Thursday, November 22, 2012

Pati Delima Gulsan

Assalammualaikum dan selamat pagi semua,

Hari ni nak stop dulu post pasal Kembara di bumi Perth...nanti sambung lagi yer..
Hari ni share pasal PATI DELIMA GULSAN.
pic from google

Korang pernah minum Pati Delima ni tak? Hani baru je minum, saje nak mencuba dahulu. Rasanya masam-masam sikit tapi takde lah masam sangat. Masih boleh diterima oleh tekak. Nampaknya boleh amalkan minum setiap hari. Pati ni kita boleh minum terus ataupun boleh dibancuh bersama air suam. Terpulang pada citarasa sama ada mahu dibancuh pekat atau cair. Kalau nak masam, bancuh la pekat sikit kan. Kalau nak minum terus, boleh amalkan minum 2 sudu di sebelah pagi (sebelum sarapan) dan 2 sudu di sebelah malam (sebelum tidur). Masa minum, jangan lupa baca selawat dah al-fatihah.

Sebelum ni hani hanya amalkan minum madu. Di rumah memang sentiasa ada madu. Alhamdulillah, kesihatan bertambah baik. Jarang demam (dah lama kot tak demam), kalau hani batuk, hani jarang sangat makan ubat batuk, selalunya hani minum madu yang dicampurkan dengan air suam. In shaa Allah, dengan izin Allah cepat sembuh. Sesungguhnya Allah sahaja yang dapat menyembuhkan penyakit. Kita hanya berusaha dan bertawakal kan. Al-Quran juga telah mengiktiraf madu sebagai 'Shifa' iaitu penyembuh penyakit.


Buah delima ni pun ada disebut dalam Al-Quran dan merupakan buah syurga. Sekarang hani nak tukar citarasa lak, nak cuba minum pati delima.

Nabi Muhammad SAW bersabda "Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari"

Kalau tak de buah delima, pati delima pun bole la kan sebab pati delima ini adalah 100% perahan buah delima tulen...Kalau nak cari buah delima ni susah sikit nak dapat sebab bermusim. Masa mengandung dulu, teringin nak makan buah delima, bukan la mengidam cuma nak makan untuk dapatkan khasiat dan kebaikan untuk baby nanti. Tapi susah sangat nak dapat masa tu sebab bukan musim. Last-last sampai dah bersalin, tak dapat juga huhu.

Bagi hani cuba dulu minum pati delima ni dan lepas ni boleh buat testimoni. Sharing is caring.

Pati ni dibeli dari rakan ofis, murah je RM15/botol.
Di internet ada juga yang jual dalam linkungan harga RM15-RM22 sebotol.

Kalau nak tau khasia pati delima ni, korang bolehlah google...berlambak-lambak info pasal ni...
Malas nak memenuhi ruang blog ku ini...hahahaha *jgn mare*
Dah habis pun air pati delima dalam botol hijau tu....




2 comments:

  1. Member saye minum jugak..dia ckp mmg bagus..xsalah cuba untuk kesihatan diri kan? hehe..maui amalkan minum pamoga http://www.mycomel.com/pamoga-vida-beauty/

    ReplyDelete
  2. mamca best jer minum pati delima nih..sekrang tgh amalkan minum bidadari untuk hilangkan sakit senggugut..alhambdulillah..ok..pastu ..botol air tudung hiju tu..akak pun ada sebotol sbb beli barang milelea dapat botol tu :-)

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...