Monday, July 18, 2011

tragedi SAMUN !!!

Salam kwn2 semua...
Hari ni hani nak share sesuatu yg sgt2 penting utk kaum-kaum wanita..
kadang2 kita sering lalai...dan kelalaian itulah kdg2 mengundang musibah kepada diri kita sendiri..pertama kali hani disamun...ya Allah, hanya Allah yg mengetahui perasaan hani ketika itu..sblm ni hani pernah tgk video2 kes ni di FB, youtube...tp xsangka perkara yang sama terjadi kat diri sndiri...

ceritanya begini :
hari sabtu yang lepas hani menghadiri kursus di sebuah hotel di Jalan Klang Lama..lepas habis kursus dalam
pukul 5.15 ptg, kat area Happy Garden dkat OUG Plaza...selalunya mmg hani akan sorokkan hdbeg jika naik kereta...sbb risau tentang kejadian samun...tetapi entah kenapa hari tu hani nak keluarkan hp dari handbeg dan letakkan atas kerusi sebelah pemandu...terlupa untuk sorokkan kembali kat bawah seat...tiba di trafic light merah, tiba2 sebuah motorsikal dinaiki 2 org...terus memecahkan cermin tingkap hani dan merampas handbeg...diaorg pecahkan cermin guna tgn jer okeh....huh !! nekad sgguh..

hani punyalah terkejut dan menjerit sekuat hati....sambil tgn spontan menarik handbeg..ya allah, tiba2 baru hani teringat takut diapa2 kan hani pulak...mana la tau, dia ada pistol ke...pisau ke...nauzubillah...
terus hani lepaskan hdbeg..biarlah dia ambil asalkan hani selamat...menggeletar 1 bdn masa tu..
dan baru hani perasan hp dan wallet masih selamat...hp rupanya hani masih pegang dlm tangan dan terlepas
jatuh kat kerusi pemandu...dan wallet masih ada atas seat penumpang tu sebab hani ada keluarkan wallet masa nak bayar parking kat hotel....dan lupa untuk masukkan semula ke dalam handbeg....syukurrrrr 

alhamdullillah, benda yg sgt penting masih ada lg...
jika x, bayangkan la byk perkara yang kena setelkan...ic, lesen, kad atm lebih kurang ada 4 bank, kad kredit...masa tu duit xbyk dlm wallet, baru je hani cadang nak keluarkan duit dr atm...nasib baik..
call en tunang pulak xdapat...masa tu hani tgh2 jalan lg...tp seorg pn xde berenti nak tolong....
kemudian br hani ke tepi...cuba call en tunang dan bbm pada dia...dgn harapan dia call hani semula...
sambil tunggu tu sgt2 la risau kot2 penyangak tu patah balik ke....masa tu dah nangis2 dah...
tiba2 ada sebuah kete muncul kat blkg...keluar seorg lelaki n perempuan, terus tnya hani ok ke x...
rupanya masih ada org yg prihatin...lelaki tu sbnarnya blkg kereta hani, dan dia nampak kejadian td, terus je dia kejar penyagak tu...tp xberjaya...ye la, naik motor kan...berdesup la dia larikan diri..
dan abg tu patah balik sbb nak tgk keadaan hani...alhamdullillah, kurang skit rasa takut...kemudian ada kereta peronda lalu di kaw tu, dan kami tahan dan ceritakan pada polis...
pastu polis tu bawa hani ke balai polis petaling untuk buat report...dan en tunang pn smpi di balai polis lepas baca msg hani..
lepas buat report terus hantar kereta ke bengkel...kena la RM185 utk tukar cermin tu...

barang2 yang hilang:
1. kunci rumah ---> terus hani tukar mangga rumah tu
2. external hard disk/memory card camera --->semua gambar2 hani pegi melancong ada dlm ni...uuuuuwaaaaaa sedeyyyyy !!!!
3. pas pekerja
4. brg2 make up --->hari ni dtg keje xbermake up....kena beli baru la nampanknya brg2 make up ni ..hukhuk

mmg tak berbaloi la diaorg samun hani...sbb xde brg2 bharga pun...

entahla, sejak akhir2 ni byk sgt hani terima dugaan...tp hani slalu pikir setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya kan..*pujuk hati*
yg penting nyawa hani masih selamat..syukur..cuma tgn luka sikit terkena serpihan kaca.

kepada kwn2 ku : JGN LETAK HANDBEG ATAS SEAT SEBELAH PEMANDU..SOROKKAN !! TERUTAMANYA YG SELALU DRIVE SORANG....Pls, hani tak nak perkara yang sama berlaku kepada anda...hani bernasib baik kerana tidak di apa2 kan...tetapi kita tidak tahu apa yang akan terjadi...
meraka telah MERAGUT keberaniaan hani...skrg hani sgt2 FOBIA dgn motor yang lalu tepi kete hani....
sentiasalah alert...beringat n jaga diri masing yer...smga kita semua selamat..amin

gunakan tgn jer diaorg pecahkan cermin sebesar ni...

berkecaaiiii....


kesian keteku....dlm waktu tdekat ni asik tercedera jer....tuan dia lg kesin, melayang lg $$$$$$$$$ huk..hukk dah la nak pakai duit byk ni utk majlis kawin nti....:-( :-(
 

2 comments:

  1. scary baca kisah hani. Be careful ye. i remind myself 2. Penyangak tu sure terdesak atau pun dah banyak kali buat kerja sampai gila kental pecahkan cermin guna tangan!! tak selamat la hidupnya selagi menyusahkan orang macam tu.huh! emo mak!!

    ReplyDelete
  2. org jahat ni sggup buat apa je kak fid..bunuh org pn diaorg sggup..nauzubillah,minta2 dijauhkn perkara2 mcm tu...sgt menakutkan !!!!

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...