Tuesday, November 15, 2016

Persediaan ke China

3 hari lagi aku ke akan Guangzhou, China...
dah alang2 ke GZ, terjah sekali Shenzhen dan juga Hong Kong..
ini adalah trip yang terakhir untuk tahun 2016.
disebabkan pergi secara backpackers, jadi persediaan kenalah buat sendiri kan...
walaupun aku pergi 3 orang, tapi semua persediaan adalah 100% aku yang uruskan....
tak kisah pun...sebab aku suka cari info...banyak benda yang aku dapat tahu dari blog-blog yang lain...
kali ni aku nak share persediaan aku sebelum memulakan travel kali ni.


Tiket flight
Dah lama teringin nak jejak kaki ke Guangzhou. Sebab apa nak ke GZ? hehe..aku kan kaki shopping. Nak tengok juga apa yang best di sana. Seperti yang kita semua tahu, GZ ni merupakan pusat borong seluruh dunia. Sebut je nak beli barang apa, semua hado!! Sambil-sambil tu boleh juga intai peluang bisnes. Mana tau kalau ada rezeki lebih, ada modal boleh juga dapatkan barang-barang dari GZ. Untuk kali pertama ni, kita intai-intai dulu. Sebelum ni aku pernah ke China (Beijing) tapi masa ni pergi dengan travel agent, semua benda dah tersedia. Takde la terasa mencabar sangat kan. Kali ni nak measa pengalaman masuk ke negara China lagi secara backpackers.
Tiket flight Airasia ni aku beli setahun yang lepas, Nov 2015. Biasalah nak murah kan kenalah beli awal. Masa tu rasa macam lama je lagi nak travel. Pejam celik pejam celik...ehhh dah Nov 2016. Masa aku beli tiket tu ada promotion, dapat harga RM 376.00 return (tidak termasuk lugage). Aku roger adik dan member aku (Kak Nor), diaorang ON, je terus je book tiket.


Penginapan
Sebulan sebelum tarikh travel, aku dah booked siap-siap hotel melalui agoda.com.
mengikut itenary, aku akan menginap di Shenzen 1 malam, Hong Kong 2 malam dan di Guangzhou 2 malam. Jadinya 3 hotel berlainan yang kami akan menginap. Review hotel nanti aku share lepas menginap ok! means lepas balik dari China nanti la ye...
Semua hotel ni aku dah bayar melalui credit card, senang setel awal-awal...nanti tak la nak kena bawa banyak sangat cash kan untuk bayar hotel.


Passport
Pastikan masih valid lagi...6 bulan sebelum tarikh luput.


Visa 
Perkara paling PENTING untuk masuk ke negara China adalah VISA. Disebabkan 2 kali aku masuk ke negara China iaitu Kl-Gunagzhou dan Hong Kong-Guangzhou, aku perlu buat visa double entry dengan bayaran RM108.30. Masuk ke Hong Kong tidak perlukan visa ye. Alhamdulillah permohonan visa dah lulus. Lega!



Tukaran wang
Stress juga nak keluar negara bila tengok duit RM kita ni tengah jatuh. Nak tak nak terpaksa la tukar juga kan. minggu lepas masa aku tukar ni kadar pertukaran adalah:

           100 yuan = RM61.95
           HKD100 = RM54.35

minggu ni aku nak tukar lagi duit, sekali tengok 100yuan = RM63.05..perghhh naik RM1.10 untuk tempoh seminggu jeee..manakala duit HKD dah naik jadi HKD100 = RM55.70....nampak tak perbezaan yang sangat ketara....aarrghh stress mak!!! nasib kali ni takde nak tukar banyak sangat...

so korang kalau selalu alert pasal tukaran wang ni, time murah tu tukar je la sekaligus....
aku banyak tukar duit yuan je sebab rasanya akan banyak shopping di China...dekat Hong Kong tak de shopping sangat kot! MAHAL (orang kata la). Jadi tukar duit hong kong ala kadar je...untuk buat bayar tiket masuk ke tempat-tempat menarik nanti. Selain tu, beli la juga sedikit cenderahati hong kong untuk kenangan.


