Friday, February 28, 2014

ANAKKU Warehouse Sale

Warehouse mana lak diterjah kali ni??? Hehe....
Maklumat lanjut uoll boleh tengok banner bawah ni.


Hani memang suka brand ANAKKU ni, kualiti kain bagus.
Ada baju si kakak jenama ANAKKU sampai sekarang masih elok, adik masih boleh pakai.
Takde cacat cela, tak kembang, tak mengecik....

Bila tau ada warehouse sale ni, terus ajak en asben pegi.
1st day pegi tu, waktu lunch.
Sanggup skip makan, skip pam susu...
Gigih ko kalau bab shopping kan...huahua
Ala...shopping baju anak jewww....
Sian si kakak byk baju dah tak muat, dia kan semakin membesar.
Banyak baju dah sendat nampak pusat...




Warehouse ni dari 27 Feb - 2 Mac 2014.
Dari khamis hingga Ahad. 4 hari je.
Nasib baik dah lepas gaji, kalau tak telan air liur je la.
Hani pernah pegi Baby Outlet ni masa sale juga.[post ni]
Tapi dah ujung-ujung, pilihan dah tak banyak.

Tu yang kali ni hari pertama dah terjah.
Lagipun memang kena pergi time hari keje, kalau hari cuti
ko ingat bole pilih dengan senang hati ke bila bawa anak-anak..huhu..
Masa ni aku rasa selesa sangat memilih, ye la orang tak ramai sangat kan.
Kalau hari cuti aku rasa keadaan mesti macam jualan gudang pureen...[agaknya]
Cuma aku kena pilih cepat-cepat sebab nak balik opis kan, waktu rehat sejam je...
Eh, patut hani pegi hari ni la...jumaat lama sikit waktu rehat.
Lagi lama lagi banyak duit abis...kan...kan..
Jadi biar pegi dalam waktu yang singkat [pujuk hati]

Di sini bukan baju yang dijual, ada juga benda lain macam toileteries Anakku,
barang mainan, kasut, tilam baby...errmm apa lagi ekk, tak sempat nak survey semua - lupa nak snap gambo, nak cepat la katakan.


Ni baju yang elok skit, baju nak kuar jenjalan macam jeans, ada diskaun 50%.
Masih berbaloi lagi jika dibandingkan beli di pasaraya.

 

Harga baju kat sini tertulis RM5, tapi kalau amik 5 helai dikira RM20 je.
Ni baju belasahan la, baju pakai di rumah. Tapi kain elok dan berkualiti, sama macam di pasaraya.
Banyak pilihan, rambang maa weiii...sampai rasa nak kaut je semua. hahaha *kena lempang ngan laki kang

Apa yang dibeli???

Baju si kakak Awliya


Baju adik Adra


Seluar jeans RM20 sehelai


Total yang kami laburkan RM200.
Ok la, masih dalam bujet dan puas hati dengan hasil tangkapan.
Dapat free baucar RM5 untuk pembelian RM100 ke atas.
Tapi baucar tu tak boleh digunakan dalam sale ni, boleh guna dalam kedai diaorang kat depan tu.
Kalau korang pegi sini nanti, sebelum masuk dalam khemah ni, korang akan nampak kiri dan kanan kedai Baby Outlet ni juga. Tapi dalam ni takde sale la, harga biasa.

So, korang yang nak borong baju anak-anak, sempat lagi terjah ni....
Pada hani berbaloiiii.....rasa macam nak pegi lagi tauuu !!!

p/s::baju mama ngan ayah dah berkurun tak beli...sobs sobs

Thursday, February 27, 2014

Kembara di bumi Perth - Day 4

Post ni dah berkurun...sebenarnya dah malas nak buat sambungan...tapi disebabkan ramai hantar email pada hani suruh buat sambungan, sebab ada kawan dan penghantar email yang akan bercuti ke Perth nanti....akan ku tunaikan permintaan kamu semua.
Semoga post ini dapat dijadikan rujukan nanti...

Day 4 - 04/05/2012
Seawal pukul 6 pagi kami dah bangun. Selepas makan sarapan yang dibuat sendiri oleh kami, kami terus gerak dari hotel ke ofis Bayswater untuk menghantar kereta. Perjalanan hanya 20 min sahaja. Sebelum tu, kami singgah ke stesen minyak untuk penuhkan semula tangki kereta.

