Wednesday, February 20, 2013

BERAS PERANG untuk bubur Awliya

Sebelum ni tak pernah tahu pun ada beras perang..
Beras-beras yang lain tu tahu la jugak kan.
Masa google pasal solid food awliya, ada la terbaca beras perang ni lebih baik dari
beras yang biasa tu. Seeloknya bubur untuk baby kita dibuat dari beras perang.

Semalam masa ke kedai, teringat pasal beras perang ni.
Terus je beli. Beras perang ni pun ada macam-macam jenama.
Harga dalam linkungan RM4.80-RM11 mengikut jenama untuk pek kecil 1kg.
Hani beli jenama FLORAL dengan harga RM4.80. Beli di kedai ubat cina lebih murah.
Kalau susu awliya pun hani akan beli di tempat yang sama,
melainkan kalau tak sempat beli kat kedai tu, terpaksa juga la beli di Giant atau Jusco - beza harga banyak tu.

Ok, berbalik kepada cite beras perang ni, malam tadi dengan bersemangat nak try masak beras ni.
Memandangkan sekarang ni awliya kuat makan, mama pun kena rajin memasak.
Seperti biasa, hani akan masak bubur awliya untuk bekalan keesokkan harinya.
Masa nasi menggelegak, bau beras ni sangattttt la wangi. Macam masak beras wangi siam je.
Sampai mama pun terasa macam nak makan bubur tu...hehehe

Setiap hari awliya akan bawa dua bekalan, untuk sarapan pagi dan makan tengahari.
Pagi hani akan bekalkan oat+buah+kismis.
Manakala utk makan tengahari bubur+sayur+ayam+kismis/kurma. (menu bertukar-tukar)

Walaupun beras perang ini agak mahal berbanding beras biasa, tapi jika dilihat kebaikkannya....
pasti kita tidak akan berkira berkenaan harga kan.


Kebaikan beras perang

1. mengandungi mineral maganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan
2. mengekalkan berat badan yang ideal
3. mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser
4. menurunkan kolesterol dalam badan
5. baik untuk wanita yang menopouse(menjaga jantung dan darah tinggi)
6. mengurangi penyakit kencing manis jenis ke 2.
7. mengandungi vit B1, B2, B6, zat besi, fosfat,
8. kalsium yang lebih tinggi berbanding beras putih.


Sebenarnya beras perang dan beras putih berasal daripada beras yang sama. Cuma proses seterusnya selepas dituai yang membezakan hasil beras itu sama ada menjadi beras putih atau beras perang. Beras perang terhasil apabila ia tidak menjalani proses mengilat atau memutihkannya seperti beras putih. Ketika proses penghasilan beras putih, lapisan dedak ini dibuang menghasilkan beras berkilat. Bagaimanapun ia menyebabkan kebanyakan zat makanan yang terkandung di dalamnya juga hilang.


Siapakah yang sesuai mendapat manfaat daripada beras perang?

Beras perang baik dimakan oleh bayi yang baru diperkenalkan dengan bubur nasi dan individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah.


Satu cawan beras perang menyediakan anda 88 peratus magnesium harian yang diperlukan tubuh. Mineral ini penting untuk kesihatan sistem saraf, mengawal paras kolesterol badan selain penghasilan hormon seks


Satu kajian oleh Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Wanita Brigham yang tercatat dalam jurnal American Jurnal of Clinical Nutrition mendedahkan, wanita yang mengambil beras perang secara puratanya berat badan yang lebih langsing berbanding wanita mengambil diet beras putih.

Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar namun, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya.


Nota kaki: setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anak.








8 comments:

  1. alamakk..klo bagi kat bby airiel, ramping la die nnti..kikiiiii...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. saya tak rendam pun...sy masak mcm nasi biasa jer

      Delete
  3. pernah dengar beras perang nano ?

    ReplyDelete
  4. Kepada pembaca yang ingin dapatkan produk berasaskan beras perang, kami ingin syorkan produk minuman ORYGOLD.

    Produk bumiputra kajian UPM. Minuman ORYGOLD sesuai untuk semua peringkat umur, lelaki & perempuan.

    Untuk lihat testimoni produk, klik/copy & paste ke search browser>> http://orygolddrink.com/testimoni/

    ReplyDelete
  5. Beras perang ni memang sangat bagus. Tetapi sebelum di masak, kena direndam minima 1 jam. Jika tidak, ia akan menghalang badan kita drpd menyerap nutrien2 lain.

    ReplyDelete
  6. Beras perang ni memang sangat bagus. Tetapi sebelum di masak, kena direndam minima 1 jam. Jika tidak, ia akan menghalang badan kita drpd menyerap nutrien2 lain.

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...