Thursday, April 28, 2016

cuti-cuti langkawi:: kali pertama Awliya & Adra naik flight

alhamdulillah tercapai juga hasrat nak bawa anak-anak bercuti..
tujuan asal sebenarnya saje nak bawa anak2 naik flight...
kakak awliya pernah beberapa kali cakap 'mama....kakak nak naik kapal terbang'
setiap kali ikut si ayah antar aku pegi airport masa aku kerap berulang alik ke vietnam.
hhmmm kesian pulak bila dengar camtu...
hati mak-mak ni kan tersentuh kalau anak minta apa2 kannn....
aku beli tiket AA ni dah lama.....dari tahun lepas lagi..
biasalah nak murah an...kena la tunggu lama sikit..
memandangkan ini kali pertama aku bawa anak-anak naik flight, so aku cadang nak pegi destinasi yang dekat je dulu...
sebab tu pilih Langkawi je...
walaupun ni kali ke 4 aku ke Langkawi, tapi tetap teruja nak ke sana lagi...

aku beli tiket AA ni masa promotion, dapat harga RM112 (return) 4 orang termasuk lugage 20 kg semasa balik..
murah sangatttt kannn...naik bas pun tak dapat murah macam ni hihi...
alhamdulillah rezeki anak-anak...

aku cadang nak naik bas dari TBS je...baru RM10 seorang
dari rumah kami naik teksi ke TBS..
tapi kami terlewat sampai untuk naik bas pukul 4 petang...
masa tu sampai pukul 3.45 petang...biasanya dekat TBS ni agak straight sikit..
kalau tinggal 15min macam tu dah tak dibenarkan beli tiket dah,...
bas berikutnya pukul 5 petang..aku rasa macam tak sempat je, nanti kelam kabut...
flight kami pukul 6.50 petang..
dah la KLIA2 tu kan nak jauh nak menapak ke pintu gate boarding...
bila bawa anak2 ni kan mana boleh nak jalan laju kannnn...

so aku ambil keputusan naik ERL je...
sekali tambang 2 dewasa dan seorang kanak-kanak berjumlah RM98..
si adra masih free (bawah 3 tahun)
huhu....sampai aku tanya 'ni erl transit kan???'
aah puan, ni transit...dewasa harga RM38.90 dan kanak-kanak atas 3 tahun RM17.
tambang dah macam KLIA Ekspress jeee mahalnyaaa...
proceed je laaa...nak naik teksi pun dah tentu gak tambang lebih kurang camtu gak...


excited nak naik tren...asik tanya bila tren nak sampai niii....


hampir pukul 4 kami sampai KLIA2, masih banyak masa...
sempat la makan dulu...perut pun memang dah berkeroncong kelaparan....lepak2 dulu..
dah siap buat web check in, so takde la risau sangat...lagipun takde check in lugage...
pukul 6.15 kami gerak masuk ke tempat menunggu....
perjalanan smooth je, on time dan tak depay pun....

macam mana anak aku dalam flight?
hahaha...aku kan jenis tak duduk diam...terutamanya adik adra...
sekejap melompat nak duduk dekat ayahnya di seat depan...lepas tu nak duduk semula dengan mama...
pakai sitbealt menjerit suruh bukak...
flight nak bergerak, dia till boleh berdiri lagi...
asik kena tegur dengan pramugari suruh duduk..
aaaiisshhh...sabor je la aku2 ku itu....hihi
akhirnya tidur jugaa bila flight naik ke atas.....
kepenatan agaknyaaa..
fuuhhh legaaaa...barulah maknya dapat lelapkan mata buat seketika...


haiii....tengah merenung masa depan keee....???


ok...nanti sambung lagi pasal penginapan, sewa kereta, tempat makan dan tempat-tempat yang kami lawati di langkawi...


alang-alang dah story pasal pengankutan, aku senaraikan kos pengankutan yang telah kami gunakan.

Kos pengangkutan:
Tiket flight: RM112.00 (return) / 4 person
kereta sewa - RM200
ERL TBS - KLIA2 - RM 98
Teksi dari rumah - TBS : RM17

total: RM427.00

related post:



Thursday, April 21, 2016

pengalaman pertama kali naik UBER

aku pun baru je tahu pasal UBER ni...
itupun adik aku yang bercerita....then pernah la dengar dekat berita sejak ada isu
pemandu teksi mogok disebabkan perkhidmatan UBER ni...
tapi aku tak ambil peduli pun...malas nak ambil tahu hehehe...

sampaila aku plan nak pergi bercuti ke Langkawi baru-baru ni...
masa ni pergi dengan asben dan anak-anak..
then barulah terpikir nak gunakan UBER ni nak ke klia nanti..
masa ni barulah sibuk mentelaah macam mana nak gunakan perkhidmatan UBER ni...

bila dah dapat info sedikit, aku pun mulalah download application UBER ni...
masa aku google, aku jumpa satu blog pemandu uber yang bagi voucher CODE dan dapat rebate RM60 untuk kali pertama gunakan perkhidmatan UBER ni...
so better gunakan sepenuhnya untuk perjalanan jauh sedikit..
kalau takat pegi taman sebelah je, membazir je ko gunakan voucher ni sebab kalau tak sampai
RM60 penggunaannya, ko bukan boleh dapat baki pun..
tapi kalau terlebih ko kena la top up lebihan tu kan...

so, aku cadang guna voucher ni untuk perjalan dari klia2 - seri kembangan (rumah aku)
sebab aku pikir senang sikit, keluar dari balai ketibaan terus naik UBER sampai ke rumah...
dengan bawa beg lagi, barang-barang shopping (of course la kan kalau dah ke Langkawi...heeee)
dan bawa anak2...masing-masing dah tentu penat..
agak leceh kalau naik bas atau erl
nak naik teksi dah tentu mahal...
so pilihan yang tepat untuk aku cuba naik uber untuk pertama kali dengan mengguna voucher yang dapat free tu..

