Tuesday, August 20, 2013

Ho Chi Minh lagi...(Part III)

Ho Chi Minh lagi (part I)
Ho Chi Minh lagi (part II)

fuhhh...berkurun nak abiskan post psl vietnam ni...
ni pun sebab ada yang email minta sambungan - seperti yang aku janjikan la
terpaksa juga abiskan post yang terakhir ni....

Kali ni aku nak cite pasal penggunaan mata wang di Vietnam.
Kali pertama aku g sana, aku banyak tukar duit Dong dan sedikit sahaja duit
USD. Yang selebihnya bawa RM (untuk spare)

Tapi masa membeli barang, bila dicomparekan ketiga2 mata wang,
menggunakan USD adalah lebih murah sedikit berbanding dengan matawang RM dan Dong.
Beza dlam RM2-RM3 juga. Kalau beli banyak, kan dah rugi.
Memandangkan Dong dah terlebih-lebih....terpaksa la juga gunakan walaupun agak rugi.
Masa tu nyesal lak tak tukar duit USD banyak2.

Kali ni aku pegi, aku hanya bawa 1 juta Dong sahaja = RM 150.
USD bawa banyak juga [ikut pengalaman yang lepas]
Tapi kan...rupanya kali ni lebih mudah menggunakan RM.
Ye, lebih murah berbanding Dong dan USD.
Mungkin penggunaan RM dan meluas sekarang di HCMC ni.
Sebab bila tanya kat penjual, majoriti bagi harga dalam RM.
Diaorang pun tau kita ni orang M'sia.
So, kalau korang di nak pegi sekarang ni....tak payah la susah-susah nak tukar duit semua.
Cukup sekadar bawa 1 juta dong utk buat tambang teksi, beli air ke...beli makanan ke..
beli buah-buahan ke...
Tukar Dong kat sana pun boleh...banyak money changer sekitar pasar bent thant tu.
Kalau yang nak buat meniaga tu, lagi senang klu dah pakai RM kan, senang nak ingat beli berapa dan jual balik nanti berapa. Kalau tak, nak kena convert la pulak kan...

Masa nak balik, kami dah siap timbang semua beg supaya tak lebih muatan.
Kebanyakkan hotel kat sini memang ada sediakan penimbang.
Kitaorang siap minta hantar ke bilik lagi penimbang tu sebab malas nak bawa beg
turun.
Kitaorang timbang awal sebab nak tengok sama ada space masih cukup lagi ke tak..
Kalau cukup, kena stop shopping dah....kalau tak cukup, boleh tambah lagi ngeh..ngeh...
Kitaorang beli lugage 20kg je, cukup utk sorang.
Tapi kalau yang nak buat meniaga tu, beli la maksimum lugage yerrr.


Masa di airport, ada pasangan suami isteri ni...muda lagi.
Pestime datang ke vietnam ni untuk shopping...eh, diaorang berniaga sekali.
Banyak gile diaorang borong,
Lugage diaorang dah terlebih muatan sampai 20kg okeh....bukan sikit tu.
Sedangkan diaorang dah beli max lugage tapi still tak cukup.
Nak beli online masa tu, katanya dah tak boleh.
Nampaknya memang kena beli di kaunter la kan....confirm la mahal.
Diaorang pun gelabah la cari orang untuk tumpang lugage...termasuk la diaorang tanya pada
kitaorang. Tapi kitaorang punya dah cukup sorang 20 kg. Memang tak de lebih utk diberi tumpang.


Kalau jadi camni, apa korang akan buat????
Korang sanggup bayar tak????
Kalau tak sanggup, korang buat la cam diaorang ni...
cuma kena tebalkan muka pergi tanya penumpang lain.
Bayangkan la kalau 1kg pun dah kena charge 50++ [kalau tak silap]
Diaorang cakap utk 20kg, diaorg kena bayar dalam 1k++....uuuiisshhh terkojut den.
Tak berbaloi la ko borong kain nak buat niaga kan.

Aku tengok dia pergi tanya kat geng2 family yang datang ramai-ramai kan...
Satu family dapat la tumpang 1-2 beg, sampaikan habis semua beg-beg dia tu...
Syabassss dan bijakkkk....hahahhaha

Itupun nasib baik tak kena cukai kastam Vietnam lagi....
Sebab member pernah kena tahan dengan kastam sana sebab beli banyak kain - dia memang berniaga

Kalau korang datang sini, bawa la 2-3 beg takpe, tapi janganlah bawa beg yang besar
macam orang dah tau korang tu datang untuk berniaga terutama beg2 plastik nyonya besar-besar tu.
Silap haribulan memang kena tahan la kastam vietnam la.biasalah, diaorang nak duit je kan.

