Monday, July 4, 2011

Bandung: Day 3

Day 3-20/6/2011

Dah hari ke-3 rupanya....esk dah nak balik, skjap pulak rasanya...plan kitaorg hari ni ke Tangkuban Perahu. Pak Tono cadangkan pegi ke sini hari weekday sbb kurang skit jem. Tempat ni merupakan kaw kawah gunung berapi..kali ni merupakan kali ke-2 hani ke sini. Memandangkan yg lain belum pernah sampai, so kena gak pegi tpt ni..tpt ni merupakan tpt yg wajib pelancong kena pegi...mcm pasar baru la kan...tp klu dah pernah pegi, tak xcited pun nak pegi utk kali ke 2...masa 1st time pegi dulu mmg teruja la jugak..

Perjalanan dari hotel ke tangkuban perahu memakan masa selama sejam...perjalanan ke sana agak tenang kerana melalui kaw bukit yang menghijau dan kurang dari kesesakan dari bandar bandung. Pukul 10.30 pg kami dah sampai..sblm naik ke puncak, kita akan melalui pintu bayaran masuk. Setiap org perlu bayar Rp 20,000 rasanya dan parking (pakej kereta tu tidak termasuk parking & bayaran masuk ke taman wisata).

Bila sampai atas, sgtlah sejuk...org pun ramai jugak..tp kebanyakkan adalah pelancong. ok, kat sini korang kena berhati2 skit...pengalaman dulu mengajarku huhuhu....pak tono pn dah pesan macam2 pd kitaorg..kat situ mmg ada tourist guide...(rasanya kita tak perlu pn pakai tourist guide tu)..klu korang setakat nak jalan2 tgk pemandangan, xperlu la guna tourist guide tu..klu dia ikut korang, just ckp "udah pernah dtg pak"..means dia tau la korang xnak pakai tourist guide...sbb pengalaman dulu, hani n mber xtau pn psl ni...tgh2 tgkap gmbr,dia offer nak tgkap gmbr kitaorg...dah tentu la kita suka kan sbb leh posing sesama ngan kwn2. 
Lepas tu, dia ikut kitaorg dan terangkan info2 psl kaw kawah tu...mula2 ingtkan dia tourist guide yg hanya bg info pada tourist yg dtg...kitaorg beli brg, xsempat capai brg..dia cpat2 amik pegang plastik tu (tlg bawakan..walaupn tak disuruh)...rupanya ms nak balik, segala pkhidmatan diaorg kena byar...Rp 200,000 (RM 70)...ggggrrrrr gerammm btul !!!! tak berbaloi sgguh, org dah la nak berjimat2 kat sana (utk shopping hehe)..mmg kat sana semuanya kena duit yer....

tp kali ni jgn harap la...hani dah pesan pd yg lain2 juga...mmg ada yg follow, offer nak tgkap gmbr la...terangkan psl kawah la..tp kitaorg buat tak tau jer..terus ckp "terima kasih ya pak"...baru diaorg blah !!!
Kat kaw kawah ni juga ada kolam air panas, hani pn xpernah sampai sbb tak pernah turun ke bawah...org cakap bole rendam2 kaki...Iwan pn ada bgtau, klu nak trun ke bawah kena pakai tourist guide tu atas faktor2 keselamatan kot..tp iwan pn suggest xpayah turun la sbb mahal kena bayar Rp 250,000 (RM 89)..

Pemandangan kat atas mmg sgt cantik..indahnya ciptaanNya...kawah ni masih berasap lg..wlupn dah tak aktif...kita juga bole bau mcm hangit, kuat sgt bau tu...kat sini juga deretan kedai yg jual mcm2 jenis pakaian dan souveniour..sempat juga kitaorg shopping kat sini..dlm pukul 12.30 kitaorg dah masuk semula ke dalam kete.

signboard depan pintu masuk







 


 





 




Lepas ke tangkuban perahu, kami ke factory outlet Rumah Mode pula...btul2 tepi jalan otw nak balik semula ke bandar bandung...kami singgah skjap jer, sekadar cuci mata. Di Rumah Mode ni agak mahal skit harganya tapi barangan kat sana mmg cantik2 dan up to date skit....wlaupn mahal, punyalah ramai org kat sini. Kawasan Rumah Mode ni pn cantik dan bersih...



sekitar kaw Rumah Mode
Di kawasan ni ada beberapa FO yang lain seperti Mode Plus dan Fashion World. Kat sini harga lebih murah compare dgn Rumah Mode.

FO Fashion World
FO Mode Plus

wajid posing membuktikan kitaorg dah smpi Rumah Mode walaupun xde beli apa2...*haha*

Kitaorg kat sini dlm 15min je...kemudian terus gerak...dlm kepala otak dok pikir nak cari cenderahati kahwin jer ni...maklumlah, rupiah pn dah semakin kurang....mood utk shooping pn dah menurun hehehe....
Citer pasal beli sourveniour bole baca kat sini.... ^_^

Pas setel beli sorveniour, kitaorg singgah mkn di restoren yang sama..otw balik kitaorg minta Pak Tono singgah di Jalan Riau utk beli Burger Bakar...teringin lak nak merasa sbb pernah baca dlm blog org kata sedap..

Beli burger tu di The Kiaz

 


pelbagai menu....ada yg biasa, cheese pn ada juga

mcm ni la burger tu di bakar...roti pulak dikepit dkat benda yg sebelah kanan tu
 



ni lah burger bakar tu
Pada hani sedap jugak burger ni, tp kak nor dan kak ros kata mcm biasa jer....ikut tekak masing2 la kan...klu korang pegi sana, cubalah korang rasa lak...sedap ke tak??

Burger ni kitaorg mkn masa kat bilik hotel....ari ke 3 kurang membeli brg...huhuhuhu









No comments:

Post a Comment

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...