sebelum tiba di pintu ketibaan, aku terus booked melalui application...
mudah sangat, dan masa yang sama...UBER memang telah berada di pintu berkenaan..
so aku tak perlu menunggu pun..
masa ni aku booked kereta UBERX di mana kereta biasa2 je la...
dapat MYVI, dipandu seorang driver lelaki cina..
kereta pun bersih...
sangat helpful, tolong masukkan beg kami (yang banyak tu) dalam kereta..
cuma sepanjang perjalanan driver tak bersembang sangat...
aku tak pasti sama ada dia tak friendly atau  maybe tengok kami masa tu kepenatan...
dengan kakak awliya yang tengah meragam...

alhamdulillah perjalanan selamat sehingga ke pintu lift apartment kami.
hanya 1 jam dari KLIA2 - Seri Kembangan
pernah juga baca ada pemandu UBER tak tahu jalan...
so far yang aku naik ni ok, driver ikut waze yang bawa jalan paling dekat...

ni resit yang akan dihantar oleh pihak UBER ke email kita....
so korang boleh check semua...
charge yang dikenakan adalah termasuk bayaran tol
total charge adalah RM87.90 dan tolak voucher RM60 tu aku cuma perlu RM27.90 sahaja...untung kannnn...

so far, untuk kali pertama ni aku berpuas hati gunakan UBER...
insha allah akan gunakan UBER lagi next time....
servis pantas dan yang penting MURAH berbanding teksi..

Thursday, April 7, 2016

kisah sekolah:: perkembangan 3 bulan di Little Caliph

3 bulan sudah kakak awliya bersekolah di Little Caliph...
hujung bulan Mac diadakan sesi perjumpaan antara ibubapa dan teacher...
inilah peluang nak tahu perkembangan anak kita di sekolah..
nak tanya macam-macam dekat teacher kelas dia...
kalau hari biasa tu kadang-kadang agak terbatas....
nak kena balik rumah awal kan....
dapat tanya gitu-gitu je la kan...

bila kami jumpa teacher eyna [guru kelas awliya]
so far dia kata awliya tidak bermasalah...
cepat pickup kalau diajar
kerja art dia kemas...
saya tengok dia suka buku...
suka sesi bercerita...
kalau teacher kata sape nak dengar cerita...dia dulu akan jawab 'nakkkkk..........'
'kalau dia takde dalam kelas.....sunyi la kelas'
hahaha....anakku itu memang tak duduk diam kannn...

teacher minta awliya membaca depan kami....
yesss...dia baca dengan lancar...
serius..aku pun terkejut..kagum...happy...
selama ni aku tak tahu pun dia dah pandai membaca...
kalau di LC memang teacher tak bagi murid bawa balik buku, semua ditinggalkan di kelas...
awliya ni pulak jenis taknak bercerita...apa yang dia belajar, apa yang dia makan....



patutlah bila aku ajar dia mengeja....dia tak tau!
contohnya macam aku eja SA..YA (awliya akan ikut mengeja)
bila aku tanya...'apa bunyinya??'
dengan muka conpius 'hmmm....tak tahu'
tapi bila di sekolah...tunjuk perkataan SAYA dia tau sebut....tu adalah SAYA
mak pak lak yang conpius....'ehhh....tahu lak dia'
haha tu la, tak datang lagi kelas teknik membaca dengan cepat...
masa tu aku termiss...tak tahu pun pasal kelas tu...
sebab tu teacher tak bagi awliya bawa balik buku lagi sebab dia tahu klu parents yang datang kelas tu mesti akan mengajar anak mengeja..so nanti anak akan confius sebab dekat sekolah diaorang tak mengeja...terus je membaca...

aku pun baru tahu....setiap suku kata ada ada pergerakkan yang memudahkan anak2 ini ingat..
contohnya macam A...ada pergerakkan....BA ada pergerakkan  CA ada pergerakkan...
teacher ada tunjukkan suku kata yang awliya tak berapa ingat masa tu, bila teacher buat pergerakkan terus dia ingat dan sebut...hihi

dan paling aku kagum....awliya dah pandai SOLAT dengan bacaan sekali...
itu kelebihan kalau hantar anak ke daycare...
sebab diaorang akan diajar solat...Zohor dan Asar...
setiap hari solat...
sebab tu dah boleh hafal bacaan sekali...
cuma kena praktikkan selalu la..

di rumah, bila nak solat...aku akan ajak awliya sekali...
dan bila bacaan tu aku kuatkan sedikit bacaan supaya dia tahu apa yang dibawa...
so baca surah mudah2 je agar dia dapat ikut bacaan sekali...




sekarang ni awliya dah bawa balik buku teknik membaca dan buku iqra tu 
teacher minta supaya kami boleh recap semula apa yang diajar di kelas...
at least dapat review dalam 5min pun dah ok...
buku tu still kena setiap hari sebab setiap hari ada kelas membaca...

bila dah bawa balik buku ni, sebelum nak tidur aku akan suruh awliya buka buku sekejap...
eh! sebenarnya awliya yang ajar mama dia hahaha....
ajar pergerakkan :) :)

teacher eyna maklumkan lagi 2-3 helai awliya akan abis buku pertama ni...
kalau abis, kira awliya jadi pelajar pertama khatam buku ni...
lepas ni sambung buku yang kedua pula...

alhamdulillah, syukur...
tq Allah, tq teacher di LC...
semoga diterangkan hati anak-anak ini menuntut ilmu...
semoga awliya menjadi anak yang bijak dan solehah....aminnnn

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...