Tuesday, July 26, 2016

kali pertama KEGUGURAN - part I

26 Julai 2016

Sepatutnya tarikh ni adalah tarikh due date untuk anak ke-3 aku..
Ikutkan sama bulan lahir dengan kakak Awliya...
Ya Allah sayunya rasa.....

dah lama nak share pengalaman ini...
dah lama juga karang dan letakkan dalam draf...
sedih pula nak ingat semua yang terjadi...

Allah telah takdirkan kali ini tiada rezeki untuk aku menimang cahaya mata lagi...
sedih...tapi aku redha...
ada hikmahnya di setiap apa yang berlaku...
sungguh...Allah mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya....
aku mengalami keguguran pada 17 Jan 2016.
aku tahu mengandung masa penghujung bulan Nov 2015 bila period aku lewat dalam 2-3 hari...
period aku ni jenis regular...jadi kalau lewat sikit datang tu memang dah kena check laaa...
aku pun buat prenancy test sendiri....
alhamdulillah...positif! dah 6 minggu...
masa tu happy sangat....tapi jauh dekat sudut hati pikir macam-macam..
hmmm tahun ni aku banyak trip...dah beli 4 tiket flight ke destinasi yang berbeza..
susah ati juga masa ni....tapi redha je la kan....terlajak perahu boleh diundur, terlajak mengandung tak boleh buat apa-apa dah hahaha.....ni peribahasa baru tau, masih takde dalam kamus dewan haha...cancel je la mana trip yang tak boleh nak pegi tu...


clear sangat 2 line merah

masa ni aku tak bagitahu pun pada asben lagi....
sebab aku ingat nak bagitahu bila masa nak pergi scan nanti...
dan dalam masa yang sama sebenarnya aku ada masuk program wannebefit yang dianjurkan oleh ofis aku....kira masa aku dah join program ni aku tak tahu pun aku dah pregnant....
program wannabefit ni adalah program penurunan berat badan disamping penjagaan pemakanan dan xcercise...
so aku masih teruskan walaupun dah tahu mengandung...still buat xcercise yg kadang-kadang agak berat...
aku rasakan 'ok kot....badan rasa macam kuat je lagi'
aku juga ada join beberapa aktiviti lasak...
aku pikir tiada masalah seperti pengalaman mengandung anak pertama dan kedua, aku memang takde mengalami apa-apa masalah...takde morning sickness, tak apa-apa alahan...hmmm ok je semuanya..
sebab tu masa mengandung kali ke-3 ni aku rasa macam ok2 je...
[pls jangan ikut perangai macam ni....sepatutnya waktu macam ni la kena jaga betul-betul sebab kandungan masih belum kuat....]

sampailah genap kandungan aku 12 minggu, baru aku berkesempatan ajak asben pergi klinik untuk scan...
bayangkanlah....dah 3 bulan baru nak scan...nak buat check up bagai...sibuk dengan urusan harian sampai aku macam tak ambil berat kandungan kali ni..
maksud aku, aku tak makan ubat asid folic dari awal kan....
masa tu pergi klinik panel je...tapi tak dapat nak scan sebab doc sakit puan masa tu tak bertugas, 
ada doc lain pulak...so doktor tu tak pakar nak scan ni...jadi dia minta aku datang keesokkan hari...
doc hanya bekalkan asid folic untuk aku kuatkan kandungan...dalam masa yang dia membebel juga cakap kenapa datang lambat sangat untuk scan....aku sengih je laaaa....memang salah sendiri kannn....

esoknya aku tak datang pun klinik panel tu...sebab semalam staff tu ada bagitau untuk buat detail scan kena bayar RM150...so ofis cover RM100 untuk sekali rawatan, jadi aku kena tambah RM50 lagi...
aku pun booked dengan jazz (yang famous di kalangan blogger) untuk buat 2d scan dengan kadar bayaran RM30 sebab ada promosi..lagipun puas hati dengan perkhidmatan dia...
normal price sekitar RM50-RM60..lagipun klinik tak jauh pun dari rumah....
masa mengandung anak pertama pun aku scan dekat jezz ni juga...

