Thursday, September 8, 2016

2016: Bandung - Floating Market Lembang

post aku kali ni carca marba...tetiba hari ketiga lak...hahhaa
disebabkan cerita pasal Floating Market ni yang siap dulu...post yag lain pending...
nanti aku susun semula bila dah siap semua...
-------------------------------------------------------------------

Hari ketiga kami plan nak santai-santai dahulu sebelum sambung menghabiskan rupiah...
plan kami adalah ke Farmhouse dan Floating Market di Lembang...
kami tak pergi ke Tangkuban Perahu sebab dah pernah ke sana sebelum ni..
aku lak dah 2 kali, memang tak teringin la nak pergi lagi kannn...
so korang kalau belum pernah pergi, elokla pergi sekali sekurang-kurangnya...
merasa orang kata, lepas tu taknak pergi dah pun takpe..
tapi sekarang ni bayaran masuk pun dah mahal Rp300,000
dulu-dulu murah je...
kalau korang memang plan nak ke sana, bolehlah masukkan dalam itenary sekali Tangkuban Perahu, Floating Market dan Farmhouse sebab jalan satu hala je...

Lepas bersarapan, 8.30 pagi kami mula bergerak ke sana. 
Memandangkan kami pergi pada hari weekday, so jalan tak jem...
mengikut kata Pak Ujang, kalau hari minggu perjalan boleh mencecah sehingga 3-4 jam disebabkan jem (macet)..
plan perjalanan korang pada hari bekerja, kalau korang sanggup kebas bontot duduk dalam kereta no hal la kalau nak pergi waktu hari minggu ^_^

Kami sampai pukul 8.50 pagi..masa ni farmhouse belum bukak lagi..
luar pagar berderet-deret kereta sedang menunggu...
pak Ujang cadangkan kami ke Floating Market dulu...so kami ikut je la...
dari dok menangut depan pintu pagar tu kan buat apa

pintu masuk



sampai floating market, masa ni tak ramai lagi pengunjung...
sebelum masuk ke tempat parking, kita kena beli tiket berharga Rp20,000 seorang (RM 6.20)
tiket ni nanti kita boleh tukarkan dengan air minuman yang disediakan di pintu masuk dan satu lagi di kawasan floating market tu...
aku cadangkan lebih baik tukar di kawasan jualan tu..
boleh makan dan sambil air tu sekali....
kalau tukar awal-awal nanti leceh nak jalan sambil pegang air kannn...
ehhh tapi terpulang la kat korang....
kot dah mula masuk dah dahaga bebeno...tukar je la kan kupon tu hihi..



kami tukar token minuman di sini


ada 4 pilihan air minumam...milo, capucino..yg lain tak ingat hehe
pilih satu je ye...


suasana di kawasan Floating Market

banyak sangat gerai di sini dengan pelbagai jenis makanan yang dijual...
memang agak terliur dibuatnya....
dah tukar minuman, kami pun pilih tempat duduk dan order pisang sangkuriang. 
memang dah aim nak rasa pisang ni tau....sampai je kawasan floating market ni aku memang terus cari gerai ni...

di sini kalau nak beli makanan kena beli token dulu...ada pondok cashier yang disediakan, so tukar duit di situ....
1 token berharga Rp20,000....token ni tak boleh dikembalikan kalau tak digunakan..
so korang budget la nak beli apa, tukar banyak mana yang perlu je...
kalau tak cukup boleh tukar lagi, kang kalau terlebih korang nak buat apa lak dengan token tu kan...
bukan boleh main game pun kahkah

kami tukar sorang satu token je....sebab kami tak rasa lapar sangat pun...ye la baru lepas breakfeast kat hotel kan
sekadar nak rasa makanan di sini, tu yang tukar sikit je token...
ikutkan perancangan kan aku kata nak ke floating market selepas ke farmhouse, sempat la rasa lapar semula dan boleh rasa banyak makanan di sini...
tapi perancangan Allah itu lebih baik, taknak kami ni terlebey makan kang gemuk masing-masing bising lak hahaha

kami order setiap orang berlainan menu...boleh rasa sorang sikit...
pisang ni akan dimasak bila kita order, so kita akan dapat yang panas-panas *terliurrr ni
semua yang kami order ni sedap-sedap belaka....
padahal perut dah kenyang tapi licin okehhh...*dasar kuat makan


ce korang tengok....gedabak besar pisang dia....


sample je ni....


melimpah dengan cheese


Pisang Sarikaya Keju


Pisang Sangkuriang


Pisang Dayang Sumbi

ni yang paling aku suka....garing dekat luar tapi lembut kat dalam....sedappppnyaaa
sampai balik KL pun masih terbayang semua yang kami makan ni....uwaaa nak lagiiiii...

