Tuesday, October 18, 2011

Day 1 in Seoul

Dah hampir 6 bulan review psl percutian ke Seoul terletak dalam draf....tapi tak publish. Skrg baru ada mood utk buat review ni. Saje nak share dgn rakan2 blog semua. Mana tahu korang ada peluang ke sana kan, so dpt la info skit dari pengalaman hani ni.

Pengalaman yang sgt menyeronokkan dan mencabar. Mencabar sebab 1st time pergi Korea. Pergi 2 org pulak tu tanpa pakej. Errkkk, mmg kitaorg gamble jer pergi. Tapi yang penting, perlu dapatkan seberapa byk info. Dalam kepala otak memang zero psl Korea ni. Beli tiket masa AA buat promotion tahun lepas. RM650 (termasuk mkn) pegi balik. Murah bangattt kan.

Jom ikuti pengembaraan kami ke bumi Seoul.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

19/4/11 - Teruja, gembira, nervous bila dah tiba harinya. Kul 8 pagi hani dah kuar dr umah menuju ke Putrajaya..letak kereta dkat umah K.Ros. Flight kami pukul 1.55 ptg..saje keluar awal, tak nak kelam kabut nanti...sempatlah kami breakfst dulu di Persint 9. Selepas tu, kami gerak ke Putrajaya Sentral utk menaiki ERL Transit ke stesen Salak Tinggi..dari Salak Tinggi pula kami naik bas ke LCCT.


Kami tiba di LCCT lebih kurang pukul 11.00 pg...terus check board kaunter mana nak check in..terus je kami check in sbb tgk kaunter dah pun buka Lepas check in, ada masa lagi 2 jam nak tggu boarding...so, kitaorg lepak minum di Mc'D dulu sambil smbil layan fb.


Dalam kul 1 kitaorg dah naik flight...dalam 1.40 ptg flight pn meninggalkan LCCT..perjalanan memakan masa selama 8 jam..adehhh rasa mau kebas muntut ni dok lam flight..xlama pastu stewardess pn kasi borang utk declare negara Korea dan menghidangkan kami makan tghari...

Pas perut kyg..apa lagi..time to ZZzzzzzzZZZ la....


Terbang punya terbang, akhirnya kami smpai di Incheon International Airport pada pukul 9.30 mlm. Lepas settle semua urusan di Imegresen, kami pn ke tempat baggage claim utk ambil beg..rupanya nak ke tpt baggange claim tu kita kena naik tren ke terminal bersebelahan...oohh kitaorg pn xtau sbnarnya, cuma ikut org dan jgn risau..di Korea sbnarnya sistem pengangkutan diaorg sgt sistematik..mcm nak amik beg ni, kat lantai pun ada t'tera anak panah smpai ke tren..so,ikut jer la anak panah tu..xyah susah2 nak tnya org..sgt mudah utk pelancong yg mcm kitaorg ni...



tgh tunggu lagguage

di luar airport...tgh tunggu driver ambil kereta

Pas dah dpt beg masing2...keluar je dr pintu terus nampak org pegang kertas dgn tertera nama hani...sgt puntcual..mybe dia dah tggu lebih awal dr yg aku janjikan...sbnrnya hani dah booked awal2...guest house yg  hani booked tu juga ada menyediakan pick up service utk customer diaorg..kena byar dlm 75,000 won (RM 200++)..mahal kan...tp xper la,1st time smpi sana..mlm pulak tu...nak naik public transport mmg xreti lg..nak menuju ke guesthouse pn xtau area mana...nak selamat amik jer la pickup service tu...kang xpasal2 kena tdo kat airport lak kan...
http://www.loadtest.com

Dari airport nak ke Seoul memakan masa selama 1 jam...Dalam perjalanan, kami akan melalui Incheon Bridge, jambatan yg menghubungkan Incheon & Seoul..huhuhu..sgt xcited sepnjg jln...kitaorg menginap di Seoul Backpackers...hrga bilik double utk 1 malam adalah 55,000 won (RM 160)...klu menginap 7 mlm berturut2, kita hnya perlu bayar utk 6 mlm shj..kira 1 mlm tu dok free la..masa check in, kitaorg kena bayar terus utk 6 hari..bkn bayar masa check out yer...

Citer psl bilik...hani tgk ok la..ada toilet kt dlm, ekon, tv, telefon, hair dryer...pada hani dah ok sgt2..ala,bkn nak dok lama pn dlm bilik...setakat utk tdo jer..lg satu yg best, siap ada wifi lg smpai dlm bilik..xsia2 la hani bw netbook..hehehe..lgpn mmg hani dah tau ada wifi, sbb dah buat research psl ghouse ni pn...haaa, ada lg yg nak cite..owner juga ada sediakan telefon kat lobi..klu nak tau, kita bole gunakan fon tu utk buat international call...dan yg paling besssstttttt gilerrrr, FREE jer !!!! call la mana2 negara2 pn..dari pukul 9.00 pagi smpai 11 mlm...xde charge pn..hani rasa hotel pn xde kasi free mcm tu...mmg hani suka sgt dok kat Seoul Backpacker ni..

                           



Tu citer yg best...citer yg berapa best, kitaorg tak bw towel besar...ingtkan ada la disediakan...owh kitaorg lupa, ni guesthouse..bukan hotel...ms check in, owner tnya 'u ada towel x'..kitaorg pn jwb la xde, terus dia kasi...tup!tup aku tgk...besoorrr bebeno towelnya (mean kecik la tu...)..hand towel jer la...belasah jer la labu...janji bole lap badan skit2 jadi ler...nsb baik la juga kitaorg bw toiletteris siap2...


Bdn mula terasa penat sgt...pas mandi..mkn roti n tidooo....esok mahu memulakan agenda yg pertama...

Dah penat menaip ni. Ok la, nti ada masa sambung cite hari 2 pulak....















4 comments:

  1. bestnyer pegi korea...

    nnti updated sambungan yer...

    ^_^

    ReplyDelete
  2. Gadis: mmg best sgt...byk cite yg nak di share bsama...tggu eh cite seterusnya ^_^

    ReplyDelete
  3. salam hani..nak smabungan plss..n bg tips lagi yer..i'm also looking forward nak holiday in korea tau..:)

    ReplyDelete
  4. lely: insyaallah, hani akan buat review secepat mgkin...nak g holiday ke korea juga eh, rindunyerrr kat korea...xpuas jln rasanya hehe

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...