Tuesday, June 28, 2011

Bandung: Day 2

Hari ke 2 - 19/06/2011

Yuuuhuuuu...tak sabarnya. Hari ni plan nak ke tempat yang ditunggu2...PASAR BARU (teruja lagi walaupn dah penah smpai sini) ...bak kata org Pasar Baru ni mcm syurga kaum wanita jerr!!!!! Pas breakfeast, kul 8.30 dah janji ngan Pak Tono utk hantar kitaorg ke sana. Pasar Baru dibuka seawal 830 pg. Dari Hotel Unik ke Pasar Baru hanya 10 min jer..Klu nak ke Pasar Baru, seelok-eloknya pegi pagi2 sbb utk elakkan macet (jem). Dekat2 kul 9.00 pg kami dah smpai sini. 

Dah sampai apa lagi....mulakan aktiviti menghabiskan rupiah...kami kan jutawan...ahaksss
 (jutawan fakir sbnarnya :-( )...Pasar baru ni ada 8 tingkat...kat sana di panggil lantai (tingkat). Round yang pertama, kami gerak dari satu tingkat ke satu tingkat utk usha2 jer dulu...tp tak la smpai tingkat atas. Rasanya sampai tingkat 4 jer kot sbb tingkat atas pakaian wanita mcm blouse, handbeg...tingkat 8 tu parking jer..

Kat sini brg2 kita boleh tawar menawar..tawarlah dgn harga yg paling rendah korang rasa nak letak. Tp biasanya, susah jgak la nak tawar dgn separuh harga sbb diaorg tau nilai duit RM kita lebih tinggi, means org msia ni mcm kaya la klu dtg sana...pandai2 korang kira harga nanti..sblm confirm beli, convert dulu ngan duit msia...murah ke mahal...ooohh lupa, hani mmg dah bawa siap2 buku nota kecil yg dah siap kira tukaran wang rupiah ke RM...kan senang, terus jer tgk senarai tu dari kita nak kira2 guna kalkulator....tp jgn lupa bw kalkulator juga sbb kalk ni sgt2 berguna masa kat sana...

cth :
10 ribu rupiah = RM____
50 ribu rupiah = RM _____
100 ribu rupiah = RM ____

 Kitaorg decide utk cari brg2 yang ada dlm senarai jer dulu. Benda penting yang Hani nak cari adalah baju nikah..citer detail psl baju nikah bole baca kat post ni..Lepas dpat baju nikah, pegi cari telekung dan beberapa pasang kain sulam...bayangkan lah di saat akhir kedai nak tutup pun kitaorg sempat membeli lg...org2 di sana sgt lah ramah n baik2 kepada pelanggan...still layan kitaorg wlupun dah nak tutup...Errrkkk kitaorg lupa mkn tghari la....huuhuhuhuhuhu

Hampir pukul 6 barulah kitaorg ke parking kereta...bayangkan lah dari pukul 9 pg - 6 ptg...tp rasa mcm kejap jer....sbb tak puas shopping lagi...hahaha *gelak*
Sian Pak Tono menunggu kitaorg....wlupun kita dah bayar dia,still kitaorg kesian lg...klu aku, huuuuuuu xsanggup oooo nak tggu lelama camtu....tp Pak Tono cakap dia dah biasa dah...."saya udah 3 kali tidur bangun, kamu enggak abis shopping lg"....hahahaha lawak jugak bapak ni yaaa !!! ampunnn ya pak, kami tolong org tutup kedai skali la....^_^

Kat sini hani beli 3 pasang kain (sulam & manik) dan sehelai telekung kain cotton utk dibuat hantaran nti...

baju yang dah siap pn ada jual...

pelbagai telekung...harga murah2 ooo...
rambang mata tgk pelbagai kain sulam....harga???murah bangaaatttt....

tudung pn ada...tp tak menarik sgt..kat kl lg byk pilihan kotsss

beg tangan....

kepenatan.....tp maintain senyummmm
Lepas ke Pasar Baru, kami terus ke Toko 3 utk beli jeans pulak..Kat sini hani beli sehelai jeans Levi's dgn harga Rp 480,000 (RM 150.00) dan beberapa helai t-shirt. Kat sini byk t-shirt branded dan kualiti sgt2 cantik dan harga pun murah...kat sini mak beli beberapa helai t-shirt berkolar utk abah, abg dan adik..

hani sempat sambar sehelai jeans (nak 2-3 helai sbnarnya...uuuuawaaaaa ongkos nggak ada buk !!! ) dan t-shirt hard rock cafe utk hani dan en tunang.





byk pilihan jeans di sini...ORIGINAL...separuh harga dr msia ni...



sambar sehelai jeans jer....hukhuk
adikku bsama baju hard rock cafe....
ala...baru shopping 2 juta....



bayar...bayar....
dah bayar baru bole potong kaki seluar....
hati gumbiraaaa walaupn dapat sehelai jeans je ^_^ 









muka sedey pikir mcm mana nak balik msia dah xde duit ni.....hahaha
kami kepenatan....
         
kutipan hasil selama 2 hari....ngeh2x



Lepas beli jeans dan beberapa t-shirt, kitaorg terus pegi makan mlm di restoren western yang sama semlm.
Dah kenyang, Pak Tono terus hantar balik ke hotel....
bertambah penattttt lg ari ni !!!!!









4 comments:

  1. amboi...2 hari penuhs satu katil. dasatt

    ReplyDelete
  2. hehe...nasib baik xpenuh katil yg sebelah lg tu..:-P

    ReplyDelete
  3. xabes baca lagi nie hani. panjang giller. cam byk je saye nak tanya hani nie.

    ReplyDelete
  4. reen: bole je nak tnya apa2..yg mana hani bole jwb...hani jawab.reen nak email pun bole...hani xkisah byk mana pn soalan...insyaallah akan dilayan :-)

    hanizamhuri@gmail.com

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...