Bila dah sampai, ofis Bayswater pun tak buka lagi. Kami periksa dahulu kereta untuk pastikan tiada kecacatan yang berlaku dan tiada barang yang tertinggal. Nanti tak dapat balik deposit pulak klu ada yang tak kena pada kereta. Seteleh berpuas hati, kami terus pulangkan kunci. Rupanya tak perlu tunggu sehingga ofis dibuka, just dropkan sahaja kunci di satu lubang khas di dinding.

Destinasi kami seterusnya adalah ke Fremantle. Pada mulanya kami bercadang untuk menaiki bas ke sana memandang tak jauh dari ofis bayswater ada perhentian bas. Kebetulan ada sorang makcik tengah tunggu bas juga. Kami pun bertanya cara nak ke Fremantle. Dia terkezut sebab kami kata nak naik bas. Rupa-rupanya kalau naik bas memakan masa selama 3 jam perjalanan...errrkkkk....kami pulak yang terkezut. Makcik tu nasihatkan kami supaya menaiki tren sahaja kerana lebih menjimatkan masa. Perjalanan tak sampai sejam pun.

Mak cik ni sangatlah baik. Dia suruh naik bas bersama dia, dan bila sampai di stesen tren yang terdekat, dia akan picitkan loceng untuk kami turun. Baik kan...kan.

Kami pastikan laluan tren adalah betul. Tren ni akan transit di stesen Perth. Pada mulanya kami ingat kena tukar tren, masing-masing keluar la dari tren tu untuk tunggu tren yang lain. Rupanya untuk ke Fremantle, naik tren yg sama je. Cehhh kena masuk semula. Nasib baik tak terlepas tren.


Sedikit info mengenai Fremantle :

Fremantle was establlished in 1829 as a port for the fledgling Swan River Colony and was the major city in Western Australia for much of its early history. Fremantle became a city in its own right by 1929, and survived the building demolitions of the 1890s and the 1960s. The city emerged in 1987 when it was the host city for the Americas Cup sailing challenge, as a city rich in heritage and character.

“Freo” as it is also know to the locals, is home to a 500-strong fishing fleet and a vast number of yachts and pleasure craft. Two significant historical replica ships were built here: The HMS Endeavour and the Duyfken which was the first Dutch vessel to chart the Australian coastline in 1666.


The port city of Fremantle is located at the mouth of the Swan River on the West Coast of Western Australia and is part of the Perth metropolitan area. Perth city is only 20 kms away which is a 25 minute cab ride or 30 minute trip by train.

Fremantle is much more than an architectural time capsule. It provides a unique opportunity for visitors to experience and enjoy a range of cultural activities in a relaxed atmosphere. A browse through the markets or leisurely stop at one of the numerous cafes and restaurants will complement your exploration of the arts, making a visit to Fremantle a rich and rewarding experience.

Sumber maklumat di SINI.

Bila sampai di Fremantle, dah tak sabar-sabar nak abiskan AUD ni dalam erti kata lain shopping. Selama beberapa hari ni kami takde shopping tau. Ye la, mana ada tempat shopping kat bandar-bandar kecik yang kami pegi tu. Kami terus menuju ke E-Shed Market, jalan kaki selama 3 min, dekat ajo dekat stesen tren. E-Shed ni hanya dibuka pada hari minggu sahaja sahaja (jumaat-ahad) dari pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang. So make sure datang hari minggu ye.





Banyak juga kami borong dalam market ni. Macam-macam barang souveniour ada. T-shirt, topi, key chain, fridge magnet, patung kangroo, koala..iishh macam-macam lagi la. Sediakan duit je.




Kami pergi ke kedai Megabest (ramai rakan travel di blog suggest kedai ni). Owner Megabest ni adalah orang Singapore yang dah 25 tahun berhijrah ke Perth. Ramah gile uncle ni melayan kami, siap bagi diskaun lagi.
Sebelah kedai Megabest ni pula adalah kedai Aussie. Kedai ni lebih besar dan lebih banyak pilihan. Owner pulak orang Indonesia. Lagi mudah nak berkomunikasi. Cuma kami tak berapa suka aunty ni sebab dia suka memburukkan kedai Megabest dan kedai-kedai lain. Katanya barang kedai lain mahal tak berkualiti la. Macam kedai dia sorang je yang bagus. Tak baik kan...kan...

