Friday, January 30, 2015

nak ber'freemie' jugak

bila memula freemie ni keluar dalam pasaran,
tertanya-tanya apa benda la ni...tapi bila dah tau,
eh..mcm best jer...eh mcm senang jewww....
bila tengok harga...mak aihhh mahalnyaaaa..
takpelah, usha-usha je...bukan penting sangat pong kan...

lepas tu, seminggu dapat email dari littlewhiz bagitau ada cyber sale....
aku kan meroyan sikit bila ada benda sale niiii 
bila buka page littlewhiz tengok harga freemie...eh RM292.50 jeww
biasanya harga mesti RM300 ke atas
sekali klik...klik...eh...terrrrrbeli la pulakkkk..:-p
rasa nak lempang diri sendiri miahmiah...
bila dah beli....siap meracun kekawan yang lain suh beli jugaaaa....
haha....jahat takkk !!!!

cyber sale ni berlansung selama 3 hari je dari 27/1 sehingga 29/1
dan pembelian secara online sahaja...tak boleh beli walk in sebab kedai ditutup kerana littlewhiz nak memberi laluan kepada cyber sale.
servis dekat littlewhiz memang cepattt....aku order petang semalam, dapat email kata dah pos dan dijangka barang sampai snin tapi hari jumaat ni jugak sampai.

bila dah sampai, mula la tak sabar nak guna kannn....
tapi tak boleh la pakai lagi sebab belum basuh dan steriliser kan
kena tunggu balik umah la jawabnya...
haaaa....nanti dah pakai, ai kasi review k !!!






Tuesday, January 27, 2015

breastpump yang ke-3

dah beberapa hari medela fs aku dah tak berfungsi dengan baik...
suction dah tak kuat, sedangkan aku baru je ganti spare kit dan tubing yang baru.

spare kit ni pulak aku ganti untuk kali kedua..
sebelum ni suction tak berapa kuat sebab membran kuning ni dah tak elok.
salah aku juga sebab di ofis selalu biarkan lama, kira lepas pam aku tak terus basuh.
nak guna semula baru basuh - pemalas kannn
sebab tu lama-lama membran tu macam ada saki baki susu yang dah tak boleh hilang menyebabkan suction tak kuat.
bila dah ganti yang baru, aku tukar sekali tubing sebab sejak beli aku tak pernah tukar tubing lagi.
nampak macam dah kotor sikit.
Fuhhh....banyak juga kos tu. RM200 juga melayang...
lepas tu baru aku jaga betul-betul jaga, lepas guna terus basuh takde dah nak simpan lama-lama dalam peti sejuk.

 spare kit

 
tubing

Lepas tu masalah bateri pula. Tak boleh charge sebab dah longgar. Maybe sebab pernah terjatuh or terhentak sikit. Sensitif sikit kan fs ni. Tapi tak pernahlah jatuh dati tempat yang tingg.
Masa ni aku dah rasa stress kot!!! Kalau dah problem bateri, nak kena beli bateri baru berpeluhhhh weeeiiii....
aku tengok harga bateri pun dah RM300++.
Hambeekkk ko nak pakai sangat fs kannn...maintanance pun tinggi la jugakkkk.

Tapi ada aku baca review orang, dah pakai 4 tahun pun masih elok tak pernah antar servis.
Nasib tak menyebelahi aku la niiii...

Berbalik pada masalah bateri tu, bila aku google....ada yang kata sebab bateri longgar.
Aku pun try test lekat kertas celah bateri tu, dah charge semula....
dekat skrin tu akan keluar Batt ni dah berkelip banyak kali....
Aku biarkan charge lama-lama...
alhamdulillah, bateri dah ok semula....selamatttt duit aku.

sekarang ni timbul lagi masalah....gggrrrrr
maybe kali ni dah tiba masanya pam aku kena antar servis. dah hampir 3 tahun pun berkhidmat dengan aku.
skrg ni di opis aku pam dapat 3oz je waktu pg sedangkan aku rasa masih ada lagi susu yang tak keluar....biasanya waktu pepagi camni aku bole dapat 5-7 oz..
suction makin perlahannnn.....hasil pun makin kurang.

