak merasa orang kata. Tapi kalau dah hari-hari....kena sediakan peruntukan untuk bab makan pula nanti.

Jadinya aku bawa juga stok makanan dari KL ni. Kononnya aku nak membeli produk brahim di kilang Brahim, harganya lebih murah sedikit. Tapi bila pikir balik, aku takde la nak beli banyak sangat pun...so beli je la di pasaraya. 
Aku lebih suka bawa dalam bentuk pek, untuk kurangkan beban berat beg...percayalahhh cakap aku, di China korang memang akan banyak berjalan, so pastikan berat beg tidak melebihi berat korang haha!

Bab bawa stok makanan ni, jangan risau...negara china dan hong kong takde apa-apa kriteria jenis makanan yang korang bawa...tak macam Australia. 

Stok makanan ni adalah untuk 3 orang....kami kumpul duit sorang RM50x3 orang = RM150...memang cukup untuk seminggu punya makan. Boleh cover dari breakfeast sampai dinner. Tapi aku nak juga la makan di luar nanti, nak merasa mee tarik pure orang china buat..yum yumm orang kata sedap.



Ni antara stok makanan yang aku bawa:
beras 1kg
- sardin (2 tin kecil)
kurma daging adabi
- megi kari 
- sambal ikan bilis brahim
- rendang daging lembu brahim
- kurma daging brahim
- nasi goreng ikan masin brahim
- nasi briyani ayam brahim
- rendang ayam dengan kentang brahim
- milo 3 in 1
- air kotak milo 
- roti gardenia (saiz besar)
- nutella
- cream of mushroom campbell (boleh cicah dengan roti)
- sambal kering ikan bilis+tempe (k.nor masak)

hahaha....aku rasa macam banyakkk pula...masa beli rasa macam sikit, punya la risau tak cukup makan nanti....*memang dasar kuat makan :):)

ehhh sebenarnya nak jimat bab makan sebab nak shoppinggggg........hakhak




Bagage Scale
aku and the geng ni memang kaki shopping....agak risau kalau takde benda ni...pernah jadi dulu aku terlebih muatan , ish malas nak kenang cerita lama. rasa nak nangis depan kaunter AA kalau terlebih berat ni. bila ada scale, lebih mudah la kan. selama ni tak terpikir nak beli, bila nak pegi guangzhou ni baru la terhegeh2 nak beli huhu...beli kat Lazada juga dengan harga RM19. Di Guangzhou pun ada dijual...so kalau taknak beli awal, bolehlah cari di sana nanti...macam aku malas nak cari nanti sebab aim nak cari benda lain, takut tak sempat nak cari benda ni.



Travel iron
ni pun aku baru beli gak....haha kaya la ngko Lazada, nak travel abis semua benda aku nak beli....huhu. Dah nama perempuan, leceh gak kalau takde iron ni...aku lak bukan banyak tudung ngan baju jenis tak perlu iron, nampaknya beli juga la. 
murah je travel iron ni...RM42...bolelah walaupun jenama cap ayam, aku baca review ramai yang kata ok..harap-harap la ok!




International adaptar
Kalau kaki travel....haruslah ada benda ni. Kalau takde, tak yah la berangan nak charge segala gajet yang ada. Benda ni kalau nak murah beli je dekat DIY harga murah je RM5.90. Aku beli dah lama, masa pergi Beijing (2010) masih elok sampai sekarang.
       
china plug

hmmm...apa lagi eh... banyak lagi sebenarnya tapi nanti la update lagi kalau teringat.
minggu ni pun dah takde mood nak buat keje, gigih la mencari info lagi....
semoga Allah permudahkan urusan kami nanti...
selamat pergi dan selamat pulang hendaknya...amin

Monday, November 7, 2016

Permohonan VISA ke CHINA - LULUS

alhamdulillah....VISA ke China dah LULUS....*lompat bintang
risau juga masa nak pegi buat visa ni...nerves pun ada...
ye la, lepas baca blog ada permohonan visa china ni kena reject...tanpa diberitahu pun sebabnya...
memang la nerves...banyak persiapan dah buat...
kalau tak lulus, nangis weiiii.....
permohonan visa ke china pun sekarang ni sudah agak susah nak apply...