Pada pendapat kami, kedua-dua kedai ni ok, cuma korang kena make sure kualiti sesuatu barang. Ada yang murah tapi kualiti kurang. Contoh macam t-shirt la, sebab kitaorg banyak memborong t-shirt. 
Haaa...lagi satu, kalau korang nak tau, kalau t-shirt tu MADE IN AUSTRALIA, harga mahal sedikit berbanding t-shirt MADE IN CHINA. Walaupun design nampak sama je. Dari segi kualiti dah tentu Made in Australia lebih bagus. Lagi satu, uncle Megabest tu beritahu kitaorang..untuk gunakan logo Made In Australia tu, sesuatu produk tu kena bayar, tak boleh sesuka hati logo tu digunakan. Kira macam Aussie ni menjadi kualiti dan jenama diaorang. Agaknya..teori aku ni hehe.



 kaler kuning hijau ni trademark Aussie tau...mesti beli t-shirt design ni


 harus tangkap kangroo bawa balik M'sia

Berjam-jam abiskan masa shopping ni. walaupun takde la banyak mana sangat pun kedai kat dalam tu. Bab memilih barang seharusnya lama la kan....Bila AUD dah hampir kering didermakan pada tokei kedai, barulah perut rasa lapar semula. Kalau ke Freamantle ni, tak sah kalau tak mencuba fish n chip. Di sini ada 2 restoren fish n chip yang terkenal iaitu Cicerello dan Kailis. Tapi kami memilih makan di Kailis. Kalau ada peluang lagi nanti baru nak try makan di Cicerello [tah bila la nak sampai lagi huhu]. Kalau hari minggu, perrgghhh ramai orang, penuh tempat duduk tu. Kena la tunggu turn kan.

 


 Kailis & Cicerello ni sebelah-sebelah je




Masing-masing memesan set fish n chip, dan dengan tamaknya amik set yang ada 2 keping fillet fish tu. Lapar gile la katakan. Cara nak mengoder pun berbeza sikit. Mula-mula kita kena buat order dan buat bayaran terlebih dahulu. Kemudian kita akan diberikan alat seperti gambar di bawah tu. Pergi duduk dulu kat tempat, nanti kalau order dah siap, alat tu akan berbunyi.. Barulah kita ke kaunter ambil. Baguskan, tak perlu la customer nak kena tggu berdiri depan kaunter lelama. Bila dah dapat order....maakkkk aaiiiii, portion besar giler okeh !!!! wlaupun rasa lapar gile masa tu, dah dapat rasa kompem tak boleh nak habiskan. Tengok kentang goreng pn dah rasa kenyang, besar-besar ooo kentang goreng tu *jakun jap*




 
 Bunyi tet!tet!tet! tanda order dah siap


 hambekkk ko....tamak haloba. Makan kentang pun dah kenyang!!!


AUD 13.50....sila jangan convert RM

Best makan kat sini. Nyaman dan tenang je dengan angin laut yang meniup sepoi-sepoi bahasa.
Lupa lak nak cakap, set ni takde sos...so, sos kena beli lain. Macam-macam jenis sos ni dijual, nak bagitau pun tak ingat lak hehe. Kalau makan ramai-ramai, jangan la ambil sos yang sama. Ambil la lain-lain kan, at least boleh rasa pelbagai jenis. Kami ambil 3 jenis sos yang berlainan. Harga sos ni tak ingat berapa tapi murah je. Makan punya makan, masing-masing tak mampu untuk habiskan. Kan dah cakap...hihihi. Tapi jangan risau, kita boleh tapau bawa balik. Sambung makan kat hotel lak nanti.

Lepas je makan, kami terus menapak ke stesen tren. Sebenarnya bole je naik bas yang free tu, tapi kami tak nampak pun bus stop. Lenguh kaki menapak, tapi best juga sebab dapat tengok pemandangan bangunan-bangunan lama di sini. Unik dan tentu ada sejarahnya kan.




kalau nak ronda-ronda pekan Fremantle..ada perkhidmatan sewa scooter

Dari Fremantle, kami turun di stesen Perth dan terus menapak balik ke Hotel Criterion. Tak jauh, dalam 5 min je berjalan kaki. Sambil berjalan tu, kami melalui Hay Street dan Murray Street yang merupakan kawasan shopping. Cuci- cuci mata je sebab shopping mall kat sini macam high class je...

