Tuesday, June 28, 2011

Weeding Journey: Baju nikah

Salah satu tujuan ke Hani ke Bandung adalah nak cari BAJU NIKAH...harap2 jumpa la yang berkenan di hati...
Dah penat pusing2 di Pasar Baru, tibalah masa mencari baju idaman ku...*wink*
Mula-mula sekadar tgk2 jer dulu dari satu kedai ke satu kedai...pastu singgah satu kedai nama Jai Hoe..
Pemiliknya  bukan org Indon tp mcm org dari negara2 Pakistan camtu...

Operasi tgk2 kain pn bermula...
Dalam kepala otak dok tgk kain kaler pink jer...sbb mmg dah plan baju nikah kaler pink..
Nasib baik en tunang setuju....~weeeee~...ohh dulu kaler ni dah direject masa nak bertunang dulu...
Kali ni berjaya pujuk en tunang ^_^...(apsal la lelaki ni elergik btul la ngan kaler pink hah???....) tp en tunang dah pesan awal2
"pilih pink paling lembutttttt...jgn terang2.." ok..ok..saya yang menurut perintah..

setelah melalui saringan...hanya 2 kain ni yg dipilih utk buat final list...
kain 1:


 

 kain 2:



compare dua kain ni...kain 2 mdpt undian majoriti...hehehe....
 
Simple jer kain ni...pikir nanti nak tambah2 manik skit kasi meriah lg..harga pn murah jgak...2 meter kain lace + 3.5 meter kain satin (bidang 60) + 4 meter kain satin (baju melayu), rasanya harga tak sampai RM150 jer klu tak silap...murah bangaattttt !!! kain pn sgt berkualiti...satin & kain lace tu lembut jer..

okeh...dah kompem...adik, sila potong yer....

Pas adik tu dah potong, sekali dia kata nak kuarkan baju nikah yang lain..lagi cantik katanya sbb ada batu swasroski....kitaorg kata kuarkan jer la,bole gak jamu2 mata...

tadaaaaa....................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
meleleh air liur ni.....tap!tap!tap


ZooM kasi dekat lagi.....



ada lagi...........

kompem kaler ni en tunang tak nak...

ada lagi..........


wowwww......daku sgt tergoda dgn kilauan batu swaroski tu..bersinar2 beb....
siyesss....nak !! nak !!!

Hani: "Harga bape dik?"
Adik penjual: Rp 2,500,000.00
Hani : (sambil tekan2 kalkulator) RM 823.00...hukhuk....mahalnya....

 Kain ni 1 set (kain satin 4m + kain net 4m + kain yg ada batu tu).
Batu swaroski tu nanti akan dipotong2 ikut dan ditampal ke atas kain net...Hani pn xdpat bayangkan mcm mana rupa baju ni bila dah siap nanti...

 Setelah dihasut oleh k.nor,kros n adik.. .(mak dah tertido kat sofa masa ni akibat ketihan sesgt)...akhirnya hani decide nak beli yang ni (gambar yg last)..klu kat Jakel/Euro Moda/Harisson/Gulatis...hani rasa kompem harga 2k++ ni....tp masa ni hani xde banyak rupiah, nasib baik banker ada (adik la....heee), pinjamkan duit RM..kat sini korang jgn risau, klu xckup duit rupiah, org kedai ni bole panggilkan money changer dtg bawa duit...senang kan..kita tggu jer kat kedai...adik ni siap ckp, klu nak tempah baju terus pn diaorg bole panggilkan tailor dtg terus ke kedai/hotel utk bincang ukuran/design...rasa mcm layanan VVIP jer....ahakssss...
Pas baju siap, diaorg akan pos ke Msia nanti..

