Tuesday, June 28, 2011

Weeding Journey: Baju nikah

Salah satu tujuan ke Hani ke Bandung adalah nak cari BAJU NIKAH...harap2 jumpa la yang berkenan di hati...
Dah penat pusing2 di Pasar Baru, tibalah masa mencari baju idaman ku...*wink*
Mula-mula sekadar tgk2 jer dulu dari satu kedai ke satu kedai...pastu singgah satu kedai nama Jai Hoe..
Pemiliknya  bukan org Indon tp mcm org dari negara2 Pakistan camtu...

Operasi tgk2 kain pn bermula...
Dalam kepala otak dok tgk kain kaler pink jer...sbb mmg dah plan baju nikah kaler pink..
Nasib baik en tunang setuju....~weeeee~...ohh dulu kaler ni dah direject masa nak bertunang dulu...
Kali ni berjaya pujuk en tunang ^_^...(apsal la lelaki ni elergik btul la ngan kaler pink hah???....) tp en tunang dah pesan awal2
"pilih pink paling lembutttttt...jgn terang2.." ok..ok..saya yang menurut perintah..

setelah melalui saringan...hanya 2 kain ni yg dipilih utk buat final list...
kain 1:


 

 kain 2:



compare dua kain ni...kain 2 mdpt undian majoriti...hehehe....
 
Simple jer kain ni...pikir nanti nak tambah2 manik skit kasi meriah lg..harga pn murah jgak...2 meter kain lace + 3.5 meter kain satin (bidang 60) + 4 meter kain satin (baju melayu), rasanya harga tak sampai RM150 jer klu tak silap...murah bangaattttt !!! kain pn sgt berkualiti...satin & kain lace tu lembut jer..

okeh...dah kompem...adik, sila potong yer....

Pas adik tu dah potong, sekali dia kata nak kuarkan baju nikah yang lain..lagi cantik katanya sbb ada batu swasroski....kitaorg kata kuarkan jer la,bole gak jamu2 mata...

tadaaaaa....................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
meleleh air liur ni.....tap!tap!tap


ZooM kasi dekat lagi.....



ada lagi...........

kompem kaler ni en tunang tak nak...

ada lagi..........


wowwww......daku sgt tergoda dgn kilauan batu swaroski tu..bersinar2 beb....
siyesss....nak !! nak !!!

Hani: "Harga bape dik?"
Adik penjual: Rp 2,500,000.00
Hani : (sambil tekan2 kalkulator) RM 823.00...hukhuk....mahalnya....

 Kain ni 1 set (kain satin 4m + kain net 4m + kain yg ada batu tu).
Batu swaroski tu nanti akan dipotong2 ikut dan ditampal ke atas kain net...Hani pn xdpat bayangkan mcm mana rupa baju ni bila dah siap nanti...

 Setelah dihasut oleh k.nor,kros n adik.. .(mak dah tertido kat sofa masa ni akibat ketihan sesgt)...akhirnya hani decide nak beli yang ni (gambar yg last)..klu kat Jakel/Euro Moda/Harisson/Gulatis...hani rasa kompem harga 2k++ ni....tp masa ni hani xde banyak rupiah, nasib baik banker ada (adik la....heee), pinjamkan duit RM..kat sini korang jgn risau, klu xckup duit rupiah, org kedai ni bole panggilkan money changer dtg bawa duit...senang kan..kita tggu jer kat kedai...adik ni siap ckp, klu nak tempah baju terus pn diaorg bole panggilkan tailor dtg terus ke kedai/hotel utk bincang ukuran/design...rasa mcm layanan VVIP jer....ahakssss...
Pas baju siap, diaorg akan pos ke Msia nanti..

Tapi hani tak nak la tempah kat Bandung ni...murah mmg sgt2 murah...tp tak nak tanggung risiko lak,
kang baju xpuas ati, kan susah....kang nak cari org oter lagi...lgpn masa tu tak pikir lagi design baju nikah ni..
decide cari tailor kat KL jer la nti...
Kain satin tu Hani tak amik kaler putih, mcm gambar kat atas tu...Hani amik kaler krim..
Terlupa lak baju utk en tunang...beli la kain satin dari kain yg sama utk 4 meter harga dlm Rp 14,000/meter (RM 5.00/meter)...mesti tunangku yg tersyg tu gembira sgttttt sbb dah tukar kaler tema....kan...kan...(bye-bye pink kaler....hukhuk)

Huurrrmmm.....berbaloi ke baju nikah mahal2?? tp pakai sekejap jer...terpulang pada individu..masa nak beli pn hani pikir camtu gak...tp apa salahnya, klu kita nak merasa kan....kawin kan skali jer, ikut bajet masing2 k..lgpn baju tu hani nak simpan sampai bila2,jadi nak la yg sentiasa cantik dipandang *gedikss lak*...hahaha..mahal ke murah ker, tak penting...yg penting majlis kita nanti ringkas dan sempurna serta mendapat keredhaan dariNya...


ooohhh !!! lupa citer..apa yg terjadi ngan baju pink yg dah dipotong tapi tak jadi...nasib baik tokei tu tak kisah klu tak jadi...ms adik tu ckp kat tokei ni, customer xjadi..."tokei siap ckp, tak per..bagi je baju yg mana dia nak"...klu tak, mmg aku tak dapat la nak beli batu swaroski ni...yeeaaaaa !!!!

Masa nak bayar, tokei bg offer utk baju pink ni klu Hani nak amik...pas tolak diskaun harga dlm RM 50 jer. Nsb baik tadi adik tu tak potong utk baju melayu lg....uuiissshhh, apa lagi...hasut la adik suh amik...rasa rugi lak tak beli....hahahaha...last2 dia amik utk pakai bertunang nti..(wlaupn tarikh tunang tak tau....boyfren pn xde la...huahuahua)

tak sabar lak nak hantar kat tailor....
baju nikah en tunang...

okeh...setel lg 1 benda...

1 comment:

  1. kedai ape ea yg bli kaen kt bandung tu.. tgh survey~ :)

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...