Tunggu sambungan Day 5 pula....*ceh ada sambungan lagi....[ambil masa skit la nak korek gambar dan ingat semula itenary hehe]

Related Post::

Kembara di bumi Perth - Day 1
Kembara di bumi Perth - Day 2
Kembara di bumi Perth - Day 3
Kembara di bumi Perth - Day 5
Itenary ke Perth

Tuesday, February 25, 2014

DIY Nursing Cover

Yeeayyy...dah siap pun nursing cover ku ini...
Eh, walaupun namanya DIY tapi bukan hani yang buat sendiri kehkeh...
Hani tempah dekat rakan ofis ni..si FIZI.
Fizi pun ada buat tutorial bagaimana nak jahit nursing cover ni.
Uoll bolehlah terjah blog dia di SINI.

Yang mana pandai menjahit, boleh buat sendiri.
Lebih jimat. Senang jer. [suka2 je kata senang ek...]
Hani bukan tak pandai menjahit, tapi tangan dah keras hahaha. [alasan]
Mesin jahit dalam stor tu pun tak tau berfungsi lagi ke tak.
Lagipun masa bila la nak menjahit kan, kang ada je budak kecik tu nak menolong...huhu
Senang citer, tempah ajer...tak mahal sangat pun.

Kalau korang nak tempah pun boleh, just contact fizi yer.
Bukan setakat nursing cover, baju kurung pun fizi ambil tempahan
*eh malunya aku....tak pandai menjahit. Lelaki pun pandai menjahit huhu...

 
 *pic from blog fizi*
Beli kain cotton ni di Nagoya. Semeter RM2.50.
Hani beli semeter je untuk setiap corak.
Fizi dah pesan supaya beli kain murah je sebab dia 1st time nak jahit nursing cover ni.
Katanya risau kalau guna kain mahal.
Hani beli 2 corak berbeza sebab nak buat reversible.
Pilih corak polkadot sebab lebih simple, tak minat corak bunga-bunga tu.
Agak-agak boring pakai polkadot biru tu, hani boleh terbalikkan pakai polkadot warna gelap tu pula.
Tips nak pilih kain untuk nursing cover ni, kena beli kaler yang tak menyerlah.
Kalau tak nanti jadi perhatian orang pulak kalau kaler terang ni.
Jadi tak selesa pula kan kalau nak bagi baby menyusu.

 

 *pic from blog fizi

Hani minta fizi letakkan boning supaya nursing cover tu melengkung di bahagian atas
dan ring bulat tu pula supaya panjang tali boleh di adjust mengikut keselesaan.

Hani banyak juga survey online nursing cover ni.
Agak mahal weiii....simple je kot.
Ada yang mencecah RM60 sepasang.
Maybe mahal pada material kain kot...tak pasti.
Rasanya guna kain cotton juga.
Tapi macam tak berbaloi jer.

Penting ke nursing cover ni???
Pada hani penting juga sebab hani ni jenis suka berjalan.
Hari minggu je mesti nak bawa anak2 keluar pegi shopping complex ke, taman ke..
Tak semua tempat ada baby room kan..
Kalau ada pun kadang-kadang terhad je.
Pernah hani pegi Jusco di Mid Valley, time Adra nak menyusu hani pergi la baby room.
Baby room hanya ada 2 bilik je, dan ada orang di dalamnya.
Siap bawa masuk 2-3 orang anak dalam tu..dengan stroller lagi...penuh weiii dalam tu.
Ada yang 'sengal' siap bawa masuk laki ko dalam tu...
Terpaksa la menunggu sampai diaorg keluar, nasib baik la Adra tak menjerit lagi...huhu

Hani pernah juga berlari ke kereta untuk susukan Adra.
Pernah juga hani terpaksa menyusukan Adra di taman permainan dengan menutup guna
kain selimut Adra sebab kereta parking jauh.
Mencabar betul jadi bf mom ni kan...apa saja utk mu wahai anak...
Mama sanggup hadapinya....

So, bila ada nursing cover ni hani rasa agak mudah sikit.
Tak perlu terkejar-kejar cari kereta, cari baby room ke.
If ada baby room hani akan utamakan baby room dulu sebab lebih selesa kan.
Kalau terdesak sangat baru hani gunakan nursing cover ni.
Macam kat restoren ke...boleh la cari tempat tersorok skit dan guna nursing cover ni.
Lagipun masyarakat sekarang ni lebih open minded tentang Nursing In Public (NIP) ni, so rasanya tak segan sangat kot.
As long as kita masih menjaga dan menutup aurat.

 pandangan depan


Pandangan atas.
Rupa boning bila dah pakai nursing cover ni. Nampak kan ianya akan melengkung.