sebelum ni aku pernah ke China (Beijing) tapi masa tu pergi dengan travel agent, so semua dah diuruskan.
jadi ini pengalaman pertama aku untuk uruskan sendiri visa ke china ni..
nak pergi china 19/11 tapi masih tak buat lagi...huhu
syukur allah permudahkan dari awal lagi aku nak buat visa ni..
2/11 aku gigih juga pegi....pergi waktu ofis hour..minta kebenaran bos masuk lewat sikit...
terus ke tingkat 5 (untuk permohonan individu)
aku sampai lebih kurang pukul 9.30 pagi...masa ni dah ramai orang....
lama juga beratur di kaunter semakan borang....lenguh kaki berdiri....
lepas kerani semak semua dokumen, aku diberikan nombor untuk hantar borang di kaunter serahan...



dokumen yang perlu disediakan:
1. borang permohonan. boleh download terus dari SINI atau boleh dapatkan borang di sana.
2. gambar 2 keping latar belakang PUTIH/CERAH
3. passport original (pastikan masih valid 6 bulan sebelum tarikh luput)
4. salinan passport (bahagian yang ada maklumat dan gambar kita) - 1 keping
5. tempahan tiket flight - ada maklumat tarikh dan nama anda
6. tempahan hotel - tak perlu, aku kepilkan sekali dgn borang...tapi dekat kaunter hantar serahan kerani tu
pulangkan semula tempahan hotel tu...so korang sediakan je la tapi tak yah letak sekali kat borang.
kalau dia minta baru bagi.

kalau korang takde semua dokumen di atas ni, jangan risau...di sana korang boleh print dan photostat.
nak tangkap gambar pun bole...cuma bayaran aku tak pasti la berapa.

masa aku dapat nombor, tengok2 dalam 30 orang lagi aku kena tunggu. fuhhh lama lagi tu...
dah la nombor giliran bergerak perlahan je...sedangkan kaunter banyak...
masa ni aku pergi bawa anak aku awliya...
masa tunggu ni, si awliya kata nak baring atas kerusi menunggu tu....
dia penat berbaris lama tadi, padahal aku dah suruh duduk kat kerusi dia tak nak pula...
dia pun baring atas riba aku, sambil tu aku bersembang dengan seorang kakak ni pasal trip ke china..

kemudian datang pakcik guard dekat aku...tanya anak aku ok ke...
awliya ni baru lepas demam chic pox (sebab tu kena bawa skali, takleh hantar sekolah lagi)...so kat muka ada parut2 yang belum hilang...
aku kata ok, cuma penat kot...
sekali pak cik tu minta no giliran aku...dan terus ke kaunter serahan borang...
kemudian datang semula pada aku dan minta ikut dia kaunter...
alhamdulillah, pakcik ni tolong aku untuk percepatkan serahan borang...
mungkin dia nampak aku bawa budak kecil kan...
so tak nak aku tunggu lama.....

aku ucapkan terima kasih pada pakcik tu dan terus serahkan borang pada staff di kaunter tu...
lepas semak semua, dia berikan aku resit kutipan visa nanti...
setellll....
dah boleh balikkkk....

resit kutipan 


di tingkat bwah sebelum keluar bangunan tu, aku terserempak dengan pakcik guard tadi...
sekali lagi aku ucapkan terima kasih...aku cakap pada dia kalau tidak lama lagi aku kena tunggu..
pakcik cakap dia nampak anak aku macam kesian nak biar tunggu lama, jadi pakcik tarik la nombor aku...
baik sungguh pakcik ni...semoga Allah membalas kebaikan dia juga...


4/11/2016
dah boleh ambil visa...
time lunch yang panjang (hari jumaat) aku pun pergi semula ke bangunan hampire.
terus ke tingkat 6 untuk collection..dan ambil nombor
ramai juga orang masa ni, aku kena tunggu dalam 40 orang.
tapi urusan di kaunter tak lama...jadi nombor bergerak laju...
bila nombor dipanggil, pergi ke kaunter PAYMENT dan jelaskan bayaran...
dapat resit terus ke kaunter COLLECTION amik visa...
pastikan semak semua maklumat dalam visa adalah betul...
dalam setengah jam dah setel semua...