Tapi hani tak nak la tempah kat Bandung ni...murah mmg sgt2 murah...tp tak nak tanggung risiko lak,
kang baju xpuas ati, kan susah....kang nak cari org oter lagi...lgpn masa tu tak pikir lagi design baju nikah ni..
decide cari tailor kat KL jer la nti...
Kain satin tu Hani tak amik kaler putih, mcm gambar kat atas tu...Hani amik kaler krim..
Terlupa lak baju utk en tunang...beli la kain satin dari kain yg sama utk 4 meter harga dlm Rp 14,000/meter (RM 5.00/meter)...mesti tunangku yg tersyg tu gembira sgttttt sbb dah tukar kaler tema....kan...kan...(bye-bye pink kaler....hukhuk)

Huurrrmmm.....berbaloi ke baju nikah mahal2?? tp pakai sekejap jer...terpulang pada individu..masa nak beli pn hani pikir camtu gak...tp apa salahnya, klu kita nak merasa kan....kawin kan skali jer, ikut bajet masing2 k..lgpn baju tu hani nak simpan sampai bila2,jadi nak la yg sentiasa cantik dipandang *gedikss lak*...hahaha..mahal ke murah ker, tak penting...yg penting majlis kita nanti ringkas dan sempurna serta mendapat keredhaan dariNya...


ooohhh !!! lupa citer..apa yg terjadi ngan baju pink yg dah dipotong tapi tak jadi...nasib baik tokei tu tak kisah klu tak jadi...ms adik tu ckp kat tokei ni, customer xjadi..."tokei siap ckp, tak per..bagi je baju yg mana dia nak"...klu tak, mmg aku tak dapat la nak beli batu swaroski ni...yeeaaaaa !!!!

Masa nak bayar, tokei bg offer utk baju pink ni klu Hani nak amik...pas tolak diskaun harga dlm RM 50 jer. Nsb baik tadi adik tu tak potong utk baju melayu lg....uuiissshhh, apa lagi...hasut la adik suh amik...rasa rugi lak tak beli....hahahaha...last2 dia amik utk pakai bertunang nti..(wlaupn tarikh tunang tak tau....boyfren pn xde la...huahuahua)

tak sabar lak nak hantar kat tailor....
baju nikah en tunang...

okeh...setel lg 1 benda...

Bandung: Day 2

Hari ke 2 - 19/06/2011

Yuuuhuuuu...tak sabarnya. Hari ni plan nak ke tempat yang ditunggu2...PASAR BARU (teruja lagi walaupn dah penah smpai sini) ...bak kata org Pasar Baru ni mcm syurga kaum wanita jerr!!!!! Pas breakfeast, kul 8.30 dah janji ngan Pak Tono utk hantar kitaorg ke sana. Pasar Baru dibuka seawal 830 pg. Dari Hotel Unik ke Pasar Baru hanya 10 min jer..Klu nak ke Pasar Baru, seelok-eloknya pegi pagi2 sbb utk elakkan macet (jem). Dekat2 kul 9.00 pg kami dah smpai sini. 

Dah sampai apa lagi....mulakan aktiviti menghabiskan rupiah...kami kan jutawan...ahaksss
 (jutawan fakir sbnarnya :-( )...Pasar baru ni ada 8 tingkat...kat sana di panggil lantai (tingkat). Round yang pertama, kami gerak dari satu tingkat ke satu tingkat utk usha2 jer dulu...tp tak la smpai tingkat atas. Rasanya sampai tingkat 4 jer kot sbb tingkat atas pakaian wanita mcm blouse, handbeg...tingkat 8 tu parking jer..

Kat sini brg2 kita boleh tawar menawar..tawarlah dgn harga yg paling rendah korang rasa nak letak. Tp biasanya, susah jgak la nak tawar dgn separuh harga sbb diaorg tau nilai duit RM kita lebih tinggi, means org msia ni mcm kaya la klu dtg sana...pandai2 korang kira harga nanti..sblm confirm beli, convert dulu ngan duit msia...murah ke mahal...ooohh lupa, hani mmg dah bawa siap2 buku nota kecil yg dah siap kira tukaran wang rupiah ke RM...kan senang, terus jer tgk senarai tu dari kita nak kira2 guna kalkulator....tp jgn lupa bw kalkulator juga sbb kalk ni sgt2 berguna masa kat sana...

cth :
10 ribu rupiah = RM____
50 ribu rupiah = RM _____
100 ribu rupiah = RM ____