Boleh main cak-cak dengan Adra. Adra ni kalau menyusu mesti nak tengok muka mama kan..
Tujuan boning ni pun untuk pengudaraan juga. Baby lebih selesa.
Sebelum ni hani gunakan shawl. Agak tebal dan Adra memang tak suka dok dalam shawl tu.
Meronta-ronta nak keluar. Rimas kot.
Mama nak tengok Adra pun susah.
Bila test pakai ni, Adra ok je dan dok diam dalam tu.

Puas hati dan hepi...:-)


Wednesday, February 19, 2014

Cara pengendalian susu ke rumah pengasuh

Hari ni hani nak share bagaimana hani mengendalikan BM (breastmilk) dan susu EBM (express breastmilk) ke rumah pengasuh.
Sama je rasanya macam mommies yang lain.
Masa hari pertama hani hantar Adra ke rumah pengasuh, hani bekalkan sebanyak 5 botol x 4oz susu.
Masa tu tak pandai bajet lagi kuantiti yang Adra minum.
Masa cuti berpantang hari tu, pernah cuba bagi Adra minum botol dan hani saje letakkan
kuantiti 4oz dahulu.
Dan hani bagi time dia betul-betul lapar sebab nak ajar guna botol kan.
Masa tu memang habis 4oz, dan hani beranggapan 4oz cukup untuk Adra.
Test bagi 5 botol dulu.

Hari pertama hantar, hani terangkan serba sedikit kepada pengasuh bagaimana menguruskan
susu ebm ni. Tak sure dia pernah uruskan sebelum ni atau tidak, tak tanya pulak huhu.

Bila petang, agak terkejut juga bila dapat sms dari pengasuh mengatakan susu Adra dah habis.
Adra minum sangat banyak.
Dari pukul 8 pagi sampai 5.00 petang, Adra dah habiskan kesemua susu yang dibekalkan.
Eh, kuatnya anak aku minum susu.
4 oz x5 botol = 20 oz, kuantiti yang banyak bagi baby berumur 3 bulan.
Selalunya Adra tak kuat sangat menyusu pun.
Hani pun tak boleh agak berapa botol kan sebab tak pernah test di rumah, sebab hani hanya bagi minum botol sekali je sehari, selebihnya hani bagi direct feeding je.

Hari kedua, hani lebihkan susu jadi 7 botol (4oz) sebab takut tak cukup [macam banyak je kan].
Risau juga kalau terbalik lambat.
Tapi Adra tak habis pun, dia minum 4 botol sahaja.
Hari ketiga pun sama macam tu juga.
Dan sekarang baru hani dapat agak dia minum berapa botol sehari.
Sekarang ni hani hanya bekalkan 5 botol (lebihkan 1 botol).
Tapi kuantiti hani kurangkan sedikit dari 4oz jadi 3.5 oz sebab pengasuh akan beri susu dalam tempoh masa 2-3 jam sekali. Kerap jugak kan. Kalau bagi 4oz, maybe tak habis kan.
Mungkin hari pertama tu pengasuh pun tak dapat bujet dan perut Adra pun sama kot !!
Kali pertama dok dengan orang la katakan hehe.

So, sehari Adra minum dalam 14oz sahaja.
Kalau boleh, jangan biasakan anak kita minum banyak.
Sebab berdasarkan pengalaman hani bagi Adra botol, banyak mana kita bagi, banyak tu la dia habiskan. Biar minum sikit-sikit tapi kerapkan.
Nanti perut dia dah terbiasa dalam kuantiti yang banyak, kita juga yang susah kan...
Takut tak dapat memenuhi permintaan dia nanti.
Biasalah, kadang2 susu pun ada turun naik dia kan.
Pada hani kuantiti 14oz sehari ok la tu, sesuai dengan umur dia 3bulan++.

Bagaimana cara hantar susu ke rumah pengasuh???

Memandangkan hani bekalkan 5 botol x 3.5 oz, biasanya hani akan bekalkan 3 susu fresh + 2 botol EBM. Setiap 1 botol adalah untuk kegunaan sekali minum sahaja untuk mengelakkan pembaziran.
Walaupun hani masih boleh bekalkan kesemua botol dengan susu fresh, tapi hani taknak bazirkan stok susu EBM tu yang ada tu. Sebab tu hani hanya bekalkan 2 botol sahaja susu EBM sebelum expired nanti. Rugi ooo....bersusah payah bangun tengah-tengah malam masa pantang dulu untuk buat stok.

stok susu EBM yang berjaya dikumpul sewaktu cuti bersalin
(tak sempat susun kemas-kemas sebab baru sampai dari kmpg)

Untuk susu EBM tu, malamnya hani akan keluarkan dari tempat beku dan cairkan dalam chiller. Hani akan letakkan dalam bekas berisi air supaya susu tu akan cair sepenuhnya pada keesokkan paginya.