Kaunter Payment dan Collection

sumber: SINI

jadual di atas adalah bayaran untuk permohonan visa...
single entry : RM88.30
double entry : RM108.30
aku ambil double entry sebab 2x akan masuk ke china (KL-Guangzhou) (Hong Kong-Guangzhou)
siap dalam masa 4 hari bekerja...
kalau korang nak express punya pun bole...siap dalam masa 2 hari bekerja cuma bayaran mahal la sikit...(rujuk jadual di atas)

*tips:
1. datang awal untuk elakkan kena tunggu lama
2. isi borang dan sediakan semua dokumen sebelum datang. nanti sampai boleh terus beratur je.
kalau ada part dalam borang korang tak pasti nak tulis apa, just kosongkan dulu, di sana ada contoh untuk isi borang, jimat masa sikit
3. pastikan gambar latar belakang PUTIH. penting ni, sebab aku dengar banyak kali pakcik guard cakap gambar putih/cerah...taknak gambar biru ....
4. hari tu abg aku buat visa china, kena bagi passport lama....tapi sekarang ni dah TAK PERLU bagi sekali. tapi aku bawa je untuk standby...kalau dia minta, aku bagi...tak minta takpe la kan....

Lokasi Permohonan Visa CHINA:

Level 5 & 6, Hampshire Place Office
Jalan Mayang Sari
50450 K. Lumpur

*landmark
- kalau naik LRT turun di stesen Ampang Park
-ikut arah ke OSK Plaza (signboard dalam stesen LRT), nanti keluar stesen LRT dah tak perlu lintas jalan
-keluar dari stesen LRT terus je ke depan, akan nampak jejantas (depan Bank of China)
-lepas jejantas belok kanan dan terus sampai nampak Hamphire Place Office (sebelah kiri)
-berhadapan dengan Bangunan Tokio Marine

Thursday, September 8, 2016

2016: Bandung - Floating Market Lembang

post aku kali ni carca marba...tetiba hari ketiga lak...hahhaa
disebabkan cerita pasal Floating Market ni yang siap dulu...post yag lain pending...
nanti aku susun semula bila dah siap semua...
-------------------------------------------------------------------

Hari ketiga kami plan nak santai-santai dahulu sebelum sambung menghabiskan rupiah...
plan kami adalah ke Farmhouse dan Floating Market di Lembang...
kami tak pergi ke Tangkuban Perahu sebab dah pernah ke sana sebelum ni..
aku lak dah 2 kali, memang tak teringin la nak pergi lagi kannn...
so korang kalau belum pernah pergi, elokla pergi sekali sekurang-kurangnya...
merasa orang kata, lepas tu taknak pergi dah pun takpe..
tapi sekarang ni bayaran masuk pun dah mahal Rp300,000
dulu-dulu murah je...
kalau korang memang plan nak ke sana, bolehlah masukkan dalam itenary sekali Tangkuban Perahu, Floating Market dan Farmhouse sebab jalan satu hala je...

Lepas bersarapan, 8.30 pagi kami mula bergerak ke sana. 
Memandangkan kami pergi pada hari weekday, so jalan tak jem...
mengikut kata Pak Ujang, kalau hari minggu perjalan boleh mencecah sehingga 3-4 jam disebabkan jem (macet)..
plan perjalanan korang pada hari bekerja, kalau korang sanggup kebas bontot duduk dalam kereta no hal la kalau nak pergi waktu hari minggu ^_^

Kami sampai pukul 8.50 pagi..masa ni farmhouse belum bukak lagi..
luar pagar berderet-deret kereta sedang menunggu...
pak Ujang cadangkan kami ke Floating Market dulu...so kami ikut je la...
dari dok menangut depan pintu pagar tu kan buat apa

pintu masuk



sampai floating market, masa ni tak ramai lagi pengunjung...
sebelum masuk ke tempat parking, kita kena beli tiket berharga Rp20,000 seorang (RM 6.20)
tiket ni nanti kita boleh tukarkan dengan air minuman yang disediakan di pintu masuk dan satu lagi di kawasan floating market tu...
aku cadangkan lebih baik tukar di kawasan jualan tu..
boleh makan dan sambil air tu sekali....
kalau tukar awal-awal nanti leceh nak jalan sambil pegang air kannn...
ehhh tapi terpulang la kat korang....
kot dah mula masuk dah dahaga bebeno...tukar je la kan kupon tu hihi..



kami tukar token minuman di sini


ada 4 pilihan air minumam...milo, capucino..yg lain tak ingat hehe
pilih satu je ye...


