Wednesday, October 9, 2013

::Tips menghadapi sakit ketika bersalin::

  Minggu ni dah masuk 36w. Anytime boleh bersalin dah ni...dah kena ready.
Huhu nerbes ok. [walaupun ni anak ke dua]
Ni aku copy dari tip dari page fb Tip Untuk Ibu Hamil, Berpantang Dan Menyusu Bayi
Untuk rujukan dan panduan aku sebenarnya. Sebab tu aku suka simpan semua dalam blog, senang aku nak refer nanti. Boleh juga aku baca kalau ada masa terluang.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
credit to: Tip Untuk Ibu Hamil, Berpantang Dan Menyusu Bayi
::Tips menghadapi sakit ketika bersalin::

Pertama : Bertenang dan banyakkan membaca ayat suci Al-Quran kepada yang beragama islam. Selawat pun bole. Tapi yang lebih baik baca doa yang dibaca oleh nabi nuh ketika dalam perut ikan paus.

لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ

Dalam rumi : La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin.

Maksudnya : "Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."

Doa ini juga boleh dibaca ketika dalam kesusahan.

Kedua : Sabar dan bersandarlah pada sesuatu benda contohnya bantal yang agak tebal atau kerusi berkusen.

Ketiga : Apabila datang rasa sakit (kontraksi) tu, tarik nafas dalam2 pastu hembus. Ulang banyak kali sehingga rasa sakit itu hilang. Mengikut pengalaman saya, tips ini sangat berguna dan akan mengurangkan sedikit rasa sakit semasa kontraksi nak bersalin.

Keempat : Bagi yang beragama islam, ingatlah sakit sewaktu hendak melahirkan anak (start dari kontraksi) sampailah sesudah bersalin, malaikat akan mencatatkan pahala jihad kepadanya. Dan jika dia meninggal ketika sedang melahirkan anak, maka dia akan mati syahid. Bukan tu saja, apabila selepas bersalin dia juga bersih daripada dosa macam bayi yang baru dilahirkan. maksudnya dosa2 dia dah dihapuskan oleh Allah. Subhanallah.. besarnya ganjaran org yang melahirkan anak ni kan?

Kelima : Walaupun rasa sakit dah datang, tapi tak masuk labour room lagi, bakal2 ibu/ ibu2 digalakkan minum air milo/telur separuh masak utk dapatkan tenaga ketika meneran nanti. Memanglah kalau waktu sakit tu tak mampu da nak makan/ minum apa2 tapi curi2lah masa kontraksi tu hilang sekejap. Waktu nak meneran nanti waktu yang paling penting. Kalau tak cukup tenaga nak teran nanti kesian kat baby. Ada kemungkinan lemas atau kena vakum pastu kepala dia lonjong. Kesian kat baby kita kan? Disebabkan kita, anak kita jadi mangsa. Baru nak keluar tgk dunia dah kena macam2.

Keenam : Jika anda berada di dalam labour room dan ditemani oleh suami anda, anda bolehlah suruh dia tolong urutkan kaki anda. Ketika itu kaki akan terasa sgt2 lenguh. JANGAN urut dibahagian perut atau pinggang anda kerana ia akan menambahkan lagi rasa sakit / kontraksi itu.

Akhir : Kalau anda sudah cuba semua tips2 kat atas tu tapi tak berjaya jugak mengurangkan rasa sakit bersalin itu, anda bolehlah minta bantuan ubat tahan sakit dari doktor. Tetapi, KALAU BOLEH anda TIDAK DIGALAKKAN untuk mengambil epidural atau ubat2 yang membantu mengurangkan rasa sakit ketika bersalin. Sebab semua itu ada kesan sampingannya.

3 comments:

  1. sy pn sedang menunggu ari.. skang da 38w.. takut da bedebar2 sebenarnya menanti ari, walaupun ni ank yg ke3.. hehe..

    ReplyDelete
  2. info yg buat dya semangat ari ni wlaupun sikit jek..dya dh 37weeks ni..takut pun iyer..hope dipermudahkan nnti..amin...

    ReplyDelete
  3. waktu anak ketiga doc macam paksa saya amek epidural...saya taknak!!! Orang kata nanti back pain yang long term..pastu katanya jarum tuk suntik epidural tu besar! Takut! :D

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...