 

Kemudian hani akan labelkan setiap botol dan minta pengasuh bagi Adra minum mengikut turutan.
No.1 : susu fresh (susu yang dipam sebelah malam atau pagi sebelum bersiap ke tempat keje)
No.2 : EBM
No.3 : EBM
No.4 : susu fresh (susu yang dipam di ofis semalam - simpan di chiller sahaja)
No.5 : susu fresh (susu yang dipam di ofis semalam - simpan di chiller sahaja)

Botol pertama hani akan bekalkan susu fresh supaya minuman pertama Adra pagi tu akan dapat yang fresh. Botol yang ke-5 pula hani akan letakkan susu fresh juga dimana botol ke-5 ni kemungkinan akan digunakan ataupun tidak. Jika tidak digunakan, hani akan letakkan dalam bahagian beku untuk dijadikan stok EBM. Ingat ye, susu EBM yang telah dicairkan mesti digunakan dalam tempoh 24 JAM dan TIDAK BOLEH DIBEKUKAN SEMULA. Dan susu EBM harus dihabiskan dalam tempoh 1 JAM selepas dipanaskan. Sebab tu hani letakkan susu EBM di nombor 2 dan 3 sebab confirm Adra akan minum. So, terpulang pada uoll untuk manage susu EBM ni sebab setiap baby tak sama kan. Kalau anak uoll minum 6 botol susu, uoll boleh letak 3 fresh+3 ebm ke. [cadangan]



Botol susu ni hani akan letakkan dalam coleman dengan 3 kuantiti icepack Autumnz.
Simpan dalam coleman ni boleh tahan sampai 24 jam.
Jadi, tak perlu la pengasuh gunakan peti sejuk dia kan.
Ye la, mana tau peti sejuk dia penuh ke kan, taknak la susahkan nak tumpang peti ais dia
walaupun dia sebenarnya ok je, boleh je nak letakkan dalam peti sejuk.
3 icepack tu hani letak di kiri, kanan dan bahagian atas supaya suhu sejuk adalah sekata.

Bagi memudahkan pengasuh memanaskan susu untuk Adra, hani telah berikan warmer. Tak la susah pengasuh nak kena masak air panaskan.
Alhamdulillah, Adra tidak reject susu EBM. Susu yang dibekukan ni rasanya akan berubah sedikit berbanding dengan susu fresh. Sebab tu ada sesetengah baby akan reject EBM ni. Hani dah test sebotol pada Adra masa berpantang dulu, fuh lega betul bila dia tak reject. Semangat mama dia ni nak buat banyak stok.


Walaupun nak uruskan breastmilk ni agak leceh, tapi hani rasa seronok dan puas sangat bila Adra membesar dengan minum susu mama dia. Biar mama susah payah pun takpe janji anak dapat yang terbaik.
Terima kasih juga pada pengasuh Adra yang tidak pernah merungut untuk menguruskan breastmilk ni. Lega di situ.

Memandangkan Adra minum 14oz sehari, hani akan cuba kumpul stok susu perahan lebih dari kuantiti yang diperlukan.
Di ofis, hani dapat kumpul 15-17 oz (3 kali pam), manakala di rumah akan dapat 10oz (2 kali pam time baby dah masuk tido)
Jadi tidak ada negatif...masih ada balance.
Jangan pula anak minum 14oz, tapi kita dapat kumpul stok 10 oz sahaja, kan jumlah tu dah jadi negatif. Dah tak dapat memenuhi permintaan, kesian anak kita kan...Nanti lama kelamaan stok susu pun boleh habis.

Masih jauh lagi perjalanan penyusuan untuk si intan payung Adra ni.
Walaupun banyak cabaran yang dihadapi. Next entry hani akan cerita pasal ni.
Semoga Allah permudahkan urusan penyusuaan Adra, semangat nak susukan Adra sehingga dia berumur 2 tahun. In sha Allah, selagi Allah masih berikan rezeki susu mama dia ni. Amin...amin.