breastpump yang kedua, event manual yang dah lama tak pakai.
jadi bila dah lama tak pakai, maka aku pun malasssss la kan nak guna yang manual

tanpa berfikir panjang, terus aku google cari breastpump baru....hahaha....
bengang punya pasal....
baca beberapa review,  terus decide beli Lacte Solo dekat Fabulous Mom.
Aku amik single pam je sebab bujet pun dalam RM200 camtu je kan.
Niat hati nak ambil je double tapi rasa membazir lak sebab fs ni pun kan dah double.
Fs ni nanti aku nak pergi hantar servis, tapi maybe lambat skit sebab dah beli Lacte ni kan..
Servis pun dah RM100, servis jeeerrr.....belum tukar apa-apa spare part lagi [kalau ada part yang rosak]

aku survey dekat Littlewhiz pun murah jugak, harga RM189 tapi takde free gift la..
dekat fabulous mom harga RM199 dapat free gift seperti berikut:

FREE 1 x Jingle Jungle Breastmilk Storage Milkbags (25's) worth RM14.90
FREE Joy Angel - Nursing Tea (10 Tea Bags) worth RM21.90
FREE 1 x USB cable worth RM18

so aku decide beli dekat fabulous mom je sebab nampak untung di situ :-)
dah campur dengan postage RM208.50. Tak sabar lak nak tengok macam mana perfomance Lacte Solo ni....lepas guna aku bagi review k !! Pam ni boleh tinggalkan dekat opis je, tak yah la dok angkut pam pegi balik opis kann...di rumah boleh pakai fs...lagipun di rumah jarang pakai pam sebab ada pam yang lagi powerrrrr iaitu anak aku adeya tu la kikiki.....


  breastpump pertama


 breastpump ke2



breastpump ke 3

Friday, January 23, 2015

poskad dari Thailand

3 hari lepas buka peti surat, sekali nampk ada poskad.
dapat jangka dari gerangan sape kan...
sape lagi kalau bukan dari kaki travel Kak JM
Kak JM pos direct dari Loei, Thailand.
terima kasih kak, ingat juga dekat saya :-)
tak dapat pegi travel, dapat poskad dah suka tauuu....
semoga bertambah murah rezeki kak JM.

Kandungan poskad tu tertulis begini:

As salam Hani,

Bila agaknya kita ada peluang travel sama-sama lagi kan.
Trip akak kali ni Bangkok-Korat-Udon Thani-Loei-Petchaburi-Bangkok.



Seronoknnya kan...                                  
Rinduuuuuuu sangaattttt sebenarnya nak travel sesama.
Kadang-kadang tengok balik gambar masa travel dulu-dulu.
Beijing, Korea, Vietnam, Perth, Singapore.......
Kenangan betul....:-)
 
Insha Allah, ada rezeki nak join akak travel....
Ada rezeki masa dan bujet...
Seronok baca entry akak ke sana la....ke sini la....
ai is jelessss hahahaha

Yang minat travel tu, uolss bolehlah terjah blog Kak JM [Link]
Banyakkkk sangatttt info yang uols boleh dapat.
Sangat detail setiap travel yang kak JM catitkan..
Haaa....lagi satu ada rezeki, boleh dapat sourveniour dari Kak JM ni
Tak pernah loket bagi sourveniour dekat pembaca blog dia tau...














Wednesday, January 21, 2015

Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa

http://hurinnadhirah.blogspot.com/2015/01/giveaway-travelog-oman-iium-by-blog-iqa.html

homeschooling: kelas mewarna guna watercolour


dah lama tak buat aktiviti dengan anak-anak.
dah balik keje, mama dengan ayah dah penat...
hari cuti pulak dah penat berniaga kan...
takde mood nak buat apa-apa aktiviti
kadang-kadang biarkan je anak main mainan mereka sendiri