Insurans kesihatan dan perjalanan
Aku selalu abaikan perkara ni ishhh jangan ikut macam aku tau...insurans perjalanan penting sebenarnya, sangat penting ok!. selama ni aku selalu ambil mudah je...pada aku takpe lah bertawakal, bertawakal, bertawakal je. Syukur juga selama ini tidak pernah terjadi perkara-perkara yang tidak diingini. kali ni baru aku ada kesedaran sikit hehe...seminggu sebelum tarikh travel baru aku apply, nasib baik prosesnya mudah saje. semua pakai online dan melalui email. lagipun bukannya mahal sangat pun RM46 je. Memandangkan kali ni aku travel dalam keadann pregnant 5 bulan, risau juga kan. Dah la kat sana nanti jenis banyak berjalan, turun naik tren. Kat China ni kan selalu jadi macam-macam hal (klu nengok berita kat tv la..) so aku agak risau juga bab keselamatan ni. Jadi kenalah bersedia dengan segala kemungkinan yang terjadi (kita doakan yang baik-baik saja aminnn....)

Lagipun aku keje gomen, memang dah ada pekeliling tentang insurans perjalanan ke luar negara atas urusan persendirian, jadi aku gunakanlah kemudahan yang telah disediakan. Kadar insurans ni kita (pekerja gomen) boleh claim semula jika tidak ada apa2 tuntutan. Kiranya nanti selepas travel aku boleh dapat semula RM46 kalau tidak membuat apa2 tuntutan. Kadar tu kita claim dengan kerajaan, bukan dengan syarikat insurans. Insurans ini meliputi Personal Accident, Medical dan Travel Inconviniences Benefit (boleh rujuk gambar di bawah). Tapi syaratnya setahun sekali je boleh claim...kalau setahun tu banyak kali kita travel, tu kena bayar dengan bujet sendiri la.
tak rugi pun ambil kan....sebagai persediaan jika ada apa yang terjadi. Semoga Allah melindungi di mana saja kita berada.



 

Itenary 
Dah jadi kebiasaan aku, kalau nak travel mesti sediakan itenary. nanti takde la terpinga-pinga kan. dah ada perancangan. Bila dah ada itenary, kita bolehlah mula study macam mana nak ke sesuatu destinasi tu..PENTING ok itenary ni...dari itenary ni juga kita boleh merancang perbelanjaan yang akan digunakan di destinasi tu nanti. 



Peta 
Print peta metro/MTR/subway untuk lokasi tempat yang ingin dituju...jangan lupa haruslah PRINT COLOUR sebab laluan tren diaorang berdasarkan kaler. Kalau hitam putih kang, mau juling mata nak cari destinasi hentian. Download juga peta di henpon sebagai backup. Study siap-siap nak naik di hentian mana dan turun di hentian mana. Nanti sampai sana takdelah blurrrr kan...dah tahu mana arah nak dituju.

maklumat lanjut boleh refer di link ini https://www.travelchinaguide.com


3 peta tren nak kena study



Suhu
Pastikan juga check cuaca di sana, untuk kita buat persediaan dari segi pakaian. China adalah negara 4 musim tapi di Guangzhou takdelah ada salji macam Beijing tu kalau tibanya musim winter. Cuma cuaca tu sejukkkk la kan. Memandangkan aku pergi GZ dan HK pada bulan November, waktu ini adalah waktu terbaik kerana pada waktu ini di Guangzhou dan Hong Kong adalah musim Autumn dengan suhu sekitar 16-25'c....cuaca yang tidak panas dan tidak terlalu sejuk menjadikan kita nyaman dan selesa untuk berada di sana. Kalau banyak berjalan pun tidaklah berpeluh sangat kan. Dah tahu suhu bolehlah rancang baju apa yang nak dibawa. Kalau musim autumn ni tak perlulah nak bawa baju tebal.