 Kitaorg decide utk cari brg2 yang ada dlm senarai jer dulu. Benda penting yang Hani nak cari adalah baju nikah..citer detail psl baju nikah bole baca kat post ni..Lepas dpat baju nikah, pegi cari telekung dan beberapa pasang kain sulam...bayangkan lah di saat akhir kedai nak tutup pun kitaorg sempat membeli lg...org2 di sana sgt lah ramah n baik2 kepada pelanggan...still layan kitaorg wlupun dah nak tutup...Errrkkk kitaorg lupa mkn tghari la....huuhuhuhuhuhu

Hampir pukul 6 barulah kitaorg ke parking kereta...bayangkan lah dari pukul 9 pg - 6 ptg...tp rasa mcm kejap jer....sbb tak puas shopping lagi...hahaha *gelak*
Sian Pak Tono menunggu kitaorg....wlupun kita dah bayar dia,still kitaorg kesian lg...klu aku, huuuuuuu xsanggup oooo nak tggu lelama camtu....tp Pak Tono cakap dia dah biasa dah...."saya udah 3 kali tidur bangun, kamu enggak abis shopping lg"....hahahaha lawak jugak bapak ni yaaa !!! ampunnn ya pak, kami tolong org tutup kedai skali la....^_^

Kat sini hani beli 3 pasang kain (sulam & manik) dan sehelai telekung kain cotton utk dibuat hantaran nti...

baju yang dah siap pn ada jual...

pelbagai telekung...harga murah2 ooo...
rambang mata tgk pelbagai kain sulam....harga???murah bangaaatttt....

tudung pn ada...tp tak menarik sgt..kat kl lg byk pilihan kotsss

beg tangan....

kepenatan.....tp maintain senyummmm
Lepas ke Pasar Baru, kami terus ke Toko 3 utk beli jeans pulak..Kat sini hani beli sehelai jeans Levi's dgn harga Rp 480,000 (RM 150.00) dan beberapa helai t-shirt. Kat sini byk t-shirt branded dan kualiti sgt2 cantik dan harga pun murah...kat sini mak beli beberapa helai t-shirt berkolar utk abah, abg dan adik..

hani sempat sambar sehelai jeans (nak 2-3 helai sbnarnya...uuuuawaaaaa ongkos nggak ada buk !!! ) dan t-shirt hard rock cafe utk hani dan en tunang.





byk pilihan jeans di sini...ORIGINAL...separuh harga dr msia ni...



sambar sehelai jeans jer....hukhuk
adikku bsama baju hard rock cafe....
ala...baru shopping 2 juta....



bayar...bayar....
dah bayar baru bole potong kaki seluar....
hati gumbiraaaa walaupn dapat sehelai jeans je ^_^ 









muka sedey pikir mcm mana nak balik msia dah xde duit ni.....hahaha
kami kepenatan....
         
kutipan hasil selama 2 hari....ngeh2x



Lepas beli jeans dan beberapa t-shirt, kitaorg terus pegi makan mlm di restoren western yang sama semlm.
Dah kenyang, Pak Tono terus hantar balik ke hotel....
bertambah penattttt lg ari ni !!!!!









Saturday, June 25, 2011

Bandung : Day 1


Day 1 - 18/06/2011

Kunjungan ke Bandung kali ini merupakan kali kedua bagi aku. Dulu pegi masa tahun 2009 ke Jakarta & Bandung. Masa tu pegi sekadar utk berjalan2 jer, shopping pn tak byk. Kali ni bawa mak, adik dan 2 org kawan (k.ros n k.nor)..yg best, kitaorg satu kepala bab2 shopping ni ^_^.

Tiket ni aku booked tahun lepas dgn harga RM230 (termasuk luggage 20kg)..klu sesiapa ke Bandung jgn lupa amik max pre-booked luggage masa booked tiket sbb mmg kompem korang akan memborong kat sana kan...Urusan kereta bersama supir & hotel aku dah uruskan siap2 sblm ke Bandung, senang dah setel semua. Aku berhubung dgn Iwan Setiawan (setiawantransport@gmail.com) minta quo utk kereta & supir. Iwan ni ada company yg uruskan kereta utk pelancong yg dtg ke Bandung & Jakarta. Bukan shj kereta, coaster pn ada utk trip yg ramai. Mudah sgt berurusan dgn Iwan, melalui email jer. Iwan juga bole tolong kita booked kan hotel. Lagi satu, Iwan tak minta pun deposit, bayar masa dah sampai Bandung jer nanti. Kawan2 yg nak ke Bandung dan nak cari supir, bole la hubungi Iwan yer...high recomended!!!