alahaiiii....kesian dekat anak-anak, takde aktiviti menarik

jadi, si mama pun gigih mencari idea nak buat aktiviti apa..
terus dapat idea nak buat aktiviti mewarna guna watercolour
gigih pegi belikan watercolour dekat kedai stationery, tak jauh dari opis
aku pun beli kaler jenama BUNCHO berharga RM16.50
tertiba teringat zaman sekolah.....guna watercolour masa zaman sekolah je..
ada yang water colour yang lebih murah, comel-comel siap ada gambar kartun
tapi aku beli  BUNCHO ni sebab disahkan selamat digunakan untuk kanak-kanak [ada tertulis di atas kotak]
dah la masa beli kaler tu boleh lak tersilap
nak beli watercolour boleh lak terbeli crayon
dah balik umah baru perasan, esoknya pegi tukar...nasib tak buka bungkusan plastik lagi

gambar thomas tu, aku print dari internet je....
kan si kakak awliya tu sukaaa sangatttt dengan thomas kan..
dalam pukul 9.00 malam, aku pun ajak si kakak mewarna
wahhh...bukan main sukaaa
selalu kaler guna pencil kaler atau crayon je
so, bila nampak yang lain sikit, excited lebey la kan...

banyak kebaikan kalau kita dapat buat aktiviti seni ni :

anak lebih gembira
ya, itu ekspresi muka kakak awliya bila aku ajak dia mewarna. sangat gembira...
siap cakap 'wahhhhhh'.....banyaknya kaler....kakak nak kaler pink'

fokus
yang aku perasan, bebudak ni cepat fokus kalau dia gembira atau suka buat sesuatu perkara tu. 
Ini dapat melatih untuk dia memberi tumpuan dalam pelajaran bila masuk alam persekolahan nanti kan.

meningkatkan skil motor halus
aktiviti seni dan kraf sangat penting bagi meningkatkan skil motor halus anak-anak. Memegang benda kecil dan halus, menggunting, menampal antara latihan yang dapat melatih skil motor halusnya. Ini sangat penting kerana jika otot-otot kecil seperti di jari tidak digerakkan dan dilatih, anak akan sukar membuat aktiviti seperti menulis, mewarna atau membutang baju. [sumber]

berfikiran kreatif
aktiviti seni begini bukan sahaja dapat meningkat kemahiran menyelesaikan masalah, tapi dapat juga dapat melatih anak kita berfikir secara kreatif kerana aktiviti seni ini sebenarnya menggerakkan otak kanan anak itu sendiri (otak kreatif)

mengeratkan siratulrahim
yang ni memang tak dapat dinafikan la kan....hubungan mak dengan anak makin rapat dan mesra gitewww....kesian kan, seharian diaorang dekat rumah pengasuh, jadi aktiviti begini la dapat merapatkan anak dengan ibubapa. Salah satu cara untuk kita tunjukkan yang kita rinduuuu dan sayangggg mereka :-)

kurangkan layan smartphone
awliya ni kalau tak de aktiviti, suka sangat la melayan youtube..tengok kartun tu la, ini la...kadang-kadang sampai gaduh dengan mama pasal henpon...ye la, bateri sampai dah abis asik mengadap je keje dia...bila ada aktiviti, sikit pun tak kisah dengan henpon....huhu

 
 'mama....kakak ready'


dah peminat kaler pink kannn.....kaler pink lah yang dicapai dulu





fokus


eh...ada ke thomas kaler pink???






 
pelajar paling banyakkkk main dalam kelas


 
yeayyy....kelas dah abis !!!!


si kakak awliya ni masa mama ada elok je dia mewarna...
sekejap je tinggalkan sebab adik nak menyusu
tak lama lepas tu dia datang dekat mama sambil tunjuk tangan dia yang penuh dengan kaler pink
adoiiii....kakak celup tangan dalam kaler yeeerrr !!! kreatif sunguhhhh.............
sabor je laaaa.....

dapat hadiah giveaway Naza Isma :-)

alhamdulillah dapat voucher RM20 dari Naza Isma sebab join GA beliau [LINK]
aku ni jarang nak join GA, kalau join pun nak cari yang senang jeww....ngeh2x
pemalas kannn !!!!

