Friday, March 17, 2017

2016: Bandung - Pak Supir

sambungan cerita trip ke Bandung...

kali ni pertama kali aku guna perkhidmatan Pak Supir dari syarikat Hayuka Bandung...
sebelum ni aku pernah guna dua company yang berlainan..
so kali ni aku nak mencuba pulak dari Hayuka Bandung..
hasil carian dekat google, ramai yang rekemen company ni...
baca feedback kebanyakkan semuanya memuaskan...


aku contact Hayuka Bandung melalui fb je....kemudian dapat feedback dan aku mula tanya harga...
memang benar harganya murah berbanding company yang lain....
so aku booked dengan HK dan isi borang tempahan secara online...

sehari sebelum ke Bandung aku contact semula Hayuka untuk confirmkan semula..
risau gak kot diaorang terlupa ke kan...
malam tu pak supir call aku, confirmkan bagitau dia akan jemput aku di airport...

masa sampai airport, lepas semua urusan emigresen....terus keluar ke pintu utama..
kami tercari-cari juga orang yang pegang kertas nama aku...
tapi takde pong...
hmmm mana lak ni supir ni....
kami tunggu dalam 5 min, kemudian datang seseorang terus kepada kami dengan menyebut nama aku dan maklumkan dia dari Hayuka...
macam tau2 je kami orangnya..mungkin nampak kami macam menunggu orang...
pak supir perkenalkan nama Pak Ujang...
berkali-kali minta maaf dengan kami, risau kami tunggu lama....
katanya hari tersebut adalah Hari Kemerdekaan di Bandung, jalan agak jem...
banyak kali juga kami katakan....tidak mengapa, baru tunggu 5 min je....

memandangkan kami sampai dekat pukul 5 petang, hari pun dah gelap...
so kami terus gerak ke hotel....
cerita pasal hotel nanti dalam entry yang lain ye...

sepanjang 4 hari kami menggunakan perkhidmatan Pak Ujang dari Hayuka ni,
aku memang puas hati....
Pak Ujang ni nampak macam serius orangnya tapi sebenarnya seorang yang kelakar...
sebut aje nak kemana dia akan bawakan...dah memang keje dia kan...hehe
eh lagi satu, bila time makan...kitaorang ajak makan sekali...dia tak nak lansung....
sampaikan sekali tu, kami order dan terus minta pelayan antar nasi dekat dia...
sebab macam tak nampak pun dia makan....

kalau kita gunakan supir dari Hayuka ni, masa pergi ke Pasar Baru....
company Hayuka ni memang ada sediakan orang dia di sana...yang tugasnya untuk tunjukkan kedai2
berdasarkan apa yang kita nak beli....
masa aku pergi ke Pasar Baru 5 tahun lepas....jalan sendiri...sampaikan dari buka hingga nak tutup baru kitaorang balik...
habis tawaf satu pasar baru..

kali ni amat mudah...jimat masa...
bagitahu je nak beli apa, pekerja Hayuka ni (namanya Horlick) ni akan bawa ke kedai berkenaan...
boleh dikatakan kedai yang dia bawa adalah antara harga yang termurah...
kami ada juga bandingkan harga kedai lain dengan kedai yang di bawa...
memang harga berbeza sedikit...
lagipun Horlick ni orang2 di Pasar Baru memang dah kenal dia....sebab tu boleh dapat harga murah..
cuma kita tak boleh la minta Horlick ni nego harga dengan tokei kedai...
nego harga tu kena kita sendiri la ye...
dia cuma bawakan je...
oh ye...perkhidmatan Horlick ni PERCUMA ye...tak perlu buat bayaran apa2 dah...
sebab company Hayuka dah bayar gaji pada dia....itu pesan Pak Ujang pada kami...

Horlick ni juga tugasnya bawakan semua hasil tangkapan kami yang berlambak tu...
bila  banyak, dia pergi hantar ke kereta dulu...sementara tunggu kami shopping...
banyak kali weiii dia ulang alik ke kereta hahaha....
sian pun ada, tapi dia tetap nak bawakan juga....tugas dia kannn...

kami abiskan masa dalam 3-4 jam di sini....
memang jimat masa, sebab kalau kami jalan sendiri survey kedai...mau sampai kedai tutup baru abis shopping hihihi...

masa nak balik, kami beri juga tips dekat Horlick ni...
kira sedekah je, sebab kesian tengok dia bawa barang kami yang banyak....
cukup buat dia gembira...

ehhh...cerita shopping dalam entry lain la pulak ye...
company hayuka ni ada lebih kurang 20 supir dengan...kereta pun banyak...
kira company ni besar juga...
so aku memang rekemen company Hayuka ni kalau korang nak ke Bandung....
nak guna pak Ujang pun bole, atau nak guna supir yang lain...
macam aku dah pernah gunakan perkhidmatan pak Ujang, next time kalau aku ke Bandung aku boleh request dengan hayuka nak pak ujang juga, dia boleh sediakan...
ataupun terus contact pak ujang....lagi mudah...kira kita dah booked pak ujang...



 hari terakhir di Bandung....baru sempat nak bergambar dengan Pak Ujang

1 comment:

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...