Thursday, February 28, 2013

Perkembangan Awliya 7 BULAN

Cepatnya masa berlalu...lagi seminggu awliya dah nak masuk 8 bulan...
tetiba rasa nak review semula pencapaian awliya semasa 7 bulan ni
  • Terlebih manja dengan mama...asik nak berkepit jer. Mama tak boleh keje lain dah tau !!!
  • Masa umur awliya 6 bulan, dia dah boleh berdiri dengan sokongan. Berpegang pada sofa/kerusi/meja kopi. Masa 7 bulan ni, dah berani bertatih meniti 2-3 langkah. Kadang-kadang berani buat aksi melepaskan tangan dan berdiri tanpa sokongan utk beberapa saat. Walaupun masih tak stabil lagi, terhuyung hayang juga. Mama lak yang gayat okehhh!!
  • Boleh duduk dengan stabil
  • Boleh mengangkat badan sendiri dengan sedikit sokongan. Semasa awliya baring, kalau mama nak bangunkan dia, just pegang jari je. Dia akan angkat badan sendiri sampai terus berdiri.
  • Dah pandai cium mama. Masa dukung, kadang-kadang awliya terus cium pipi mama. Alahaiiii sejuknya hati mama. Mesti sebab selalu tengok mama cium pipi dia kan. Budak-budak ni kan akan mengikut apa yang kita buat kan. So, rajin-rajin lah cium anak ye hehe....
  • Dah mula memunggah barang. Tempat yang paling suka adalah dapur. Cepat je ke dapur kalau naik walker dia tu.
  • Setiap pagi berlaku drama tarik tudung dan baju mama  sambil berjurai airmata masa hantar ke rumah babysitter...dia dah tahu yang dia ditinggalkan. Mama pun jadi sedey tau...:-( kan dah cakap tadi, terlebeyyy manja lak skrg ni. Dulu ok je, siap buat tak tahu je bila mama lambai tangan masa nak pegi keje. Tapi dalam 2-3 hari ni macam dah ok, dah tak de drama dah hehe.
  •  Mula makan bubur. Mama perkenalkan bubur masa umur 7 bln. Masa 6 bulan masih makan puri buah-buahan dan sayur-sayuran. Nak biasakan dulu perut dgn makanan sebelum mula makanan yang berat. Kuat makan budak kecik ni. Seronok sgt suap dia. Tapi sejak demam campak, terus tak de selera makan bubur. Hanya suka mkn oat+buah-buahan je. 
  • Sangat suka tengok video 'abc song' di youtube. Kitaorang selalu pasang dekat tab. Tak berkelip mata dan kusyuk sangat tengok abjad dan gambar. Mama dan ayah pun dah boleh hafal lagu tu tau!!! 'a for apple, b for ball..c for cat sampai la z for zoo. Kadang-kadang kitaorang akan nyanyi sama. Kaedah ni sebagai pembelajaran utk awliya untuk mengenal huruf, bunyi dan warna. Macam-macam video menarik yang ada kat youtube tu. Ada lif ba ta song juga. Kalau makan di luar, kitaorg akan pasangkan video ni, barulah awliya kusyuk dan dok diam dalam baby chair tu. Senang la mama dan ayah nak menikmati makanan kan hehe.
  •  Sangat lasak ketika tidur. Baru-baru ni jatuh katil di kampung masa kami balik raya cina hari tu. Nasib baik katil rendah je. Terus kami buat keputusan tidur di bawah je lepas balik ke rumah kami. Sebab katil kami agak tinggi sebab tilam tebal. Bahaya oooo kalau jatuh. Mau benjol kepala tu.
  • Dah mula angkat bontot dan dada. Tapi tak pandai angkat serenak hehe. ah bila la nak merangkak. Dah lama mama tunggu tau!!!ke awliya nak skip merangkak tu, nak terus berjalan kot sebab dia lebih suka berdiri dan cuba berjalan dari meniarap dan angkat bontot. 
  • Pandai bergurau dah...suka main cak-cak. Comelll sgt.
Huuurrmmmm apa lagi ye...ingat je yang mama ingat setakat ni. Seronok sangat tengok perkembangan anak depan mata. Rasa macam nak menghadap dia 24 jam je. hahaha...tapi kalau tang mengamuk dan meragam tu, kita pun stress gak kan...hehehe.

Mama doakan awliya sentiasa sihat dan membesar dengan jayanya aminnn.

                           
6 bulan :
boleh berdiri dengan memegang sesuatu. Bukan main suka yerr...



7 bulan :
 dada dah angkat tinggi...montot tak lepas lak nak angkat serentak. Macam mana nak merangkak ni !!!


p/s: Lepas ni, kita tengok lak akal budak kecik ni masa 8 bulan..pasti lebih mencabar untuk mamanya...huhu...tunggguuuu!!!



No comments:

Post a Comment

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...