dan kebetulan GA Naza Isma ni berkenaan entry pengalaman ke Perth...
haaaa....kebetulan memang dah ada entry tu kan...
apa lagi, cepat-cepat la aku join....walaupun entry tu belum siap sepenuhnya haha.

sebenarnya ni kali kedua aku join GA Naza Isma ni..
kali pertama dulu lama dahhhhh...
dan masa tu dapat menang gak....
kiranya memang rezeki aku la kalau join GA Naza Isma ni...
tak sabar lak nak join GA lagi...

eh...uols boleh la jenguk-jenguk blog Naza Isma ni [LINK]
dia selalu gak buat GA tauuu...
mana tau next time rezeki uolss pulak kan...


lepas ni boleh pergi Popular beli buku untuk si kakak awliya
kebetulan memang aku pun ahli Popular :-)
haruslahhh rajin terjah kann....


Monday, January 19, 2015

tips menabung

selalunya buat entry shopping sana...shopping sini
warehouse sana sini....haha

kali ni entry menginsafkan diri pulak...
ni salah satu azam baru tahun 2015...
kononnya nak menabung secara kecil-kecilan...
[eh....ada ke ayat tu :-) ]

buat permulaan ni, aku simpan si hijau dan si oren dulu
letak dalam bekas dan labelkan tujuan penyimpanan tu
hopefully aku disiplin dan istiqamah dalam misi penyimpanan ni...hewhew
kurangkan shopping....kurangkan makan diluar....
kurangkan apa-apa yang tak perlu.
memandangkan GST pun akan bermula tahun ni...nilai barang dan perkhidmatan akan jadi mahal kannnn.....
dengan nilai ringgit yang jatuh lagiiii...
takde apa yang kita boleh buat melainkan cari pendapatan lebih atau kurangkan perbelanjaan.
huuuu....cakap macam pakar ekonomi gitewwww

bab kata pepatah....sikit-sikit, lama-lama jadi bukit

ni aku simpan dalam 2 minggu....
cara macam ni sesuai untuk simpan dalam jangka masa pendek
contohnya macam kita nak pergi bercuti hujung tahun ke, tentu kita dah plan nak kena menyimpan dari awal tahun
ni tips untuk orang macam aku yang susah nak menyimpan jewww.....
kalau korang jenis ada je duit sentiasa kannnn, abaikan je tips yang tak seberapa ni heee...
ni aku target nak guna duit bulan 10 nanti....tu yang kena menyimpan dari sekarang...
kalau nak simpan sekali banyak, memang rasanya tak tersimpan kannnn...
sebab banyak sangat komitmen yang menunggu setiap bulan!!
ehh...jangan hujung bulan aku korekkk lak bekas ni sudahhh...kahkah
NO...NO...!!!!! Sila DISIPLIN ye.....

kalau korang nak menyimpan macam nak beli sesuatu aset ke....nak beli rumah ke...
baik simpan dalam bank...untuk tempoh masa panjang.
sebab jumlah kita nak simpan tu akan besarrr juga kan...
tak selamat pulak kalau simpan camni...

korang ada tips...meh la share dengan aku....
sharing is caring kannnn.....

Wednesday, January 7, 2015

shopping di LAZADA

banyak kali buka page LAZADA ni, tapi tak pernah membeli.
so, new year kan ada sale...tangan ni pun gatal la buka page LAZADA lagi.
terus je klik item yang dalam wishlist haha
bujet macam banyak duit je time beli tu....
abis la ko hani makan biskut kering lepas shopping!!

pengalaman shooping dekat LAZADA ni, pada aku servis diaorang ok.
penghantaran cepat.
diaorang pulak sentiasa update status barang melalui email.
contohnya bila barang tu ready untuk dipos.
bila barang dah sampai pun diaorang akan update dalam email kita menyatakan kesemua barang telah dibuat penghantaran.
boleh cash on delivery juga, tapi ada juga sesetengah item yang tak boleh cod.

ni barang dalam wishlist aku...hehe
letak dalam wishlist sebab masa tu belum gaji kan.
sekarang baru dapat grab semua wishlist aku....hoooreyyy!


