Tuesday, August 9, 2011

E-Day Review: Part I

Sebenarnya cerita ni dah agak basi...lg 4 bulan nak kawin, baru nak review pasal majlis pertunangan hari tu...ngeh2x...tak per la kan, sekurang-kurangnya bole jugak baca masa dah tua2 nanti kan...bole jugak tunjuk kat anak cucu...ewahhh...review ni sbnrnya dah lama dlm draf, cuma tak post2 je lagi..

Majlis pertunangan hari tu di buat pada 5 Feb 2011..masa tu cuti tahun baru cina..ikutkan majlis selepas zohor dalam kul 1-2 camtu...org kata bertunang ni penuh dgn dugaan...mmg btullll...hari btunang pun dah diuji...en tunang bole la pulak terlepas simpang ke ipoh di highway...kena la pulak u-turn di kuala kangsar..dah la masa tu highway jem sbb org utara dah balik ke kl..hani lak semakin stress bila family asik tnya 'bila nak sampai'???? tension ooo....tetamu yg ramai2 td pn dah mula balik sbb dah lambat sgt...

Lebih kurang kul 3 lebih, baru la family en tunang sampai...alhamdulillah..terus family hani jemput mkn dulu sebelum memulakan perbincangan...sian pulak diaorg, mesti penat+lapar lg...pas mkn, bermulalah acara perbincangan dan sesi sarung cincin...

Untuk bertunang ni hani ambil pakej make up+pelamin+baju dengan Akma Sri Andaman di Taiping.
Jom flash back balik...


Make up 
Tentang make up, ramai yg kata ok...cantik...ye ker???hehe kombang idung den....xper la, sekali skala puji diri sendiri...ye la, hani bukan slalu make up, xpandai pun..takat pakai yg basic2 tu tau la....sekali dah kena make up ngan mak andam, mesti la muka nampak lain kan...sape2 make up pn mesti cantik...kan..kan..hani mmg request kak akma  yg make up kan hani, xnak pembantu dia...yang hani perasan lepas siap make up, kak akma akan sembur sesuatu mcm spray la, tp xtau nama apa..lupa nak tanya..make up akan tahan lama...xcair lansung walaupn dah penat berposing gambar outdoor..btul la, smpai ke mlm (nasib baik tgh 'cuti' masa tu...hehe biar la lelama skit)



 hasilnya....tadaaaaa 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


cantik x...??? ala...ckp jer la cntik..kan..kan...:-P




Baju tunang
Pada asalnya hani dah pilih baju ni...tp last minit terpaksa cancel baju ni terkoyak sikit sebab ada pengantin pakai sebelum hani tu dah terpijak kainnya...hukhuk frustnyer !!! so, Kak Akma akan bawa baju yang lain...serius masa tu rasa risau jugak...ye la, tak tau mcm mana rupa baju tu kan....nak pegi kedai rasanya dah tak sempat sbb kedai agak jauh dari rumah hani, dalam 1 jam perjalanan...masa tu hani ada di PJ lagi, so tawakkal jer la..



     
pada hari kejadian, hani minta kak akma bawa 2 jenis baju warna biru terqoise, at least hani ada pilihan kan...masa tu kak akma bawa baju mcm jubah tp biru cair skit...dan satu lagi baju mcm kebaya skit...warna dah ok dan matching dgn baju en tunang cuma kain tu meleret la skit...hehehe nampak over pulak..mcm baju kawin..tp xper la..dah mmg mcm majlis kawin pn...huahuahua...akibat tak sempat fitting, baju tu besar la skit dan kak akma kena pin kat blkg...hukhuk...nasib baik la hani ni jenis xkisah...as long as tak nampak ketara sgt, hani ok jer....redha.

haaa...nampak tak kain i yg meleret tu....!!!! mesti org tak tau yg kitaorg ni sbnarnya bertunang jer...bukan kawin...hihihi *gelak*


Baju melayu dan capal en tunang 
Baju en tunang beli di Jakel KL..harga dlm rm 20++ semeter...beli 4 meter dan terus tempah di kedai di area masjid india..tak ingat lak nama kedai tu, tapi sederet ngan kedai Den Wahab...harga tempah dalam RM 190 kalau tak silap...masa tu buat sulam di leher jer...klu nak tambah di tangan ke poket ke kena tambah RM10 lg..means klu sulam kat tangan 2 belah, rm20 la...

Masa baju dah siap, terus test...tangan pulak panjang skit..terus oter..yg lain2 ok, kemas jugak...dan terus beli sampin kat situ, dapat la harga murah skit (tak henget gak harga).