 Licin semua menandakan sedap bangatttt.....tu tinggal sikit utk bahagian aku habiskan hihi

masa ni masing-masing menukar token sorang satu..
ada balance satu lagi token kami beli sate kelinci....nak merasa kan satay ni...
kalau kat malaysia satay arnab ni mahal....kat sini Rp20,000 (RM6.20) boleh dapat 10 cucuk 

sedapppp



sebenarnya masa jalan2 cari makanan tu, aku nak try makan duren bakar ni...
tapi bila rambang mata, terlupa terus nak beli...
bila nak balik baru nampak semula gerai ni, tapi perut dah kenyang lak...
nanti membazir pulak kan tak makan...huhu
takpe la next time kalau ada rezeki akan ke sini lagi nak merasa duren bakar ni...



sayanglak nak makan kalau dah comel-comel gini...




meja kat sini rendah-rendah je....nasib baik kerusi lebar untuk menampung kebesaran punggung kami hahaha

kawasan makan yang bersih...


dah lepak2 dan perut pun dah kenyang, kami berjalan-jalan di kawasan sekitar..
menikmati keindahan alam di sini...
kalau datang bersama-sama budak2 jangan risau....budak-budak takkan bosan sebab banyak juga aktiviti boleh dibuat...
ada taman kelinci....ada game...
boleh naik bot panjang pusing-pusing keliling tasik tu..
cuma cuaca masa ni dah mula panas....
kalau datang waktu petang pun pada aku best jugak...
cuaca redup dan memang best nak lepak-lepak....

taman kelinci








banyak juga aktiviti air yang disediakan


kawasa dalam ni pun macam dalam kawasan kampung....ada rumah dan sawah padi...damainyaaa...
eh ! aku memang suka kawasana sawah padi...kecik2 dulu dok kat kampung la katakan...

 






dalam ni ada beberapa kedai cenderahati kalau nak beli ole-ole untuk dibawa pulang..
aku beli 2 helai baju batik untuk anak-anak aku....


                 
    



dalam ni ada kemudahan surau disediakan...aku jumpa 2 surau...jadi takde la crowded sangat bila tiba waktu solat kan..
tandas bersih....
memang kawasan ni terjaga....
dah puas berjalan dan bergambar kami pun keluar dari kawasan ni untuk ke Farmhouse pula......
next time aku nak datang lagi sini sebab nak try makanan yang lain pula....hahaha


wajib posing dekat sini sebelum balik.....









7 comments:

  1. Salam Satu MALAYSIA OULLLS

    pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

    butiran perjalanan (boleh tukar)
    Day 1
    > airport bandung or train station bandung
    >Pasar Baru
    >lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >depasion factory outlet kain potong
    >rumah kain dan telekung
    >Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
    >dinner at restaurant padang *sederhana

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu Crater
    >floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
    >lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
    >Strawberry and tea park
    >Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
    >dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


    day 3
    >kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
    >lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
    >cibaduyut street area barangan kulit
    >masjid agung bandung, alun2 area and braga area
    >paris van java shopping mall
    >dinner at BML try the original bakso at bandung

    Day4
    >check out hotel bandung
    > Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
    >Airport transfer


    *rate per person :
    RM370 per person if 2 person
    RM295 per person if 3 person
    RM260 per person if 4 person
    RM235 per person if 5 person
    RM230 per person if 6 person
    RM220 pdr person if 7 person

    *rate included
    ~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
    ~buffet breakfast

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

    *no hidends charge

    kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

    ✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
    ✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
    ✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
    ✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
    ✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


    TEMPAHAN
    MAS FATURRAHMAN
    LAJU2 PM
    WHATSAPP / CALL / TEXT

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email & fb
    omegajayatour@gmail.com

    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

    ReplyDelete
  2. Wah! Mcm best je floating market lembang ni. Dgr cite pasal mkn pisang sangkuriang sampai dh blk kl pun teringat lg mesti sedap sgt tu. Ntah. Ila nk repeat bandung ni. G beli kain buat baju raya ke hani

    ReplyDelete
  3. Hsni! Dah pegi buat visa china? ada prob tak? Nak ke Guangzhou ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok baru nak p buat kak.....cam bedebar lak bila baca blog kata ada yg kena reject....harap2 la takde masalah dan lulus....fuhh aminnn

      Delete
    2. tix ke guangzhou...tapi nak ke shenzhen dan hong kong juga..byk rujuk kat blog akak...klu x blurrr jugak la tak tahu arah...

      Delete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...