Monday, February 17, 2014

Big Bad Wolf Fireball Book Sale 15-23 Feb 2014

Tahun lepas bulan Disember hani terlepas nak pergi BBW ni sebab masa tu
di kampung tengah berpantang.
Tengok-tengok kali ni ada lagi jualan.
Hehe....apa lagi.
Dah dekat dengan rumah kan, haruslah pergi.
Hari Sabtu tu jugak ajak en asben pergi.
Dah lama teringin nak pergi tapi asik tak berkesempatan je.

Kami sampai dalam pukul 5.00 petang.
Orang ramai juga tapi tak la sesak sangat.
Masih selesa untuk memilih buku.

Misi hani nak cari buku untuk kakak Awliya je.
Tambah koleksi buku.
Kesian dia, asik baca buku yang sama je.
Rambang mata weeiii tengok buku.
Rasa nak beli je semua hihihi.

Kebanyakkan buku di sini dari oversea.
Tapi ada juga buku-buku penulis tempatan.
Hani tak sempat survey harga sebab terus je cari tempat buku kanak-kanak.
Cuma sempat pergi ke longgokan novel-novel melayu yang berharga RM5 sebuah.
Murah kan.
Walaupun ni bukan novel terbaru, tapi ok la kan.
Kalau dah minat tak kira la baru atau lama.
Niat hati macam nak beli, dah lama tinggalkan hobi membaca novel ni.
Tapi bila pikir, masa bila pula ada masa nak membaca novel ni kan....hahaha
Sebelum mak nak baca, anak dah baca dulu ye dak...
Terus lupakan niat nak membeli walaupun harga super duper murah !!!

Niat nak cari buku resepi masakan pun tak berkesampaian sebab banyak habis masa mencari buku awliya.


                    sempat snap gambar buku ni jer....mama dah tak sabar nak belek buku hehe



Teruja betul si kakak bila nampak banyak buku.
Dia memang suka membaca pun. [tengok gambar je sebenarnya]
Buku Thomas n Friends ni buku pertama yang dia pegang, lepas tu taknak letak lansung.


Ni je buku yang sempat disambar sebelum si adik mengamuk sebab dah mengantuk.
sampai tertidur dalam carrier.
Buku ni ada harga RM3, RM6, RM8, RM10 dan RM12.
Berbaloiii....harga yang RM3 pun dapat yang hard cover.
Biasanya yang RM3 ni buku bersaiz kecil sedikit dan comel-comel.
Yang harga RM12 dapat saiz buku yang besar dan berkulit tebal.
Yang RM10 tu dapat buku yang ada background muzik...menarik!!!
Kalau kat kedai luar mesti buku tu harga berpuluh dah.
Best arrr !!! - mak pulak yang ter'over' teruje kehkeh

Bila si adik dah bangun tidur dan ngamuk sakan sekali lagi terpaksa juga la kami balik.
Ok, satu hall dengar suara dia.
Tak selesa tidur dalam carrier la tu.
Si kakak pulak hyperaktif, tak dok diam.
Adoyaiii....camne la nak pilih buku camni.
Uwaaa...tak puas hati betul, rasa nak borong lagi buku tu.
Tak dapat memilih dengan tenang huhu.
Rasa macam nak pergi lagi je tauuu !!!!


Sebelum balik, sempat singgah kat tempat main budak-budak ni.
Bayaran masuk kanak-kanak RM10, dewasa RM5.
Rugi betul bawa si kakak masuk, bukannya dia main pun...penakut pulak.

Di dalam dewan ni pun ada booth makanan, kalau lapar bole pegi makan dulu
pastu sambung shopping buku semula.

So, uoll yang belum pergi lagi.....terjah cepat-cepat k.
Sale ni seminggu je tau...dari 15-23 Feb 2014 di Mines Exhibiton Convention Centre (MIECC).
Eh lagi satu, tips kalau uoll memang nak beli banyak buku,
korang bawa la beg besar skit atau apa-apa benda yang memudahkan korang angkut buku-buku tu.
Macam hani, gunakan buggy si awliya untuk letak buku2 hehe.
Hani malas nak bawa stroller sebab keadaan kawasan yang ramai orang kan.
Tu yang bawa buggy jer.
Ada juga hani nampak orang bawa beg plastik IKEA, beg tarik tu pun ada tauuu....
Ye la, buku2 ni kan berat..tambah lak kalau yang jenis hard cover.