Seminggu sebelunm majlis, hani suh en tunang beli capal..masa tu hani dah ada di kampung...ye la, tak kan nak pakai selipar lak kan, pastu tak kan nak pakai kasut sarung mcm kasut g kerja tu...mcm xsesuai lak..lgpun susah nanti nak buka...en tunang cari di Uptown tapi takde, penjual kata klu bukan musim raya susah skit nak cari capal tu...then en tunang ke jln masjid india, dan jumpa pun..tp harga agak mahal jugak..dlm RM70 rasanya...tpksa jugak la beli kan...

gmbr guna camera hp jer....beza la pulak kaler ngan gmbr bj en tunang kat atas tu...



Pelamin
Pelamin juga dari Akma Sri Andaman...yg best semua tu bunga2 segar tau !!! hani sgt2 suka...
Hani nak pelamin yang simple jer...dan ada kerusi. Kenape ehh nak kerusi?? selalu org btunang duduk di bawah kan?? sebabnya..... senang skit mak en tunang nak sarung cincin nanti...dan lagi satu senang nak bergambar...hehehehe


Cincin tunang


Memandang hani tak de majlis merisik...ye la, bertunang dgn org jauh...dari Kelantan...so, cincin kena ada 2 la kan..hehe..Satu cincin merisik dan satu lg cincin tunang..beli di Wah Chan PJ...suka n rasa syg sgt kat cincin ni...:-P

Rupanya adat orang kelantan, majlis pertunangan lelaki pun akan dapat sebentuk cincin..
last minit beli cincin utk en tunang...tp beli silver jer sebab lelaki kan tak bole pakai emas walaupun emas putih kerana ada sedikit campuran emas..nak beli platinum sgt la mahal..maklum la, majlis tunang je, bajet agak ciput...

Dapat beli cincin en tunang di pertama complex..ada kedai jual aksesori perak (silver)..hrga murah jugak..sian en tunang huhuhu..nasib baik dia pn tak kisah, terima seadanya..nanti cincin kahwin sy belikan yang mahal eh...mmg tak sempat nak pergi survey kedai lain..tp kan..klu nak tau, cincin ni tak tahan sgt la...skrg ni batu di tgh2 cincin tu dah goyang2 dan en tunang pn jarang pakai dah...



Hantaran




9 dulang hantaran dari pihak lelaki dan dibalas 11 oleh pihak perempuan.
Hantaran penuh bole tengok di sini 


Doorgift


sanak saudara tgh mbungkus doorgift sebanyak 300 bgkus


Untuk door gift kepada tetamu, hani sediakan paper beg yang di isi dengan :
- air kotak
- kerepek
- muffin
- coklat - 1 kotak kecik di isi dgn sebiji coklat, mcm gambr di bawah ni..

untuk kanak2..hani sediakan coklat berbentuk lolipop...


Nampak sedap dan comel kan coklat2 ni...coklat ni hani order kat kawan 1 opis ni...http://spekycookiez.blogspot.com/...klu berminat bole tgk blog beliau..sedia menerima tempahan anda !! *tolong promote*


OP
Photographer hani adalah en rithauddin dari Extrumedia.com...hani amik pakej bertunang+nikah+bersanding..klu kita ambil pakej, abg  din akan bg pre-wedding photoshoot secara percuma...owwhhh terujanya...sbnrnya hani kenal abg din ni masa majlis perkahwinan sepupu, dan abg din ada bg kad..pastu terus tgk blog abg din dan mula rasa tertarik...rasanya masa tu 6 tahun yg lepas kot...dan masa tu terpikir nak suruh abg din jadi photographer hani masa kawin nanti....walaupn masa tu tak tau nak kawin bila lg...hahaha *berangan je*..

Dan masa nak bertunang, rasanya lg 3-4 bulan camtu, hani cuba cari kad abg din semula...dah lama giler, xtau simpan kat mana..nak tgk blog pn dah xingat add...alhamdulillah, nasib baik jmpa..terus hantar email minta quo....nasib baik masa tu xde org booked lg tarikh yang hani nak...buat temujanji n terus confirmkan booking...hehe lega !!!

so far, hani puas hati dgn perkhidmatan abg din, beliau sampai awal pada hari kejadian...
drive dr kl-ipoh...skrg tgh pikir2 utk pre-wedding photoshot lak..tak puas posing masa tunang ari tu sebab family en tunang nak balik dah...huuu...

hurrrmmm dah penat menulis ni...nti hani review gmbr2 sepanjang majlis yer...

7 comments:

  1. boleh tau macam mane nk contact photographer tu?

    ReplyDelete
  2. shazwani: awk bole contact en din dlm fb. sy bg link di bwh ni


    http://www.facebook.com/ExtrumediaDesign?fref=ts

    atau

    http://www.facebook.com/rithauddin?ref=ts&fref=ts

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. ada kt jln TAR...kedai jual baju2 melayu mesti ada

      Delete

hanizamhuri@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...