Friday, March 17, 2017

2016: Bandung - Pak Supir

sambungan cerita trip ke Bandung...

kali ni pertama kali aku guna perkhidmatan Pak Supir dari syarikat Hayuka Bandung...
sebelum ni aku pernah guna dua company yang berlainan..
so kali ni aku nak mencuba pulak dari Hayuka Bandung..
hasil carian dekat google, ramai yang rekemen company ni...
baca feedback kebanyakkan semuanya memuaskan...


aku contact Hayuka Bandung melalui fb je....kemudian dapat feedback dan aku mula tanya harga...
memang benar harganya murah berbanding company yang lain....
so aku booked dengan HK dan isi borang tempahan secara online...

sehari sebelum ke Bandung aku contact semula Hayuka untuk confirmkan semula..
risau gak kot diaorang terlupa ke kan...
malam tu pak supir call aku, confirmkan bagitau dia akan jemput aku di airport...

masa sampai airport, lepas semua urusan emigresen....terus keluar ke pintu utama..
kami tercari-cari juga orang yang pegang kertas nama aku...
tapi takde pong...
hmmm mana lak ni supir ni....
kami tunggu dalam 5 min, kemudian datang seseorang terus kepada kami dengan menyebut nama aku dan maklumkan dia dari Hayuka...
macam tau2 je kami orangnya..mungkin nampak kami macam menunggu orang...
pak supir perkenalkan nama Pak Ujang...
berkali-kali minta maaf dengan kami, risau kami tunggu lama....
katanya hari tersebut adalah Hari Kemerdekaan di Bandung, jalan agak jem...
banyak kali juga kami katakan....tidak mengapa, baru tunggu 5 min je....

memandangkan kami sampai dekat pukul 5 petang, hari pun dah gelap...
so kami terus gerak ke hotel....
cerita pasal hotel nanti dalam entry yang lain ye...

sepanjang 4 hari kami menggunakan perkhidmatan Pak Ujang dari Hayuka ni,
aku memang puas hati....
Pak Ujang ni nampak macam serius orangnya tapi sebenarnya seorang yang kelakar...
sebut aje nak kemana dia akan bawakan...dah memang keje dia kan...hehe
eh lagi satu, bila time makan...kitaorang ajak makan sekali...dia tak nak lansung....
sampaikan sekali tu, kami order dan terus minta pelayan antar nasi dekat dia...
sebab macam tak nampak pun dia makan....

kalau kita gunakan supir dari Hayuka ni, masa pergi ke Pasar Baru....
company Hayuka ni memang ada sediakan orang dia di sana...yang tugasnya untuk tunjukkan kedai2
berdasarkan apa yang kita nak beli....
masa aku pergi ke Pasar Baru 5 tahun lepas....jalan sendiri...sampaikan dari buka hingga nak tutup baru kitaorang balik...
habis tawaf satu pasar baru..

kali ni amat mudah...jimat masa...
bagitahu je nak beli apa, pekerja Hayuka ni (namanya Horlick) ni akan bawa ke kedai berkenaan...
boleh dikatakan kedai yang dia bawa adalah antara harga yang termurah...
kami ada juga bandingkan harga kedai lain dengan kedai yang di bawa...
memang harga berbeza sedikit...
lagipun Horlick ni orang2 di Pasar Baru memang dah kenal dia....sebab tu boleh dapat harga murah..
cuma kita tak boleh la minta Horlick ni nego harga dengan tokei kedai...
nego harga tu kena kita sendiri la ye...
dia cuma bawakan je...
oh ye...perkhidmatan Horlick ni PERCUMA ye...tak perlu buat bayaran apa2 dah...
sebab company Hayuka dah bayar gaji pada dia....itu pesan Pak Ujang pada kami...

Horlick ni juga tugasnya bawakan semua hasil tangkapan kami yang berlambak tu...
bila  banyak, dia pergi hantar ke kereta dulu...sementara tunggu kami shopping...
banyak kali weiii dia ulang alik ke kereta hahaha....
sian pun ada, tapi dia tetap nak bawakan juga....tugas dia kannn...

kami abiskan masa dalam 3-4 jam di sini....
memang jimat masa, sebab kalau kami jalan sendiri survey kedai...mau sampai kedai tutup baru abis shopping hihihi...

masa nak balik, kami beri juga tips dekat Horlick ni...
kira sedekah je, sebab kesian tengok dia bawa barang kami yang banyak....
cukup buat dia gembira...

ehhh...cerita shopping dalam entry lain la pulak ye...
company hayuka ni ada lebih kurang 20 supir dengan...kereta pun banyak...
kira company ni besar juga...
so aku memang rekemen company Hayuka ni kalau korang nak ke Bandung....
nak guna pak Ujang pun bole, atau nak guna supir yang lain...
macam aku dah pernah gunakan perkhidmatan pak Ujang, next time kalau aku ke Bandung aku boleh request dengan hayuka nak pak ujang juga, dia boleh sediakan...
ataupun terus contact pak ujang....lagi mudah...kira kita dah booked pak ujang...



 hari terakhir di Bandung....baru sempat nak bergambar dengan Pak Ujang

2 comments:

  1. Salam
    Jom Liburan Pi Bandung

    Itenerary 3day 2 night
    Day1
    *Bandung Airport
    *Pasar Baru trade center
    *Toko Tiga (Branded Jeans)
    *depasion factory outlet kain potong
    *Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp, Terminal Tas, dan The Secret )
    *rumah kain sulam and telekung
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *floating market / farmhouse /dusun bambu / grafika cikole / the lodge of maribaya
    *Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Rumah parfume
    *factory outlet area riau street ,the secret, heritage, oases, etc

    Day3
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Pakej Super BAJET BANDUNG 3D2N (included bilik hotel free wifi, buffet breakfast, and pengangkutan)

    Hotel 3*
    (Green Batara / Dbest Hotel / Meize / Zodiak / Raffleshom / Victoria / Citra Dream / Ruby Syariah / Kembang / Fabu / Andelir)
    RM325 per person if 2 person
    RM225 per person if 4 person
    RM195 per person if 6 person
    RM190 per person if 10 person

    Hotel 2*
    (Dbest Express / Montameri / Serena / Guntur)
    RM290 per person if 2 person
    RM195 per person if 4 person
    RM175 per person if 6 person
    RM170 per person if 10 person

    Hotel 1*
    (Asoka Hotel / New Moonlight / Minehome / Sentra inn / Hyperinn)
    RM280 per person if 2 person
    RM185 per person if 4 person
    RM165 per person if 6 person
    RM160 per person if 10 person

    *rate included
    ~pengangkutan / transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol, parking, pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room hotel for 2 person
    ~breakfast, free wifi, mineral water and lift availble at hotel

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan


    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP FOR EASY BOOKING

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    email
    omegajayatour@gmail.com

    Facebook
    Faturrahman Jaya

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...