 Autumn (Guangzhou)
Autumn days,  from October to November, are mainly sunny and cool. This  is the best time for traveling there. To visit the place in autumn, you just have to bring light clothing such as long-sleeved shirts or T-shirts, plus one or two thin coats and sweaters. Besides visiting tourist attractions like 
Yuexiu ParkWhite Cloud Mountain or the Pearl River, you can also go to shopping at Beijing Road, Zhongshan 5th Road, People’s Road or Shangxiajiu Pedestrian Street where you can get some local products like Canton Embroidery, Canton Enamel and Canton Sculpture, with superior quality and at attractive prices. Meanwhile, the China Import and Export Fair (Canton Fair) will be held since November.



 Autumn (Hong Kong)
Autumn in Hong Kong is of a cool and dry climate and with plenty of sunshine, from late September to the end of November. It's rather comfortable to stroll along the wide and charming 
Victoria Harbour or go on an excursion to Lamma Island or Lantau Island. At this time in the city, you may just wear short-sleeved shirts/T-shirts plus a thin overcoat to for wear during the cooler hours of darkness.


source: https://www.travelchinaguide.com/climate





KEPERLUAN LAIN YANG DIBAWA


Periuk nasi travel
Kalau korang memang banyak bujet untuk bab makan ni, tak perlu la susah payah macam aku ni...haha..maklumla aku kan budget backpackers. Tambahan pulak pergi ke negara yang kos hidupnya tinggi macam Hong Kong tu, dah tentu segalanya mahal kan. Dah nama orang melayu, perut kenalah isi dengan nasi okey! So untuk menghadkan makan di luar, aku bawa periuk nasi travel ni. Gigih la aku beli periuk nasi yang baru, sebab yang lama punya dah rosak.
beli yang murah je dekat lazada. hrga RM60.60. ok la tu, lepas la nak masak nasi untuk 3 orang. Banyak fungsi juga periuk nasi ni, boleh masak nasi dan panaskan lauk dalam satu masa...
Selain tu boleh rebus telur....kukus makanan...berbaloi tauuu...fuhh lega bab makan ni!!





Makanan 
Perkara yang aku titik beratkan semasa travel adalah makanan HALAL. Di China dan Hong Kong banyak je restoren halal ni tapi tau je la kan...harganya agak mahal. Sekali sekala makan di luar bole la, nak merasa orang kata. Tapi kalau dah hari-hari....kena sediakan peruntukan untuk bab makan pula nanti.

Jadinya aku bawa juga stok makanan dari KL ni. Kononnya aku nak membeli produk brahim di kilang Brahim, harganya lebih murah sedikit. Tapi bila pikir balik, aku takde la nak beli banyak sangat pun...so beli je la di pasaraya. 
Aku lebih suka bawa dalam bentuk pek, untuk kurangkan beban berat beg...percayalahhh cakap aku, di China korang memang akan banyak berjalan, so pastikan berat beg tidak melebihi berat korang haha!

Bab bawa stok makanan ni, jangan risau...negara china dan hong kong takde apa-apa kriteria jenis makanan yang korang bawa...tak macam Australia. 

Stok makanan ni adalah untuk 3 orang....kami kumpul duit sorang RM50x3 orang = RM150...memang cukup untuk seminggu punya makan. Boleh cover dari breakfeast sampai dinner. Tapi aku nak juga la makan di luar nanti, nak merasa mee tarik pure orang china buat..yum yumm orang kata sedap.



Ni antara stok makanan yang aku bawa:
beras 1kg
- sardin (2 tin kecil)
kurma daging adabi
- megi kari 
- sambal ikan bilis brahim
- rendang daging lembu brahim
- kurma daging brahim
- nasi goreng ikan masin brahim
- nasi briyani ayam brahim
- rendang ayam dengan kentang brahim
- milo 3 in 1
- air kotak milo 
- roti gardenia (saiz besar)
- nutella
- cream of mushroom campbell (boleh cicah dengan roti)
- sambal kering ikan bilis+tempe (k.nor masak)

hahaha....aku rasa macam banyakkk pula...masa beli rasa macam sikit, punya la risau tak cukup makan nanti....*memang dasar kuat makan :):)

ehhh sebenarnya nak jimat bab makan sebab nak shoppinggggg........hakhak




Bagage Scale
aku and the geng ni memang kaki shopping....agak risau kalau takde benda ni...pernah jadi dulu aku terlebih muatan , ish malas nak kenang cerita lama. rasa nak nangis depan kaunter AA kalau terlebih berat ni. bila ada scale, lebih mudah la kan. selama ni tak terpikir nak beli, bila nak pegi guangzhou ni baru la terhegeh2 nak beli huhu...beli kat Lazada juga dengan harga RM19. Di Guangzhou pun ada dijual...so kalau taknak beli awal, bolehlah cari di sana nanti...macam aku malas nak cari nanti sebab aim nak cari benda lain, takut tak sempat nak cari benda ni.