suasana di kawasan Floating Market

banyak sangat gerai di sini dengan pelbagai jenis makanan yang dijual...
memang agak terliur dibuatnya....
dah tukar minuman, kami pun pilih tempat duduk dan order pisang sangkuriang. 
memang dah aim nak rasa pisang ni tau....sampai je kawasan floating market ni aku memang terus cari gerai ni...

di sini kalau nak beli makanan kena beli token dulu...ada pondok cashier yang disediakan, so tukar duit di situ....
1 token berharga Rp20,000....token ni tak boleh dikembalikan kalau tak digunakan..
so korang budget la nak beli apa, tukar banyak mana yang perlu je...
kalau tak cukup boleh tukar lagi, kang kalau terlebih korang nak buat apa lak dengan token tu kan...
bukan boleh main game pun kahkah

kami tukar sorang satu token je....sebab kami tak rasa lapar sangat pun...ye la baru lepas breakfeast kat hotel kan
sekadar nak rasa makanan di sini, tu yang tukar sikit je token...
ikutkan perancangan kan aku kata nak ke floating market selepas ke farmhouse, sempat la rasa lapar semula dan boleh rasa banyak makanan di sini...
tapi perancangan Allah itu lebih baik, taknak kami ni terlebey makan kang gemuk masing-masing bising lak hahaha

kami order setiap orang berlainan menu...boleh rasa sorang sikit...
pisang ni akan dimasak bila kita order, so kita akan dapat yang panas-panas *terliurrr ni
semua yang kami order ni sedap-sedap belaka....
padahal perut dah kenyang tapi licin okehhh...*dasar kuat makan


ce korang tengok....gedabak besar pisang dia....


sample je ni....


melimpah dengan cheese


Pisang Sarikaya Keju


Pisang Sangkuriang


Pisang Dayang Sumbi

ni yang paling aku suka....garing dekat luar tapi lembut kat dalam....sedappppnyaaa
sampai balik KL pun masih terbayang semua yang kami makan ni....uwaaa nak lagiiiii...

 Licin semua menandakan sedap bangatttt.....tu tinggal sikit utk bahagian aku habiskan hihi

masa ni masing-masing menukar token sorang satu..
ada balance satu lagi token kami beli sate kelinci....nak merasa kan satay ni...
kalau kat malaysia satay arnab ni mahal....kat sini Rp20,000 (RM6.20) boleh dapat 10 cucuk 

sedapppp



sebenarnya masa jalan2 cari makanan tu, aku nak try makan duren bakar ni...
tapi bila rambang mata, terlupa terus nak beli...
bila nak balik baru nampak semula gerai ni, tapi perut dah kenyang lak...
nanti membazir pulak kan tak makan...huhu
takpe la next time kalau ada rezeki akan ke sini lagi nak merasa duren bakar ni...



sayanglak nak makan kalau dah comel-comel gini...




meja kat sini rendah-rendah je....nasib baik kerusi lebar untuk menampung kebesaran punggung kami hahaha

kawasan makan yang bersih...


dah lepak2 dan perut pun dah kenyang, kami berjalan-jalan di kawasan sekitar..
menikmati keindahan alam di sini...
kalau datang bersama-sama budak2 jangan risau....budak-budak takkan bosan sebab banyak juga aktiviti boleh dibuat...
ada taman kelinci....ada game...
boleh naik bot panjang pusing-pusing keliling tasik tu..
cuma cuaca masa ni dah mula panas....
kalau datang waktu petang pun pada aku best jugak...
cuaca redup dan memang best nak lepak-lepak....

taman kelinci








banyak juga aktiviti air yang disediakan


kawasa dalam ni pun macam dalam kawasan kampung....ada rumah dan sawah padi...damainyaaa...
eh ! aku memang suka kawasana sawah padi...kecik2 dulu dok kat kampung la katakan...

 






dalam ni ada beberapa kedai cenderahati kalau nak beli ole-ole untuk dibawa pulang..
aku beli 2 helai baju batik untuk anak-anak aku....


                 
    



dalam ni ada kemudahan surau disediakan...aku jumpa 2 surau...jadi takde la crowded sangat bila tiba waktu solat kan..
tandas bersih....
memang kawasan ni terjaga....
dah puas berjalan dan bergambar kami pun keluar dari kawasan ni untuk ke Farmhouse pula......
next time aku nak datang lagi sini sebab nak try makanan yang lain pula....hahaha


wajib posing dekat sini sebelum balik.....