Di sana ada juga diaorang sediakan kotak2...
Tapi kalau nak beli banyak still berat juga kan nak angkat kotak tu.
Dapat lak parking jauh...huhu
Jadi kalau korang ada troli sayur yang orang slalu guna pegi pasar tu lagi baik.

Balik rumah aku rasa menyesal sebab banyak lagi buku yang hani tak sempat sambar sobs sobs.
Next sales...semestinya pergi lagi !!!!
SANGAT BERBALOIIII..........



Monday, February 10, 2014

Adra dah sunat

Alhamdulillah...adra sudah disunatkan pada Ahad 09/02/2014.
Mulanya kami pergi hari Sabtu, tak plan pun nak sunatkan Adra hari tu.
Ingatkan nak pergi waktu lain.
Kebetulan nak pergi beli barang, lepas tu tak tau nak kemana pula.
Nak balik rumah macam awal sangat sebab keluar pun dah lewat.

Terus je hani ajak en asben ke Hospital Islam Az Zahra, Bangi untuk sunatkan Adra...
Tempat yang sama dengan si kakak Awliya dulu.[post SINI]
Kami sampai pukul 8.30 malam.
Tapi malangnya, doc yang sunatkan budak tidak bertugas waktu tu.
Tak semua doc boleh buat tau.
Staf di kaunter pendaftaran terus call doc untuk tanya jadual.
Mereka inform pada kami supaya datang esok (Ahad) dari pukul 8.00 pagi-12.00 tengahari.
So, kalau korang nak pergi ke sana, lebih baik call dahulu tanya doc bertugas.
Jangan main redah je macam kami...huhu.

Jadinya hari Ahad kami pun datang semula.
Kesian anak-anak kena bangun awal....hehe.
Mama malas dah nak tangguh, nanti lama-lama terlupa pula kan.
Kami sampai dalam pukul 10.30 pagi.
Eh! Hari Ahad pun ramai juga orang tauuu...
Lepas ambil no, staf tu bagitau kena tunggu dalam sejam....jadi dia suruh kami pergi
makan dulu kalau belum makan.
Memang perut dah berkeroncong....huhu
Kami pun ke kedai di blok belakang Az Zahra tu.

 
 tengah tunggu nombor giliran

Lepas makan, masuk menunggu semula. Nasib baik tak lama sangat.
Nama Adra pun dipanggil.
Terus baringkan Adra dan nurse pun buka seluar dan pampers.
Doc pun memulakan tugasnya.
Walaupun ni kali kedua hani bawa anak pegi sunat, siyes memang takut nak tengok
doc buat.
Tapi adra sikit pun tak nangis, tak macam kakak awliya dulu.
Dulu kakak awliya nangis sikit, tapi sekejap je.
Adra ni macam takde perasaan pulak....hahaha
Gud girl Adra....u're so strong.
Mama pula yang nerbes tak habis-habis.

Lepas habis proses tu, doc sapukan antiseptik (ubat warna kuning) pada luka tu dan letakkan kapas.
Doc bagitahu, nanti nak salin pampers yang lain, baru buang kapas tu. Tak sampai 5 min pun proses tu. Sempat juga si ayah snap gambar yang buat muka cool tu.
Tidak ada sebarang ubat dibekalkan, just biarkan luka tu macam tu je.

Bayaran yang dikenakan RM40.

Yeeaayyy....Adra dah jadi anak dara.
Selesai sudah salah satu tanggungjawab kami sebagai ibubapa.

 
 kite taknak tengok muka doc la...seramm!!!
nak tengok muka mama je.....


'adra takut la mama'
 [eh! mama yang takut sebenarnya..ngeh2x]

Friday, February 7, 2014

Adra's progress: Mula meniarap


Adra kini dah mula meniarap pada usia 3 bulan 8 hari.
Lebih cepat berbanding kakak Awliya.
Dulu si kakak meniarap masa umur 3 bulan 2 minggu.
Sekarang ni kena alert time dia tido.
Kadang-kadang tengah tido pun dia tetiba terbangun je terus meniarap.
Risau juga kalau tak perhatikan dia, sebab dia masih belum boleh angkat kepala dengan kuat.
Sekejap tu boleh la.
Chaiyok adra...usaha lagi. 
Nak bagi pakai baju ngan pampers pun kena cepat-cepat sekarang ni.
Lambat je, tengok-tengok dia dah meniarap dulu hihi.

Lepas ni tggu dia menyusur ke depan lak..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...