Saturday, June 25, 2011

Bandung : Day 1


Day 1 - 18/06/2011

Kunjungan ke Bandung kali ini merupakan kali kedua bagi aku. Dulu pegi masa tahun 2009 ke Jakarta & Bandung. Masa tu pegi sekadar utk berjalan2 jer, shopping pn tak byk. Kali ni bawa mak, adik dan 2 org kawan (k.ros n k.nor)..yg best, kitaorg satu kepala bab2 shopping ni ^_^.

Tiket ni aku booked tahun lepas dgn harga RM230 (termasuk luggage 20kg)..klu sesiapa ke Bandung jgn lupa amik max pre-booked luggage masa booked tiket sbb mmg kompem korang akan memborong kat sana kan...Urusan kereta bersama supir & hotel aku dah uruskan siap2 sblm ke Bandung, senang dah setel semua. Aku berhubung dgn Iwan Setiawan (setiawantransport@gmail.com) minta quo utk kereta & supir. Iwan ni ada company yg uruskan kereta utk pelancong yg dtg ke Bandung & Jakarta. Bukan shj kereta, coaster pn ada utk trip yg ramai. Mudah sgt berurusan dgn Iwan, melalui email jer. Iwan juga bole tolong kita booked kan hotel. Lagi satu, Iwan tak minta pun deposit, bayar masa dah sampai Bandung jer nanti. Kawan2 yg nak ke Bandung dan nak cari supir, bole la hubungi Iwan yer...high recomended!!!

Flight kitaorg pukul 9.40 pg...perjalanan dari LCCT ke Bandung memakan masa 2 jam...Indonesia ni lewat sejam dari M'sia...jadi kitaorg sampai pukul 10.40 waktu tempatan. Masa kami sampai, rupa-rupanya hari yang sama merupakan hari pembukaan Trans Studio iaitu taman tema indoor yg terbesar di dunia. Flight kami merupakan flight yg ptama sampai di bandung utk hari tu...disambut macam VVIP la pulak...turun dari flight, disambut dgn paluan kompang, kalungan bunga..siap dirakam oleh stesen TV sana lg...Sempena pembukaan tu, penumpang AA dpt masuk free ke tmn tema tu & pengankutan disediakan..wahhhh..menarik kan....ikutkan hati nak jer pegi, tp dalam kepala otak dok pikir shopping jerrrr....hehehehe...maklum ler, pegi 4 hari jer, kang xckup masa lak kan...kan...

So, kitaog decide mengucapkan bye-bye kpd Trans Studio...moga kita ketemu di lain hari yaaa !!!

dapat topi free....byk2 kali aku naik AA, kali ni br dpt free...sempena pembukaan
Trans Studio..AA ni bekerjasama dgn Trans Studio ni
dah nampak bandar Bandung dah....hoyeee !!!



Airport Bandara Hussein Sasteranegara





rasa mcm mak datin lak yg dtg melawat...heee (gmbr blurrr sbb nak kena snap cepat sblm
pak emegresen tegurr psl xleh nak amik gmbr dlm ni)

Lepas setel claim luggage & pemeriksaan emegresen...keluar je dari airport, Pak Tono selaku supir kitarg dah sedia menunggu di luar sambil pegang kertas yg tertera nama aku.

bersama Pak Tono & Innova Kijang yg akan mbawa kami menghabiskan
rupiah yg ada..

Kitaorg terus minta Pak Tono pergi ke rumah makan (restoren) utk isi perut dulu sblm memulakan aktivti menghabiskan duit...hehehehe....

Aku n adik bersama kalungan bunga yg tak ditanggalkan lg..heee

Aku minta Pak Tono bawa ke Restoren Simpang Raya utk cuba masakan padang...Jgn terkejut sape yg 1st time makan masakan pdg...sbb di sini akan dihidangkan semua lauk2, penuh atas meja..tp akan dikira yg mana kita mkn jer. Restoren Simpang Raya ni mmg popular di kalangan pelancong, sbb tu harga pn mcm mahal skit. Bil kitaorg Rp 228,000 (RM 81.60) utk 5 org.

posing dulu sblm makannnnnnnn !!!

ni baru gambar separuh meja


Jus Alpukat...perrrghhhh...sedaaappp !!!!

bbuuurrrpppppppp..............licin





Perut dah kenyang, tenaga pn dah ada...apalagi...time to terjahhhhh FO (factory outlet) yang ada lerrrr....tgn dah gatalll nak abiskan duit ni..ahaksss....

