Friday, April 29, 2011

SARANGHEYO...Seoul

Sudah 3 hari berada semula di bumi sendiri...sgt byk pengalaman yang nak dikongsi bersama pembaca blogku semua..insyaallah,jika ada kesempatan...segala kenangan di bumi Seoul, Korea akan dicatatkan disini. Sekarang ni agak bz dgn persiapan majlis perkahwinan abg...Apapun, sy pasti merindui kenangan di sana..hopefully ada peluang utk ke sana lg..Sarangheyo Korea ^_^


Thursday, April 14, 2011

SPRING SONATA ^_^

5 days more.......
source : sini

Owwhh....aku sgt TERUJA beb...tp berdebar ooo...Bayangkan la, 1st time pegi jln jauh2 tanpa tourist guide...2 org pulak tu (aku n kak ros).
Main redah jer..tp kitaorg dah prepared dgn pelbagai info. Penat teman geledah pakcik Google tu...Tq juga pada Kak Kham atas info dan pengalaman yg diberikan. Hopefully kami selamat pegi n balik...InsyaAllah..Semoga dipermudahkan perjalanan kami...aminnn

Serius xsabar nak SEOUL, Korea...musim ni adalah musim bunga (SPRING) iaitu di akhir Mac hingga
awal Mei. Kami akan bertolak pada 19 April dgn flight Airasia. Percutian ni memakan masa
7 hari dari 19-26 April...lama kan...cuti sakan la katakan...kebanyakkan aku search kat internet, klu travel agent buat trip ke Korea, mmg akan mkn masa 6-7 hari..dah alang2 jalan jauh kan, biar la lama skit..lgpn tpt2 best kat korea ni kebykkan luar dari kaw Seoul...so byk abis masa kat pjalanan dan kena spend byk masa...

Nti kitaorg akan menginap di Seoul Bacpackers - http://www.seoulbackpackers.com...tgk gambar & review dr org yg bg feedback kat fb..nmpak cam ok guesthouse ni...apapun, kena menginap dulu baru tau service macam mana kan...dalam byk2 aku survey, guest house ni je yg ada sediakan promotion 6 days+free 1 day..di mana jika kita menginap 6 hari berturut..kita dapat free 1 hari lg..so kita byr utk 6 hari je la..untung gak kan..kebetulan lak aku mmg nak menginap 7 hari...finally aku n k.ros decide nak menginap di sini..
1 more thing, guesthouse ni pn ada sediakn pick up service..yg akan ambil kitaorg di Incheon Airport...terpksa gak amik sbb dah smpai mlm...nak naik tren / bas pun xreti lg ni...service ni kena byar dlm 75,000 won (around RM 200++) huhuhu mahal kan...klu cab maybe lg mahal dr hrga tu klu dah tgh2 mlm...xper la,janji kitaorg leh smpai dgn selamat & ada tpt utk tidurr.... 




Aku dah survey beberapa tpt menarik yang kami nak pegi....hohoho xcited ^_^

  • nak merasai ke'best'an filem Winter Sonata...tp masa ni time spring...ok la Spring Sonata pun bole la *ngehngeh* - Lokasi adalah Nami Island
source : http://travelerfolio.com


  • Nak shopping2 kt Namdaemum Market & Dongdaemun Market...nak borong Brooch...hehehe..market ni dkat ngan guesthouse yg aku booked..
 Namdaemum Market

source : http://budgettravel2korea.blogspot.com

Dongdaemun Market

source : sini

  • Nak tengok seluruh bandar Seoul dkat N Seoul Tower...bole naik cable car..hooyeee !!!!

 
source : sini

  • haaa....ada lg...nak bersuka ria di Everland....
source : sini

Errrmmm...takat ni tpt kat atas ni jer terpikir nak pegi...dah smpi sana nti br akan survey beberapa tpt lain...ok lah,tggu story pas balik Korea nti yer...babai

honey ----> kan best dapat pakwe Korea...ala-ala 'Kang Joon Sang'....hehehehe


Tuesday, April 12, 2011

Mendaki.......Bukit BROGA


27/03/11 - Aktiviti yang dirancang sekian lama akhirnya dapat juga dibuat hari ni. Bukit Broga ni terletak di Semenyih. Credit to Adi selaku ketua projek di atas usaha mengadakan xtvti ni.

Seawal 6.00 pagi kami dah gerak ke Bukit Broga. Berenti solat subuh di petronas, dan meneruskan perjalanan ke sana. Dekat kul dlm 650 am kami sampai dan terus cari tpt parking (bayaran parking RM2). Keadaan ms tu masih gelap lg.Waahh...ramainya org, hari minggu la katakan. Seeloknya2 pengunjung mendaki diawal2 pg, sbb bila smpai puncak bole tgk matahari terbit. Lagipun klu mendaki pagi ni keadaan masih sejuk...dan pastikan bawa lampu suluh..kang xnampak lak jalan2 dlm hutan tu.

Ok...ni lah org2 yg ingin menawan puncak Broga...cayalah !!!! 
 

Bukit Broga ni xlah mencabar sgt...sbb pendakian lebih kurang 1 jam...apa pun,stamina tetap kena ada..sbb dari mula smpai ke puncak asik kena memanjat bukit jer...sebelum sampai puncak, kami berenti makan dulu...masing kelaparan dan dahaga..perrghhh...ni nak berkelah ke mendaki ni...hehehe

ni macam nak g berkelah jer....^_^
cawan darurat.....

Daki punya daki...akhirnya kami sampai ke puncak...subhanaAllah,cantiknya pemandangan kat atas ni...apa lg,kitaorg pun mula mem'posing'kan diri...sambil mengagumi ciptaan Ilahi...

 


 Hooooreeeeyyy........kami dah berjaya !! Malaysia BOLEH
Setelah puas menikmati pemandangan di atas bukit dan posing sakan, kami pun mula mendaki turun. Bila turun laju jer la hehe...kurang dr sejam. Pengalaman yg amat menyeronokkan. Geng, jumpa lg utk next xtiviti...

bye Broga...semoga ketemu lg :-)


Last but not least....ni pic Adi yg sempat aku snap....hahahaha....i likessss !!!! mcm DEWA Bukit Broga daaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...