Friday, August 12, 2016

Tabung Gergasi - Membeli sambil membantu keluarga ini


sebelum ni saya pernah post pasal beli tabung gergasi yang diperbuat dari tong gas ekon...
sejak itu ramai berminat nak dapatkan tabung tersebut dan bertanyakan pada saya contact nombor penjual tapi maaf sangat saya tidak ada menyimpan contact nombor penjual tersebut, kadnya sudah hilang...




hari ni, bila buka facebook, ternampak pula berita ni
sayu hati melihat nasib anak kecil ini...

kebetulan ayahnya mencari rezeki dengan menjual tabung seperti yang pernah saya beli...
kepada yang sedang mencari tabung besar ini, bolehlah hubungi En. Mohd Amir Hamat ini..
sambil membeli boleh juga kita meringankan beban keluarga..
semoga adik Faiz dapat dirawat dengan segera dan dapat menjalani kehidupan seperti anak kecil yang lain.









Jual tabung demi kumpul dana untuk pembedahan anak.
"Saya sanggup buat apa saja asalkan dapat mengumpul kos rawatan anak bongsu saya ini," kata Mohd Amir Hamat, 33, ayah kepada Muhammad Faiz Husni, 9 bulan.
"Saya mahu lihat masalah bibir sumbing dialaminya pulih sebelum dia meningkat dewasa..."

Beliau kini sedang giat menjual tabung demi mengumpul wang untuk merawat anaknya ini...
Jom sama2 kita bantu beliau, kepada sesiapa nak beli tabung cantik macam dalam gambar ni boleh PM Encik Mohd Amir Hamat atau hubungi 0102903959... Membeli sambil membantu adik Faiz...
Kepada sesiapa yang nak tolong melalui wang ringgit tak mahu beli tabung sebab jauh(Terengganu) boleh salurkan ke
163046495037 Maybank (Mohd Amir Hamat)

Tuesday, August 9, 2016

ATM Maybank di Ho Chi Minh

bulan Mei yang lepas aku ke ho chi minh lagi untuk kali ke 7..
kawan-kawan sampai dah kata aku ni macam balik kampung je asik berulang alik ke hcm ni hihi...
cadangnya kali ni nak shopping raya....
beli tiket ni pun masa bulan Feb..masa tu AirAsia buat promotion dapatlah harga tiket RM140 return tidak termasuk lugage.

ok kali ni taknak cerita pasal shopping tapi nak share pengalaman kali pertama aku keluarkan duit di mesin ATM.
dah banyak kali aku ke Ho Chi Minh, inilah pertama kali ke Maybank.
Sebelum tu aku telah aktifkan kad ATM di mesin atm di malaysia lagi  
walaupaun takde duit dalam akaun haha....aktifkan je dulu kan, mana tau akan berguna juga nanti.
macam mana cara nak aktifkan kad atm???

meh sini aku share:

korang boleh aktifkan kad atm dengan dua cara iaitu:
1. aktifkan di mesin atm

atau

2. aktifkan melalui maybank2u:
    - login ke mayban2u
    - pilih bahagian ATM/Debit Card Management
    - pilih bahagian Overseas ATM Facility
    - pilih kad ATM dan klik activition
    - dapatkan No TAC untuk pengesahan setting pilihan Aktifkan Kad ATM di luar negara. Isikan No       TAC untuk pengesahan
    - kad ATM Maybanksudah berjaya untuk digunakan diluar negara


so kali ni, bawa duit pun tak banyak sebab fikir nak cari baju raya sendiri dan baju raya anak-anak je..
sebelum ni kalau ke sini memang shopping barang untuk bisnes je kan...
kali ni bujet tak berapa nak ada so takde la nak beli barang bisnes.
lagipun kali ni adik aku tak pegi, selalu dia yang banyak beli barang untuk bisnes macam tudung dan jubah.
last day aku di hcm adik aku whatapps suruh belikan tudung untuk dijual..kebetulan nak hampir bulan puasa dan raya kan...
masa ni aku memang takde banyak lebihan $$$...so aku minta adik aku bank in kan duit..
nasib baik la aku dah aktifkan siap-siap kad atm....nampak takkk??? berguna juga...
kebetulan sehari sebelum tu aku ada tanya penjual kedai di mana letaknya Maybank..