Flight kitaorg pukul 9.40 pg...perjalanan dari LCCT ke Bandung memakan masa 2 jam...Indonesia ni lewat sejam dari M'sia...jadi kitaorg sampai pukul 10.40 waktu tempatan. Masa kami sampai, rupa-rupanya hari yang sama merupakan hari pembukaan Trans Studio iaitu taman tema indoor yg terbesar di dunia. Flight kami merupakan flight yg ptama sampai di bandung utk hari tu...disambut macam VVIP la pulak...turun dari flight, disambut dgn paluan kompang, kalungan bunga..siap dirakam oleh stesen TV sana lg...Sempena pembukaan tu, penumpang AA dpt masuk free ke tmn tema tu & pengankutan disediakan..wahhhh..menarik kan....ikutkan hati nak jer pegi, tp dalam kepala otak dok pikir shopping jerrrr....hehehehe...maklum ler, pegi 4 hari jer, kang xckup masa lak kan...kan...

So, kitaog decide mengucapkan bye-bye kpd Trans Studio...moga kita ketemu di lain hari yaaa !!!

dapat topi free....byk2 kali aku naik AA, kali ni br dpt free...sempena pembukaan
Trans Studio..AA ni bekerjasama dgn Trans Studio ni
dah nampak bandar Bandung dah....hoyeee !!!



Airport Bandara Hussein Sasteranegara





rasa mcm mak datin lak yg dtg melawat...heee (gmbr blurrr sbb nak kena snap cepat sblm
pak emegresen tegurr psl xleh nak amik gmbr dlm ni)

Lepas setel claim luggage & pemeriksaan emegresen...keluar je dari airport, Pak Tono selaku supir kitarg dah sedia menunggu di luar sambil pegang kertas yg tertera nama aku.

bersama Pak Tono & Innova Kijang yg akan mbawa kami menghabiskan
rupiah yg ada..

Kitaorg terus minta Pak Tono pergi ke rumah makan (restoren) utk isi perut dulu sblm memulakan aktivti menghabiskan duit...hehehehe....

Aku n adik bersama kalungan bunga yg tak ditanggalkan lg..heee

Aku minta Pak Tono bawa ke Restoren Simpang Raya utk cuba masakan padang...Jgn terkejut sape yg 1st time makan masakan pdg...sbb di sini akan dihidangkan semua lauk2, penuh atas meja..tp akan dikira yg mana kita mkn jer. Restoren Simpang Raya ni mmg popular di kalangan pelancong, sbb tu harga pn mcm mahal skit. Bil kitaorg Rp 228,000 (RM 81.60) utk 5 org.

posing dulu sblm makannnnnnnn !!!

ni baru gambar separuh meja


Jus Alpukat...perrrghhhh...sedaaappp !!!!

bbuuurrrpppppppp..............licin





Perut dah kenyang, tenaga pn dah ada...apalagi...time to terjahhhhh FO (factory outlet) yang ada lerrrr....tgn dah gatalll nak abiskan duit ni..ahaksss....

Antara FO sekitar Jln Dago :-
- Dse
- Central
- Grande
- Jetset
- Blossom
- Raffles City
- Glamour
- Donatello
- Gossip
- Episode
- Uptown
- M n M
- Level
- Solution
- Victory
- Happening
- Rich n Famous

FO ni semua dekat2 jer...means sebelah menyebelah..so korang boleh jln kaki jer....mmg rambang mata tgk..pada aku kat sini t-shirt/baju mmg berkualiti..kain cantik..tambah2 lak baju lelaki..mcm2 pilihan...mmg berbaloi sgt2...sempat beli baju t-shirt berkolar utk en tunang.
FO Central...mula-mula sekali kitaorg masuk

