Friday, March 17, 2017

2016: Bandung - Pak Supir

sambungan cerita trip ke Bandung...

kali ni pertama kali aku guna perkhidmatan Pak Supir dari syarikat Hayuka Bandung...
sebelum ni aku pernah guna dua company yang berlainan..
so kali ni aku nak mencuba pulak dari Hayuka Bandung..
hasil carian dekat google, ramai yang rekemen company ni...
baca feedback kebanyakkan semuanya memuaskan...


aku contact Hayuka Bandung melalui fb je....kemudian dapat feedback dan aku mula tanya harga...
memang benar harganya murah berbanding company yang lain....
so aku booked dengan HK dan isi borang tempahan secara online...

sehari sebelum ke Bandung aku contact semula Hayuka untuk confirmkan semula..
risau gak kot diaorang terlupa ke kan...
malam tu pak supir call aku, confirmkan bagitau dia akan jemput aku di airport...

masa sampai airport, lepas semua urusan emigresen....terus keluar ke pintu utama..
kami tercari-cari juga orang yang pegang kertas nama aku...
tapi takde pong...
hmmm mana lak ni supir ni....
kami tunggu dalam 5 min, kemudian datang seseorang terus kepada kami dengan menyebut nama aku dan maklumkan dia dari Hayuka...
macam tau2 je kami orangnya..mungkin nampak kami macam menunggu orang...
pak supir perkenalkan nama Pak Ujang...
berkali-kali minta maaf dengan kami, risau kami tunggu lama....
katanya hari tersebut adalah Hari Kemerdekaan di Bandung, jalan agak jem...
banyak kali juga kami katakan....tidak mengapa, baru tunggu 5 min je....

memandangkan kami sampai dekat pukul 5 petang, hari pun dah gelap...
so kami terus gerak ke hotel....
cerita pasal hotel nanti dalam entry yang lain ye...

sepanjang 4 hari kami menggunakan perkhidmatan Pak Ujang dari Hayuka ni,
aku memang puas hati....
Pak Ujang ni nampak macam serius orangnya tapi sebenarnya seorang yang kelakar...
sebut aje nak kemana dia akan bawakan...dah memang keje dia kan...hehe
eh lagi satu, bila time makan...kitaorang ajak makan sekali...dia tak nak lansung....
sampaikan sekali tu, kami order dan terus minta pelayan antar nasi dekat dia...
sebab macam tak nampak pun dia makan....

kalau kita gunakan supir dari Hayuka ni, masa pergi ke Pasar Baru....
company Hayuka ni memang ada sediakan orang dia di sana...yang tugasnya untuk tunjukkan kedai2
berdasarkan apa yang kita nak beli....
masa aku pergi ke Pasar Baru 5 tahun lepas....jalan sendiri...sampaikan dari buka hingga nak tutup baru kitaorang balik...
habis tawaf satu pasar baru..

kali ni amat mudah...jimat masa...
bagitahu je nak beli apa, pekerja Hayuka ni (namanya Horlick) ni akan bawa ke kedai berkenaan...
boleh dikatakan kedai yang dia bawa adalah antara harga yang termurah...
kami ada juga bandingkan harga kedai lain dengan kedai yang di bawa...
memang harga berbeza sedikit...
lagipun Horlick ni orang2 di Pasar Baru memang dah kenal dia....sebab tu boleh dapat harga murah..
cuma kita tak boleh la minta Horlick ni nego harga dengan tokei kedai...
nego harga tu kena kita sendiri la ye...
dia cuma bawakan je...
oh ye...perkhidmatan Horlick ni PERCUMA ye...tak perlu buat bayaran apa2 dah...
sebab company Hayuka dah bayar gaji pada dia....itu pesan Pak Ujang pada kami...