Digital Body Weight, Fat, Water, Mass & Density Scale
RM50

kat rumah ada je penimbang, tapi yang manual tu je la...yang jarum gerak...tu pun angkut dari rumah mak hihi...lama dahhhhh.....
kali ni nak bertukar pulak yang digital, senang sikit.
lepas beli baru cakap kat asben...bagi alasan senang nak timbang anak...kalau yang lama, dok begoyang-goyang la jarum tu sebab anak taknak dok diam kan.
boleh pantau berat anak-anak kan * yang sebenarnya mak yang nak timbang lebehhh :)
penimbang ni boleh kira body weight, fat percantage, water content, bone weight dan muscle percentage.


 Faber Stand Mixer FM 533 5.0L 250W S/S
RM145
stand mixer ni dah lama nak beli....sebelum ni pakai hand mixer je.
selalu mengadu dekat asben tangan lenguh masa nak buat kek
hakhak buat kek tak seberapa, mengada je lebih nak lenguh bagai kannn
akhirnya dapat juga beli huhu...tapi tak tau la bila masa nak buat kek lagi haha....
buat tak buat belakang cite, yang penting beli dulu....-_-
mood rajin sila la datang kepadaku.........!!!!!!!!


Kids' Learning Laptop with Music
RM21.90
 
dah nama mak kan, kalau beli barang sendiri...mesti teringat kat anak juga, nak juga belikan barang untuk anak tersayang. si kakak awliya kan suka thomas, belikan yang ni sebab ada gambar thomas.
laptop learning ni bole belaja ABC tapi yang tak best mandarin dan english.
on je dah memang set bahasa mandarin, kena tekan button english baru bertukar.
kompem la anak aku kang pandai sebut ABC dalam mandarin weiii...


Premium 5 Slot Multipurpose Broom Hanger
 RM26

ni pula beli sebab nak organize sikit penyapu dan mop semua.
rimas dan sakit mata takde tempat nak letak.

cukup la barang ni je dulu aku shopping kat LAZADA, next time ada offer best lagi..boleh sambung shopping hehe.
pada aku kalau nak beli dekat LAZADA ni kena tengok kali sebab harga kadang-kadang berbeza sebab company lain-lain kan...walaupun benda yang korang nak beli tu sebijik sejebon benda yang sama.

memandangkan aku beli 4 barang, aku terima barang pun hari yang berbeza kerana barang aku dipos secara berasingan [company lain-lain]...tapi jangan risau, tiada caj penghantaran tambahan yang dikenakan.
so total aku berbelanja di LAZADA adalah sebanyak RM242.90 tapi aku ada voucher RM10 sebab sign up dekat LAZADA kan dapat voucher free. Aku ingatkan voucher ni dah xpired, lepas sign up voucher kena guna dalam masa sebulan. Lama dah kot aku dapat tapi tak guna pun. Bila aku membeli kat LAZADA ni aku pun saje try masukkan kpd voucher tu...ehhh masih valid rupanya walaupun dah melebihi tempoh sebulan...yeayy dapat gak tolak RM10 dari total pembelian tadi.
jadi aku bayar RM232.90 jeww....



dah terjebak dengan CAR BOOT SALE

dah sebulan lebih rasanya tak update apa-apa dalam blog ni.
banyak sebenarnya nak share....
hari-hari buka blog, hari-hari blogwalking...tapi bila nak menulis jadi blur yang amat.
sebab dah lama tak menuliskan.
aku busy sangat sejak akhir-akhir ni [ceh...konon!!!]
sebab aku ada aktiviti baru setiap minggu hehe...

inilah aktiviti setiap hari ahad aku dan en asben....eh termasuk anak-anak sekali hehe..
kena la bawa anak-anak kan, sape lak nak tolong jagakan...huhu
dah sebulan lebih aku terjebak dalam car boot sale ni.