Travel iron
ni pun aku baru beli gak....haha kaya la ngko Lazada, nak travel abis semua benda aku nak beli....huhu. Dah nama perempuan, leceh gak kalau takde iron ni...aku lak bukan banyak tudung ngan baju jenis tak perlu iron, nampaknya beli juga la. 
murah je travel iron ni...RM42...bolelah walaupun jenama cap ayam, aku baca review ramai yang kata ok..harap-harap la ok!




International adaptar
Kalau kaki travel....haruslah ada benda ni. Kalau takde, tak yah la berangan nak charge segala gajet yang ada. Benda ni kalau nak murah beli je dekat DIY harga murah je RM5.90. Aku beli dah lama, masa pergi Beijing (2010) masih elok sampai sekarang.
       
china plug

hmmm...apa lagi eh... banyak lagi sebenarnya tapi nanti la update lagi kalau teringat.
minggu ni pun dah takde mood nak buat keje, gigih la mencari info lagi....
semoga Allah permudahkan urusan kami nanti...
selamat pergi dan selamat pulang hendaknya...amin

Monday, November 7, 2016

Permohonan VISA ke CHINA - LULUS

alhamdulillah....VISA ke China dah LULUS....*lompat bintang
risau juga masa nak pegi buat visa ni...nerves pun ada...
ye la, lepas baca blog ada permohonan visa china ni kena reject...tanpa diberitahu pun sebabnya...
memang la nerves...banyak persiapan dah buat...
kalau tak lulus, nangis weiiii.....
permohonan visa ke china pun sekarang ni sudah agak susah nak apply...

sebelum ni aku pernah ke China (Beijing) tapi masa tu pergi dengan travel agent, so semua dah diuruskan.
jadi ini pengalaman pertama aku untuk uruskan sendiri visa ke china ni..
nak pergi china 19/11 tapi masih tak buat lagi...huhu
syukur allah permudahkan dari awal lagi aku nak buat visa ni..
2/11 aku gigih juga pegi....pergi waktu ofis hour..minta kebenaran bos masuk lewat sikit...
terus ke tingkat 5 (untuk permohonan individu)
aku sampai lebih kurang pukul 9.30 pagi...masa ni dah ramai orang....
lama juga beratur di kaunter semakan borang....lenguh kaki berdiri....
lepas kerani semak semua dokumen, aku diberikan nombor untuk hantar borang di kaunter serahan...



dokumen yang perlu disediakan:
1. borang permohonan. boleh download terus dari SINI atau boleh dapatkan borang di sana.
2. gambar 2 keping latar belakang PUTIH/CERAH
3. passport original (pastikan masih valid 6 bulan sebelum tarikh luput)
4. salinan passport (bahagian yang ada maklumat dan gambar kita) - 1 keping
5. tempahan tiket flight - ada maklumat tarikh dan nama anda
6. tempahan hotel - tak perlu, aku kepilkan sekali dgn borang...tapi dekat kaunter hantar serahan kerani tu
pulangkan semula tempahan hotel tu...so korang sediakan je la tapi tak yah letak sekali kat borang.
kalau dia minta baru bagi.

kalau korang takde semua dokumen di atas ni, jangan risau...di sana korang boleh print dan photostat.
nak tangkap gambar pun bole...cuma bayaran aku tak pasti la berapa.