Horlick ni juga tugasnya bawakan semua hasil tangkapan kami yang berlambak tu...
bila  banyak, dia pergi hantar ke kereta dulu...sementara tunggu kami shopping...
banyak kali weiii dia ulang alik ke kereta hahaha....
sian pun ada, tapi dia tetap nak bawakan juga....tugas dia kannn...

kami abiskan masa dalam 3-4 jam di sini....
memang jimat masa, sebab kalau kami jalan sendiri survey kedai...mau sampai kedai tutup baru abis shopping hihihi...

masa nak balik, kami beri juga tips dekat Horlick ni...
kira sedekah je, sebab kesian tengok dia bawa barang kami yang banyak....
cukup buat dia gembira...

ehhh...cerita shopping dalam entry lain la pulak ye...
company hayuka ni ada lebih kurang 20 supir dengan...kereta pun banyak...
kira company ni besar juga...
so aku memang rekemen company Hayuka ni kalau korang nak ke Bandung....
nak guna pak Ujang pun bole, atau nak guna supir yang lain...
macam aku dah pernah gunakan perkhidmatan pak Ujang, next time kalau aku ke Bandung aku boleh request dengan hayuka nak pak ujang juga, dia boleh sediakan...
ataupun terus contact pak ujang....lagi mudah...kira kita dah booked pak ujang...



 hari terakhir di Bandung....baru sempat nak bergambar dengan Pak Ujang

4 comments:

  1. Salam
    Jom Liburan Pi Bandung

    Itenerary 3day 2 night
    Day1
    *Bandung Airport
    *Pasar Baru trade center
    *Toko Tiga (Branded Jeans)
    *depasion factory outlet kain potong
    *Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp, Terminal Tas, dan The Secret )
    *rumah kain sulam and telekung
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *floating market / farmhouse /dusun bambu / grafika cikole / the lodge of maribaya
    *Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Rumah parfume
    *factory outlet area riau street ,the secret, heritage, oases, etc

    Day3
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Pakej Super BAJET BANDUNG 3D2N (included bilik hotel free wifi, buffet breakfast, and pengangkutan)

    Hotel 3*
    (Green Batara / Dbest Hotel / Meize / Zodiak / Raffleshom / Victoria / Citra Dream / Ruby Syariah / Kembang / Fabu / Andelir)
    RM325 per person if 2 person
    RM225 per person if 4 person
    RM195 per person if 6 person
    RM190 per person if 10 person

    Hotel 2*
    (Dbest Express / Montameri / Serena / Guntur)
    RM290 per person if 2 person
    RM195 per person if 4 person
    RM175 per person if 6 person
    RM170 per person if 10 person

    Hotel 1*
    (Asoka Hotel / New Moonlight / Minehome / Sentra inn / Hyperinn)
    RM280 per person if 2 person
    RM185 per person if 4 person
    RM165 per person if 6 person
    RM160 per person if 10 person

    *rate included
    ~pengangkutan / transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol, parking, pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room hotel for 2 person
    ~breakfast, free wifi, mineral water and lift availble at hotel

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan


    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP FOR EASY BOOKING

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email
    omegajayatour@gmail.com

    Facebook
    Faturrahman Jaya

    ReplyDelete
  2. Boleh harga utk 9 org bilil + supir utk.3 hari 2 mlm

    ReplyDelete
  3. HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
    SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

    PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN, DAN PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

    PAKEJ KAMI DESIGN SANGAT MENARIK, HEMAT DENGAN LAYANAN BEST, PASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNIT KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

    DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA, PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE ) TAK ADA EXTRA BAYAR.
    TAK ADA TIPU – TIPU !!!
    HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

    ITINERAY :

    DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
    ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

    DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
    BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

    DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
    AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

    DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
    AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.

    SERVICES TERMASUK :
    1. TRANSPORT
    2. PEMANDU PELANCONGAN
    3. HOTEL 3 BINTANG
    4. BREAKFAST 3X
    5. MAKAN TENGAH HARI 3X
    6. DINNER 3X
    7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
    8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
    9. MINERAL WATER

    BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA HUBUNGI DAN TEMPAH PAKEJ DI :
    TIARA TOURS INDONESIA
    JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
    LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
    TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
    INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
    ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
    TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
    MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

    NOTE :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL


    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...