Wednesday, April 1, 2015

dah mula survey tadika

Tahun 2015 ni kakak awliya dah masuk umur 3 tahun.
itu kalau ikut tahun, kalau ikut bulan belum lagi cecah umur 3 tahun.
tahun depan dah masuk 4 tahun, aku cadang tahun depan nak hantar awliya masuk ke sekolah.
macam awal sangat ke???
aku kesian dekat dia sebenarnya, asik terperap je kan kalau hantar ke rumah mak pengasuh dia.
kalau pegi sekolah, sekurang-kurangnya ada benda yang dia belajar, jumpa kawan-kawan,
banyak kali juga aku tanya dekat awliya 'kakak nak pergi school tak? Jumpa fren, jumpa teacher...boleh belajar ABC, belajar 123, belajar nyanyi, belajar baca doa...macam-macam lagi. Nak tak?
'Nak...nak..kakak nak jumpa teacher'
Dia teringat masa dia pergi kelas trial playgroup [LINK] dulu, dia suka sangat teacher kat situ.
seronok dengar dia nak ke school.
sekarang ni kami hanya mengajar awliya di rumah je.
dah kenal huruf pun...dan boleh sebut satu persatu kalau tunjuk huruf pada dia
doa pun baru hafal 2 doa, doa makan dan doa tido.
alhamdulillah.
doa lain mama belum ajar lagi...haha malas tul mama dia ni!!!
kami ajar mana yang mampu je, nanti dia pergi sekolah takde la blur sangat kan...
Lagipun umur macam kakak awliya ni, sel-sel otak memang tengah berhubung, lagi cepat dia
belajar, lagi cepat dia dapat 'tangkap'. Rugi kalau dibiarkan macam tu je kannn....

berbalik pada cerita pencarian tadika tadi, sekarang ni aku dah start survey,
tapi survey dekat google je dulu.
baca pengalaman orang,
nanti baru survey tengok tempat bila dah decide betul-betul.
pening kepala juga nak pilih.
banyak perkara yang bermain di fikiran.
nak cari yang islamik ke, nak cari belajar omputih ke, nak yang dekat dengan rumah ke atau nak yang dekat dengan opis ke, nak separuh hari ke atau nak yang ada daycare.
hhuuuuu......baru nak cari tadika dah blurrrr !!!!!

setelah survey, ada 2 buah tadika yang aku rasa boleh dipertimbangankan.
sebab berdekatan dengan kawasan rumah. Ikutkan aku lebihhh berminatttt nak hantar ke Genius Aulad. Tapi agak jauh sedikit dari rumah. Takde rezeki la kakak awliya nak belajar di sana.
kalau ikutkan en asben, dia lebih suka untuk hantar kakak awliya ke PASTI.
aku pun suka juga, sebab setahu aku PASTI ni lebih tekankan kepada hafazan.


hari tu tanya pada pengasuh diaorang, dekat mana PASTI yang paling dekat dengan rumah.
rupanya memang ada tak jauh dari kawasan rumah. Pasti Ainul Mardhiah di Sri Serdang.
tapi ada yang kata PASTI kurang pendedahan kepada bahasa Inggeris
eh...aku tak pasti la kan, ni aku baca review orang je.
selain tu, PASTI ni kurang aktiviti luar....
.
yang aku suka dengan PASTI ni dah tentu la islamik kan, bak kata pengasuh dia,
anaknya dulu dihantar ke PASTI dan dalam masa 2 bulan dah boleh hafal ayat-ayat lazim,
doa harian....alahaiii seronok dengar, terang hati anak-anak ni.
kalau korang ada pengalaman hantar anak ke PASTI, meh la share dengan aku.



Aku pulak rasa nak hantar kakak awliya ke LITTLE CALIPH.
terletak di Sri Serdang juga,
tadika ni pun islamik juga, dan tekankan juga english education.
banyakkkk cawangan. kalau tengok dalam fb little caliph pun diaorang gunakan bahasa english.
belajar juga doa-doa, ada aktiviti seni....
dan aku suka tengok fb LC ni sebab diaorang selalu update aktiviti yang kanak2 ni buat.
sekurang-kurangnya parents ni dapat la tengok kan.
cuma bayaran yuran pendaftaran mahal sedikit la kan, dah macam nak hantar anak masuk universiti pun ada.
Apapun, untuk pendidikan dan masa depan anak-anak....kitaorang akan usahakan dan berikan yang terbaik. Selagi masih mampu dan diberikan rezeki oleh Allah, insha allah.

Yang pastinya, yang mahal tak semestinya bagus, yang murah tak semestinya tak bagus kan!!
yang penting silibus yang diajar, persekitaran yang bersih, dan anak kita happy untuk belajar.


Korang hantar anak dekat mana ye? kalau hantar PASTI dan LC berapa yuran ekk? meh la share sesama. Bole la aku buat bujet dari sekarang...heeee



8 comments:

  1. saya hantar anak ke LC Shah Alam. daftar RM1k++ & bulan RM250. saya hantar sejak dia 2thn ke saya. 2-3thn day care biasa. Alhamdulillah byk yg dia belajar

    http://jalanabadi172784.blogspot.com/2014/12/yuran-little-caliph-seksyen-7-shah-alam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Askm.. nk tanya ank awak kat LC jln platinum ke?

      Delete
  2. anak sepupu cik mah skolah pasti..suka tgok die..pndai..bab2 agama mmg no 1..bgus sngt

    ReplyDelete
  3. awk..awk...smela kite...2016 anak sy 4 tahun jugak..tgh pening nk anta tadika mana...dalam otak nk masuk tadika pasti sri serdang...tp tgh google pengalaman org,,klu awk jumpe yg terbaik bgtau sy jugak boley?sy ddk di serdang perdana..0142136358...iera

    ReplyDelete
  4. awk..awk...smela kite...2016 anak sy 4 tahun jugak..tgh pening nk anta tadika mana...dalam otak nk masuk tadika pasti sri serdang...tp tgh google pengalaman org,,klu awk jumpe yg terbaik bgtau sy jugak boley?sy ddk di serdang perdana..0142136358...iera

    ReplyDelete
  5. Sedang sevey tadikanutk anak syurga ena juga ni..2016 masuk 4 tahun; )

    ReplyDelete
  6. Saya pun sedang survey. Damia umur 4 tahun juga next year. Ada kawan kata, PASTI memang ok. Yuran pun dalam rm70 sebulan.

    ReplyDelete
  7. Saya pun sedang survey. Damia umur 4 tahun juga next year. Ada kawan kata, PASTI memang ok. Yuran pun dalam rm70 sebulan.

    ReplyDelete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...