Thursday, October 17, 2013

10 tanda-tanda bersalin

Semakin berdebar pulak bila kandungan dah nak masuk 38w. Cepatnya masa berlalu.
Lagi 18 hari je lagi.
Macam tak ready pun ni...hehehe
Tapi hati memang tak sabar-sabar nak cuti.
Datang keje pun dah takde mood dah ni...
Nak cuti....nak cuti.....

Ni hani copy n paste info dari page fb Tip Untuk Ibu Hamil Berpantang Dan Menyusu Bayi untuk panduan semua bakal mommy dan mommy di luar sana. Sharing is caring :-)

Meh kita bersiap sedia dari sekarang k....
Kalau dah ada salah satu tanda di bawah ni, cepat-cepat le ke spital..
Maybe yang first time tu, kadang-kadang tak tau camne kan tanda-tanda nak bersalin ni.
Yang ada pengalaman pun, kadang-kadang setiap anak lain pulak pengalamannya.
Hani ni pun tak tau camne lagi anak kedua ni..
Semoga urusan kita dipermudahkan olehNya....amin


 
*pic from google
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 Tanda-tanda Bersalin

Selepas usia kandungan sudah 38 minggu ke atas boleh lah bakal-bakal ibu memerhatikan tanda-tanda hendak bersalin. Di sini terdapat 10 tanda-tanda bersalin :

1. Kontraksi Rahim
- Kontraksi adalah rasa tegang pada perut, kadang-kadang bakal ibu akan berasa sakit di tengah perut sehingga ari-ari. Kontraksi akan berlaku semakin kuat dan dalam sela masa teratur. Sila lihat jam anda berapa selang masa berlakunya kontraksi. Jika dalam sela masa 5 minit dan mengeras dalam 20 ke 45 saat. Sila ke klinik dengan segera.

2. Sakit Belakang
- Rasa sakit belakang di bahagian bawah dengan kerap.

3. Pecah ketuban
- Keluar air jernih dari rahim, bagi nor semasa kelahiran pertama keluar bunyi pop baru keluar air ketuban. Ada banyak air keluar bercampur dengan darah.

4. Lendir pekat bercampur darah
- Lendir ini merupakan pluk yang melindungi bayi daripada sebarang jangkitan. Sekarang pluk telah mula keluar dan bayi bersedia untuk bergerak ke bawah. Tapi bila dah ada rasa sakit (kontraksi kuat dan kerap) baru ke klinik .

5. Serviks terbuka
- hanya doktor yang boleh cek bukaan serviks, bila dah mencapai 10cm baru proses bersalin akan dimulakan.

6. Kerap terkentut
- Sesetengah wanita akan kerap terkentut

7. Perut rasa memulas seperti nak buang air besar
- Disebabkan bayi telah mula bergerak ke bawah, ia turut memberi tekanan kepada saluran untuk buang air besar. Sesetengah wanita akan rasa ingin ke tandas dengan kerap sebab rasa nak buang air besar. Berhati-hati...

8. Kerap terkencing
- Akan kerap terkencing sebab bayi sudah mula bergerak ke bawah.

9. Perut kelihatan membuncit bahagian bawah, bahagian atas terasa ringan atau kosong.
- Menandakan bayi dah mula turun ke bawah. Jika anda rasa kontraksi yang kuat dan kerap, berjumpa doktor dengan segera

10. Berat badan berkurangan
- Berat badan akan berkurangan sedikit apabila masa bersalin hampir tiba.


**********************************************


Nota :

Sebelum itu... dah siap ke barang-barang bayi? Kalau belum siap sepenuhnya apa kata Terjah kedai Bayi Online yang The Baby Store Malaysia ( www.thebabystore.com.my )

Ada macam-macam barang bayi dekat sini.. seronok cuci-cuci mata dan membeli belah...  layout website dia pun comel...


**********************************************

"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin".
                                             

5 comments:

  1. semoga dipermudahkan urusan kelahiran kak hani..kebiasaannye utk 2nd bby proses akan senang if 1st baby tu bersalin normal..lgipun jrk 1st bby n 2nd ni dekatkan? so insyaallah ruang tu masih lembut..same goes to my sister a year ago..1st bby n 2nd bby jarak dekat..so yg 2nd bby kontraksi x smpai sejam bby dh kluar..diff ngn ayg coz 1st bby operate..2nd bby mcm nak bsalin 1st bby n alhamdulillah normal..tu pon dkt 1 hari menahan konraksi..kenangan btol..huhu..ape ape pon..gud luck k..berjihad kerana Allah..

    ReplyDelete
  2. amin...in shaa allah, semoga dipermudahkan olehNya nanti. nerbes, takut semua ada. sakit dulu pun masih terasa lagi ...hrp2 kali ni pun sakit tak lama sangat macam kakaknya dulu. slalu jugak ckp ngan baby 'nanti kuar cepat2 mcm kakak awliya tau', nti mama x lama sangat sakit' hehehe.....

    tq ayang...doakan2 khani selamat semuanya ek...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..tq atas info yang dikongsikan...

    walaupun nak bersalin anak yang kedua, nervous mengalahkan bersalin anak pertama...huhu

    jemput lawat n follow blog sy juga..

    http://cheentaku2.blogspot.com/2014/09/set-ibu-hamilbersalin-menyusu-shaklee.html

    ReplyDelete
  4. tq sis..wlupun bakal lahirkan ank ke 2 tp carik jgk tanda2 nk besalin ni..btl..lain ank lain cara kan..

    ReplyDelete
  5. Tanda-tanda Ingin Bersalin
    http://lemangpanas90.blogspot.com/2015/08/tanda-tanda-ingin-bersalin.html

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...