Antara FO sekitar Jln Dago :-
- Dse
- Central
- Grande
- Jetset
- Blossom
- Raffles City
- Glamour
- Donatello
- Gossip
- Episode
- Uptown
- M n M
- Level
- Solution
- Victory
- Happening
- Rich n Famous

FO ni semua dekat2 jer...means sebelah menyebelah..so korang boleh jln kaki jer....mmg rambang mata tgk..pada aku kat sini t-shirt/baju mmg berkualiti..kain cantik..tambah2 lak baju lelaki..mcm2 pilihan...mmg berbaloi sgt2...sempat beli baju t-shirt berkolar utk en tunang.
FO Central...mula-mula sekali kitaorg masuk

FO Grande
FO Gossip

FO Blossom

FO Glamour
FO Reffles City

FO Donatello
Kat FO Donatello, kitaorg jadi rambang mata tgk kasut kat sini...byk btul yg aku berkenan...selesa & harga boleh tahan..berjam2 abis masa kat sini...aku sambar 2 pasang kasut okeh !!! :-) (ikutkan hati nak lebih...huuuuu)

Lepas Jln Dago, dalam pukul 5 kami ke Jln Riau pulak...masa ni cuaca dah gelap..kat sana pukul 5 dah mcm pukul 730 kat Msia ni..

Antara FO yg ada di Jln Riau:-
- Heritage
- Oasis
- Secret
- Terminal Tas (Handbeg)
- Summit
- Formen
- OSSO
- Branded Club
- Renaritti
- Riau Stok Mall
- byk lagi daa......
Jln Riau....dah gelap masa kul 530 ptg...
FO Terminal Tas - tak menarik sgt & mahal....
Beli perfume kat depan FO Oasis...muka kak nor dah keletihan...

ok jgak perfume ni....bau pun tahan lama

Tak banyak FO yg kami masuk sbbnya:-
- dah penat & kaki dah sakit
- duit dah byk abis kat Jln Dago...baru hari pertama...kang xbalik Msia lak nti...ngeh2x
- perut dah laporrrr
- terbayang katil kat hotel......huuuuuu

Gambar pun tak banyak snap...dah tak larat la katakan....

Untuk mkn malam, kitaorg minta Pak Tono suggest kat mana restoren yg ok & murah (murah tu penting sbb nak bujet ke arah shopping yer !!!)..Pak Tono bawa kitaorg ke restore western C'est Bon Steak n Restro...wahhh!!! nama mcm restoren hebat jer kan...tp kat sini jgn risau la, restoren besar2 pn harga still murah compare di Msia ni..klu Msia ni kompem aku pn tak mampu nak mkn kat restoren besar n cantik2 mcm kat Bandung ni. Kat sini bukan shj ada makanan western, tapi ada juga nasi, nasi goreng, sup etc. 



Pandangan depan...rumah banglo yang dijadikan restoren...

Harus possssiiingggg !!!

Jus Guava...jus buah kat sana mmg pekat..terbaeeekkk!!!!!!

Pelbagai pilihan menu...

Makanan kat sini mmg sedaaapp & murahhh....mengikut kata Pak Tono, restoren ni masih baru dan tak ramai yang tahu lg..maybe sbb tu harga masih murah lagi...masa kitaorg sampai mmg lengang jer kat sini...sbb suka dengan masakan sini, kitaorg minta Pak Tono bawa lg kitaorg utk mkn mlm esok..^_^. Bil kitaorg tak sampai Rp 200,000 utk 5 org mkn...

Lepas perut dah knyang, kitaorg terus gerak ke Unik Hotel utk check in. Hotel ni mmg awal2 dah dibooked oleh Iwan. Booked 1 bilik family + 1 bilik standard. Hotel ni disuggest oleh Iwan, yg best klu Iwan yg booked ....boleh dapat diskaun compare dgn kita booked sndiri melalui online. Boleh check kat sini http://hotelunikbandung.com. atau facebook: http://www.facebook.com/pages/HOTEL-UNIK-BANDUNG. Hotel ni takde lift, tak sure berapa floor, rasanya 2 @ 3 tingkat jer..tp nasib baik kitaorg dapat bilik bawah sekali..btul2 dkat ngan receptionist. Cuma agak bising skit la sbb bilik kami menjadi laluan utk ke tangga. Masuk jer bilik terus landing atas katil.......huuuuuuuuuuu peeenaaattttttttttt !!!!!!!!!!





lobi

receptionist

Double standard

Bilik family
Lupa nak bgtau, kos kereta (4 hr) + hotel (4 hr 3 mlm) utk sorang dlm RM 250...wahhhhh murah bangattttt kan...klu pegi ramai sgt2 jimat....

Okeh...nanti sambung citer hari ke 2 pulak yer !!!

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. hehehe...k.hani jgak nak pegi lg...uwaaaa xpuas shpping !!!!

    ReplyDelete
  3. k.hani!! kalo nk pegi jgn lupe ajak ye..hehe

    ReplyDelete
  4. murahnya kos hotel & transport..honey nanti akak calling2 ye kalau ada peluang pi sana :p

    ReplyDelete
  5. kak fid: murah kan...tu yg rasa nak g sana lg...xpuas shppg hehe...ok,bole2..nk pegi bgtau sy..nti leh sy bg info skit2..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan

    Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    Free & Eazy Program Tour (up to you)

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

    Kereta Taip Daily/14 hour

    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 425,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 425,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.

    CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
    telefon office : +62 8888 9177 00
    WhatsApp : +62 858 6137 8328
    pin blackberry : 30D1 82F0
    email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...