 

kali pertama kami join cbs lembah keramat ni di AU5.

ceritanya begini, kawan ofis memang dah lama join cbs ni.
Kebetulan masa tu dia sewa 2 tapak, tapi nak cancel 1 tapak tu.
masa tu dia hanya bercerita je pada aku....
terus aku rasa berminat nak try...
sebelum ni pernah nak try tapi tak tahu camne kan...
so bila ada kawan ni, rasa ok la skit kot.

balik rumah, aku terus cakap dengan asben, dan dia setuju.
lepas tu terus geledah stor cari barang-barang yang tak pakai dan memang dah tak nak pakai.
stor dah saratttt sangatttt....macam tongkang pecah.
asben cakap banyak sangat barang.
aku yang nak mengemas pun jadi peningggg....tak tau nak susun macam mana.

lepas geledah stor, geledah almari pulak.
keluarkan baju yang lama....yang saiz kecik zaman anak dara.
eh, baju-baju tu kompem la aku takleh pakai dah kan....
bermimpi je la nak dapat saiz macam zaman lansing dulu kan....xoxo -_-
nak simpan untuk anak, rasanya sempat reput kot baju2 tu...kiki
so...let go je la.
banyak juga yang terkumpul.

kali pertama join, admin bagi kami sebelah petang.
sampai je terus bentang tikar dan gantung baju...
baru je letak barang-barang, dah ada orang datang membeli.
kami pun letak barang harga murah-murah jewww....walaupun barang/baju tu masie elok-elok.
ada juga yang belum pakai pun lagi.
memang sayang nak dijual, tapi lagi sayang kalau terbiar je macam tu.

tak pe lah, jual murah je janji terjual...dari tersimpan je kan.
tu pun ada beberapa handbeg aku yang jarang pakai, abis rosakkkk...
tak koyak, tak kotor cuma mengelupas kulitnya....nak jual pun rasa tak sanggup, tak sampai hati.
campak dalam tong sampah je la....sobs sobs...
so aku mengambil keputusan nak let go je barang yang aku jarang guna.

konsep cbs di sini adalah menjual barang terpakai sahaja.
tak boleh barang-barang baru yee...
kalau nak jual barang baru, kena cari cbs yang lain macam cbs subang ke, melawati ke...
di sini hanya berniaga pada hari Ahad sahaja, ada 2 sesi pagi dan petang.
bayaran tapak adalah RM10 satu sesi.
admin akan bagi penggiliran sesi di mana peniaga akan berniaga secara bergilir pagi dan petang.
means kalau minggu ni pagi, next week kena meniaga petang pula.
baru adil kan.
setiap peniaga akan diberi nombor tapak.

alhamdulillah, hari pertama dapat la hasil dalam RM70 walaupun hari hujan sikit.

minggu ke-2 pulak kami dapat sebelah pagi.
waahhh, pagi la best rupanya....orang pun ramai sikit.
kebetulan masa ni time gaji kan...orang mesti nak membeli.
dapat juga hasil jualan RM130...alhamdulillah.


banyakkkkk giler beg....ada beg yang dibeli sendiri, ada yang dapat free sebab masuk macam2 acara sukan. beg ni dijual dari harga RM5-RM10.


ni antara koleksi baju yang dah tak pakai. banyak lagi sebenarnya tapi ni je yang sempat digeledah almari tu.
Baju ni aku jual RM5 jerrr...murah sangat tu. Ada yang masih belum pakai lagi.
masih cantik lagiiii tau....

seronok juga join car boot sale ni.

dapat tambah pendapatan. walaupun tak banyak mana, tapi ok la....setiap kali meniaga mesti dapat RM50 ke atas....pernah juga dapat RM100 lebih kalau kena time orang dah gaji. Dari dok melepak kat umah RM10 pun susah nak dapat tauuu hihi....
selain tu, dapat isi masa lapang di hari minggu...kalau dok umah selalu pun bosan juga kan.
Peniaga kat sini pun ok semuanya. Cepat mesra walaupun baru je kali pertama jumpa.
Admin yang uruskan tempat ni pun ok sangatttt....
yang best dapat mengurangkan kesesakan barang dalam stor, barulah boleh mengemas sikit.
lapang sikit mata nengoknya.

lepas join cbs keramat ni, aku pernah try beberapa car booth sale area kl/selangor ni.
next entry aku buat review lagi.....



 



gambar sekitar car boot sale...masa ni awan agak mendung menandakan hari nak hujan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...