Eh...belum habis cerita lagi ni...
Dah selamat kat vietnam, cerita kat epot m'sia lak...
Disebabkan beg diaorang ni banyak, semasa pemeriksaan kastam...
Haaa....dah kena tahan pulak dah...huhuhu
Ye la, kan dah cakap tadi...korang datang 2 orang je, pastu beg banyak gile dan ada
yang besar...memang menimbulkan kemusykilan kastam la kan..
Tapi aku tak tau cerita lepas tu...sama ada diaorang ni kena cukai atau tidak.
Sebab masa tu aku cepat-cepat keluar dari epot sebab asben dah sampai.
Nape aku cerita kisah diaorang ni lak???
Untuk pengajaran dan peringatan kita bersama.
Sebab aku selalu balik dari vietnam, duit kat tangan mesti dah licin..
Risau je kalau jadi kes-kes camni....
Harap-harap tak la....sebab aku tak cukup modal nak meniaga.
Beli untuk diri sendiri lepas la.
Kalau korang yang meniaga tu, lebih baik pos je barang-barang tu...
Tak mahal sangat pun berbanding korang kena charge lebih muatan.
Korang minta je tokei kedai urusankan pasal pos, kasi la upah skit...senang kan.
Tak perlu angkut barang yang banyak tu.

okeh..itu saje yang aku nak share pasal pengalaman di sana.
habis juga entry ni.
kalau ada apa korang nak tanya, just email aku yer....
mana aku boleh jawab, aku jawab....

okeh, dah abis citer pengalaman di ho chi minh ni...dah tak larat nak buat sambungan hehehe....

7 comments:

  1. Hoyee..habis jugak entry HCM..leh akak refer sebelum pergi oktober nanti :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...abis juga, dah lama simpan dlm draf..bln oct nanti pn ramai mber opis sy pegi sana juga...sy pn nak ke sana lagi tp tggu next year...xpuas shoppg lagi hehe

      Delete
  2. dulu2 kastam vietnam x kisah pun kalau kita beli brang banyak
    skrang dia dh pandai nak buat duit,mmg intai je sapa yg boleh dimakan
    betul tu,selalunya bila dah nak balik..duit pun dh licin dlm poket
    kalau kena bayar tax lagi konfem nanges situ jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu irfa..skrg ni diaorg tau org msia wat bisnes,kastam diaorg pn nak wat bisnes gak...nak selamat, timbang awal2 kat hotel supaya xlebih muatan..pastu jgn bw beg besar2..kecik tp byk xper, diaorg x kisah sgt

      Delete
  3. Salam akak hanizan,

    say bercadang baru nk buat bisnes kain cotton ni..
    bila terbaca pasal pengalaman kene tahan sebab lebih muatan dan barang banyak, rasa risau pulak n akak suggestkan untuk pos sahaja barang borong ke malaysia..
    akak ada ape2 info tak macam mane nk pos ke msia?brape rate nye?
    terima kasih

    ReplyDelete
  4. Memandangkan Ramai yang tertanya2 berkenaan perkhidmatan penghantaran barangan (POS), maka disini saya lampirkan contact yang sempat saya dapatkan semasa saya di sana. Saya tidak pernah guna perkhidmatan ini tapi ramai orang guna katanya.

    Phuc Tam Trans & Services JSC
    75 Ho Van Hue
    St Ward 9
    Phu Nhuan Dist
    Ho Chi Minh City Vietnam
    Tel : (84-8) 39 974 003
    website : www.phuctamtrans.com

    Sila Download Brosur PDF – Phuc Tam Trans & Services JSC

    ReplyDelete
  5. sama kes macam saya balik HCM ritu ... ada satu pasangan ni beli brang nak niaga sampai 7k ... sampai airport lebih kg ... sib baik ada budak2 backpackers ni tolong tumpang. Siap bawak sebundle tudung ke kain ntah hand carry lagik ... Pastu nasib baik flight delay dan kastam malaysia tak kacau langsung ... berbanding saya kena paw masa balik bandung padahal bukan sopping banyak pun

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...