FO Grande
FO Gossip

FO Blossom

FO Glamour
FO Reffles City

FO Donatello
Kat FO Donatello, kitaorg jadi rambang mata tgk kasut kat sini...byk btul yg aku berkenan...selesa & harga boleh tahan..berjam2 abis masa kat sini...aku sambar 2 pasang kasut okeh !!! :-) (ikutkan hati nak lebih...huuuuu)

Lepas Jln Dago, dalam pukul 5 kami ke Jln Riau pulak...masa ni cuaca dah gelap..kat sana pukul 5 dah mcm pukul 730 kat Msia ni..

Antara FO yg ada di Jln Riau:-
- Heritage
- Oasis
- Secret
- Terminal Tas (Handbeg)
- Summit
- Formen
- OSSO
- Branded Club
- Renaritti
- Riau Stok Mall
- byk lagi daa......
Jln Riau....dah gelap masa kul 530 ptg...
FO Terminal Tas - tak menarik sgt & mahal....
Beli perfume kat depan FO Oasis...muka kak nor dah keletihan...

ok jgak perfume ni....bau pun tahan lama

Tak banyak FO yg kami masuk sbbnya:-
- dah penat & kaki dah sakit
- duit dah byk abis kat Jln Dago...baru hari pertama...kang xbalik Msia lak nti...ngeh2x
- perut dah laporrrr
- terbayang katil kat hotel......huuuuuu

Gambar pun tak banyak snap...dah tak larat la katakan....

Untuk mkn malam, kitaorg minta Pak Tono suggest kat mana restoren yg ok & murah (murah tu penting sbb nak bujet ke arah shopping yer !!!)..Pak Tono bawa kitaorg ke restore western C'est Bon Steak n Restro...wahhh!!! nama mcm restoren hebat jer kan...tp kat sini jgn risau la, restoren besar2 pn harga still murah compare di Msia ni..klu Msia ni kompem aku pn tak mampu nak mkn kat restoren besar n cantik2 mcm kat Bandung ni. Kat sini bukan shj ada makanan western, tapi ada juga nasi, nasi goreng, sup etc. 



Pandangan depan...rumah banglo yang dijadikan restoren...

Harus possssiiingggg !!!

Jus Guava...jus buah kat sana mmg pekat..terbaeeekkk!!!!!!

Pelbagai pilihan menu...

Makanan kat sini mmg sedaaapp & murahhh....mengikut kata Pak Tono, restoren ni masih baru dan tak ramai yang tahu lg..maybe sbb tu harga masih murah lagi...masa kitaorg sampai mmg lengang jer kat sini...sbb suka dengan masakan sini, kitaorg minta Pak Tono bawa lg kitaorg utk mkn mlm esok..^_^. Bil kitaorg tak sampai Rp 200,000 utk 5 org mkn...

Lepas perut dah knyang, kitaorg terus gerak ke Unik Hotel utk check in. Hotel ni mmg awal2 dah dibooked oleh Iwan. Booked 1 bilik family + 1 bilik standard. Hotel ni disuggest oleh Iwan, yg best klu Iwan yg booked ....boleh dapat diskaun compare dgn kita booked sndiri melalui online. Boleh check kat sini http://hotelunikbandung.com. atau facebook: http://www.facebook.com/pages/HOTEL-UNIK-BANDUNG. Hotel ni takde lift, tak sure berapa floor, rasanya 2 @ 3 tingkat jer..tp nasib baik kitaorg dapat bilik bawah sekali..btul2 dkat ngan receptionist. Cuma agak bising skit la sbb bilik kami menjadi laluan utk ke tangga. Masuk jer bilik terus landing atas katil.......huuuuuuuuuuu peeenaaattttttttttt !!!!!!!!!!





lobi

receptionist

Double standard

Bilik family
Lupa nak bgtau, kos kereta (4 hr) + hotel (4 hr 3 mlm) utk sorang dlm RM 250...wahhhhh murah bangattttt kan...klu pegi ramai sgt2 jimat....

Okeh...nanti sambung citer hari ke 2 pulak yer !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...