tapi masa kami mencari-cari maybank ni, ada juga tanya orang sana..seorang penjaga parking, sorang lagi macam tokei kedai...cehhh dua-dua taktau...bila cakap maybank tu pun macam terpinga-pinga, macam tak pernah dengar...
untuk kali ke-3 kami tanya pada yang pakai orang yang berpakaian smart, rasanya macam pekerja di sebuah pejabat....barulah dia paham dan tunjukkan kami arah ke sana.
satu-satunya maybank yang ada di ho chi minh ni terletak di Sun Wah Tower yang terletak berhampiran Dataran Ho Chi Minh.
kalau berjalan kaki dari bent thant dalam 10-15 minit je...

direction ke Maybank:
1. jika dari bent thant boleh lalu dekat saigon square (sebelah kanan)..
2. jalan hingga penghujung jalan
3. belok ke kanan....cari Sun Wah Tower...di luar bangunan pun akan nampak signboard maybank (bahagian atas bangunan)






korang cari je la dataran ho chi minh  ni...kompem la nampak sun wah tower tu...
eehhh...aku baru tau, nama ho chi minh ni adalah nama orang yang berdiri tu...hahaha...
apa laaaa....banyak kali ulang alik ke sini tapi sejarah lansung tak nak kaji kann...cehhhh!!!


mesin ATM ni ada di ground floor berhampiran dengan lift..boleh nampak dengan jelas.
masa aku sampai, mesin out of service pulak....xoxo sabar je laaa.....time aku sampai la ko nak out of service lak kannn...nape tak semalam, nape tak esok...why!!why!!
dah la penat berjalan kaki sambil disirami air hujan.....

terus kami naik ke tingkat 9 dimana terletaknya office maybank.
mana tau ada lagi mesin atm dekat atas kan...
rupa-rupanya takde, itulah satu-satunya mesin atm yang ada...bahagian atas hanya office sahaja.



SUN WAH TOWER



selain dari mesin atm maybank, kita juga boleh keluarkan duit dari mesin atm yang lain tapi ada charge yang dikenakan...tak pasti berapa chrge tu, lagipun tak berani nak try.
nak tak nak terpaksa la kami tunggu hampir 1 jam juga untuk diaorang selesaikan kerja masukkan duit ke dalam mesin atm tu.

masa mula-mula gunakan mesin atm ni, nerbes juga macam mana kan..kang kuar bahasa vietnam lak mana nak paham huhu....maklumla pestime...
rupanya ada 3 pilihan bahasa yang dipaparkan..bahasa malaysia, bahasa inggeris dan bahasa vietnam.
hambekkk...bahasa melayu pun dia letak, nampak sangat orang malaysia ni ramai kat sana...
baki duit kita akan ditulis dalam RM....manakala kalau kita nak keluarkan duit, perlu dinyatakan dalam VND..masa ni la pening skit, nak kena convert berapa RM boleh dapat VND.


abaikan baki dalam slip tu hahaha....kan aku dah bagitau dalam acc takde duit...
kang banyak duit abis aku buat shopping.....

bila aku buat pengiraan, keluarkan duit di mesin atm ni lagi jimat. maksud aku camni, masa pertukaran RM ke VND masa tu kadar pertukaran adalah seperti di bawah...

1 juta dong = RM186
jika VND 3,500,000 = RM651

tapi dekat mesin atm ni, dengan jumlah VND 3,500,000 = RM647.28
maknanya kadar pertukaran lebih murah la kan...
bila aku check semula akaun, takde lak service charge yang dikenakan...


sanggup redah hujan tau nak semata-mata nak jumpa KAWANKU

ok. itu saja aku nak share pasal cerita hcm kali ni...next time aku share tips dan pengalaman aku kat sana....banyak sebenarnya nak kongsi tapi tu la mood mengupdate ke blog ni asik ke lautttt je. '
bila ada mood, cerita pulak dah basi...sampai aku dah lupa nak tulis apa...hihi

kalau korang nak atm maybank tu, ni aku sertakan alamatnya:

Ho Chi Ming City Branch
Sun Wah Tower
9th Floor, 115, Nguyuen Hue Street
District 1, Ho Chi Minh City


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...