balik je dari keje, amik je anak-anak...terus kami gerak ke sana...
tunggu dalam 15min, nama aku pun dipanggil...
masa ni asben dan anak-anak masuk sekali dalam bilik scan tu...
excited nak tengok adik baby la katan...
jezz tanya beberapa soalan dan terus minta aku baring....dan terus scan..
tiba-tiba jezz macam terkejut....'ehhhh, no heartbeat laaaa'
dia try lagi 'cari'....tapi still tak jumpa....
bila aku dengar dia cakap camtu, terus rasa down gile....ya allah!!!
tergamam....tak tau nak cakap apa...
jezz kata kemungkinan anak aku 'tak jadi'...
so dia minta tunggu seminggu lagi...dan scan semula untuk confirmkan semula...
jika still takde hearbeat, aku kena buat D&C
mengikut kata jezz, kemungkinan susah nak gugur sendiri sebab kandungan dah 3bln...
memang kena buat juga D&C
Allahhhh, rasa masa tu nak nangis ;'(
aku jadi takut untuk hadapi D&C tu sebab sebelum ni aku pernah dengar orang kata sakit...
masa ni aku tengok muka asben, nampak muka dia sedih dan kecewa je....
aku tahu, dia inginkan anak lagi....

scan  menunjukkan dah tak nampak denyutan jantung


hari jumaat, masa aku nak ke toilet, ada darah macam lendir sedikit yang keluar...
sikit je pun...aku biarkan je dulu...
masa ni aku dh dapat rasa, macam dah takde harapan.
hari sabtu pula, keluar lagi darah....setompok gitu. macam tanda darah period yang baru keluar...
tapi aku takde rasa sakit apa2 pun....
aku masih lagi tak nak ke hospital sebab kata nak tggu lagi seminggu kan...
means next week tu aku nak buat scan lagi sekali...

pagi hari Ahad, aku dah start pakai pad...
masa ni aku nak ke Putrajaya ada rehearsal koir untuk majlis amanat tahun baru menteri...
baru je masuk dalam dewan...buussshhh aku rasa mcm 'sesuatu' keluar dengan banyak...
terus pergi toilet, aku sangkankan darah keluar, risau juga pad penuh....
sekali tengok pad tak penuh pun tapi basahhhh...jadi aku tahu tadi tu adalah air ketuban yang pecah..
ya allah, aku nampak 'fetus' ada atas pad tu....
keluar sekali masa air ketuban pecah.....
fetus yang dah nampak bentuk (macam kacang), dah ada titik hitam matanya...
masa ni tergamam, terkejut...ya allah anak aku niiiii..sedih dan panik !!!!
sayangnyaaaa aku tak dapat snap gambar 'fetus' tu sebab aku tak bawa hp masuk toilet....
masa ni aku rasa macam nak pengsan dalam toilet...badan panas dan kepala aku berpusing2...
masa ni takde orang pun dalam toilet, tak tau macam mana nak minta tolong, dah la toilet agak terceruk sikit...

aku gagahkan juga berjalan keluar smbil pegang dinding.....kepala berpusing-pusing lagi rasa macam nak rebah je....
dari jauh dah nampak asben aku, terus lambai tangan dekat dia...
dan aku nampak kerusi dekat ruang lobi, terus duduk bersandar....betul2 rasa nak pitam...
asben aku tnya...'kenape niiii....kenape???'
'jom pegi hospital'...masa ni aku tak mampu nak cakap panjang2..
terus kami gerak ke HUKM.
masa dalam kereta aku tunjuk fetus yang atas pad tadi...
tapi sayangnya rupa bentuk fetus tu dah jadi macam ketulan daging sebab dah terpenyek masa aku lipat pad tu letak dalam poket...
dah tak nampak bentuk yang jernih macam asal tadi...
'ehhh...apa tu??? asben aku macam terkejut.
'ni la anak kita....abang..dah terkeluar sendiri...'
masing-masing diam...


panjang dah menaip ni....tunggu PART II lak...!!!

4 comments:

  1. Sayu nya baca... moga sabar dengan ujian ye dear.

    ReplyDelete
  2. ada hikmah disebaliknya. sabar ye sis

    ReplyDelete
  3. hANI!!!!! sedihlak baca pengalaman ni..x de rezeki...cuma make sure kalau mengandung lagi..terus pegi check, skip jgn langsung lasak dan jgn terlintas pasal like 'aku mengandung..ada trip ni mcm mana'..sabar ye..mgkin aa hikmah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak masa tu terpikir lak pasal trip sebab trip melibatkan orang lain dan saya jadi kepalanya. tapi akhirnya saya ambil keputusan batalkan mana2 trip yang tak boleh dan yang boleh tu saya dah belikan tix utk asben sebab pikir nak bawa asben + baby sekali...dh cantik la plan tu....tp perancangan Allah itu lebih baik dari apa yang kita rancangkan....sebab tu mungkin Allah tarik semula rezeki yang diberikan..insha allah moga ada rezeki lagi selepas ini...bagi adra manja puas2 dulu dgn mama dia....

      Delete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...