masa aku dapat nombor, tengok2 dalam 30 orang lagi aku kena tunggu. fuhhh lama lagi tu...
dah la nombor giliran bergerak perlahan je...sedangkan kaunter banyak...
masa ni aku pergi bawa anak aku awliya...
masa tunggu ni, si awliya kata nak baring atas kerusi menunggu tu....
dia penat berbaris lama tadi, padahal aku dah suruh duduk kat kerusi dia tak nak pula...
dia pun baring atas riba aku, sambil tu aku bersembang dengan seorang kakak ni pasal trip ke china..

kemudian datang pakcik guard dekat aku...tanya anak aku ok ke...
awliya ni baru lepas demam chic pox (sebab tu kena bawa skali, takleh hantar sekolah lagi)...so kat muka ada parut2 yang belum hilang...
aku kata ok, cuma penat kot...
sekali pak cik tu minta no giliran aku...dan terus ke kaunter serahan borang...
kemudian datang semula pada aku dan minta ikut dia kaunter...
alhamdulillah, pakcik ni tolong aku untuk percepatkan serahan borang...
mungkin dia nampak aku bawa budak kecil kan...
so tak nak aku tunggu lama.....

aku ucapkan terima kasih pada pakcik tu dan terus serahkan borang pada staff di kaunter tu...
lepas semak semua, dia berikan aku resit kutipan visa nanti...
setellll....
dah boleh balikkkk....

resit kutipan 


di tingkat bwah sebelum keluar bangunan tu, aku terserempak dengan pakcik guard tadi...
sekali lagi aku ucapkan terima kasih...aku cakap pada dia kalau tidak lama lagi aku kena tunggu..
pakcik cakap dia nampak anak aku macam kesian nak biar tunggu lama, jadi pakcik tarik la nombor aku...
baik sungguh pakcik ni...semoga Allah membalas kebaikan dia juga...


4/11/2016
dah boleh ambil visa...
time lunch yang panjang (hari jumaat) aku pun pergi semula ke bangunan hampire.
terus ke tingkat 6 untuk collection..dan ambil nombor
ramai juga orang masa ni, aku kena tunggu dalam 40 orang.
tapi urusan di kaunter tak lama...jadi nombor bergerak laju...
bila nombor dipanggil, pergi ke kaunter PAYMENT dan jelaskan bayaran...
dapat resit terus ke kaunter COLLECTION amik visa...
pastikan semak semua maklumat dalam visa adalah betul...
dalam setengah jam dah setel semua...


Kaunter Payment dan Collection

sumber: SINI

jadual di atas adalah bayaran untuk permohonan visa...
single entry : RM88.30
double entry : RM108.30
aku ambil double entry sebab 2x akan masuk ke china (KL-Guangzhou) (Hong Kong-Guangzhou)
siap dalam masa 4 hari bekerja...
kalau korang nak express punya pun bole...siap dalam masa 2 hari bekerja cuma bayaran mahal la sikit...(rujuk jadual di atas)

*tips:
1. datang awal untuk elakkan kena tunggu lama
2. isi borang dan sediakan semua dokumen sebelum datang. nanti sampai boleh terus beratur je.
kalau ada part dalam borang korang tak pasti nak tulis apa, just kosongkan dulu, di sana ada contoh untuk isi borang, jimat masa sikit
3. pastikan gambar latar belakang PUTIH. penting ni, sebab aku dengar banyak kali pakcik guard cakap gambar putih/cerah...taknak gambar biru ....
4. hari tu abg aku buat visa china, kena bagi passport lama....tapi sekarang ni dah TAK PERLU bagi sekali. tapi aku bawa je untuk standby...kalau dia minta, aku bagi...tak minta takpe la kan....

Lokasi Permohonan Visa CHINA:

Level 5 & 6, Hampshire Place Office
Jalan Mayang Sari
50450 K. Lumpur

*landmark
- kalau naik LRT turun di stesen Ampang Park
-ikut arah ke OSK Plaza (signboard dalam stesen LRT), nanti keluar stesen LRT dah tak perlu lintas jalan
-keluar dari stesen LRT terus je ke depan, akan nampak jejantas (depan Bank of China)
-lepas jejantas belok kanan dan terus sampai nampak Hamphire Place Office (sebelah kiri)
-berhadapan dengan Bangunan Tokio Marine

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...